ANKARA - Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden yapılan yazılı açıklamada, yaklaşık 60 yıldır kullandıkları İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesinin de içinde bulunduğu Devlet Tiyatroları Macunköy Tesislerine, saat 03.00 sıralarında izinsiz bir şekilde girildiği, iş makineleriyle ağaçlara zarar verildiği ve kurumun yemekhanesinin bir bölümünün tahrip edildiği belirtildi.

Arazideki yaklaşık 100 ağacın söküldüğü kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yenimahalle Kaymakamlığının meni müdahale ve Ankara 12. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararına rağmen hukuka aykırı bir şekilde araziye girilmiş ve bütün ağaçlar katledilmiştir. Konuyla ilgili Ostim Şehit Kadir Özcan Polis Merkezi Amirliğine suç duyurusunda bulunulmuştur. Polisler olaya müdahale etmek istemişler, ancak polisin üzerine kepçe sürülerek yıkım devam ettirilmiş ve takviye ekip gelene kadar bütün ağaçlar katledilmiştir.

Genel Müdürlüğümüz sorumluların gerçekleştirdikleri bu kabul edilemez fiillerin gerektirdiği her türlü mali, idari ve cezai yaptırıma uğratılmasının takipçisi olduğu gibi meydana gelen zarar ve tahribatın giderilmesi ile alanın yeniden ihyası için gerekli önlem ve tedbiri alacaktır."

"DT işgalci konumda"

Öte yandan, söz konusu inşaatı yapan SS İvme Küçük Sanayii Sitesi Yapı Kooperatifi adına yapılan yazılı açıklamada, arazinin asıl malik olan hazine tarafından 9 yıl önce kooperatife satıldığı, satış sonucu toprak üzerinde bulunan her türlü yapı ve ağacın da kooperatifin mülkiyetine geçtiği belirtildi.

Satış sırasında DT Genel Müdürlüğünün hiçbir itirazı olmadığı kaydedilen açıklamada, kooperatifin, tapuyu aldıktan sonra noter kararıyla 4 kez DT Genel Müdürlüğüne ihtar çekerek ağaçların başka yere naklini istediği, ancak tiyatro yetkilileri bu teklifi kabul etmediği iddia edildi.

DT Genel Müdürlüğünün arazide "işgalci konumda" bulunduğunun mahkeme kararıyla da tespit edildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"En son Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün ihtiyadi tedbir talebini reddetmiştir. Hazine, kooperatife satılan arsa için herhangi bir iptal talebi olmadığını bildirmiştir. Buna rağmen kiracı konumundaki tiyatro yönetiminin haksız direnişi, yıllar önce buranın satışına sessiz kalmalarını gizlemeye yöneliktir. Devlet Tiyatroları, ağaçların nakline izin vermediği için ruhsat alınmış inşaatımız gecikmektedir."

Tiyatro yönetiminin kamuoyunu, sanatçıları ve tüm çalışanları yanıltıcı açıklamalar yaparak gerçeği gizlemeye çalıştığı savunulan açıklamada, DT'nin kooperatif arazisini işgalden vazgeçmesi ve kooperatifin tapulu yerini teslim etmesi istendi.