SİİRT - Siirt'te Botan Çayı üzerinde 4 yıl önce Norveç Statkraft firmasınca yapımına başlanan Çetin Hidroelektrik Santrali'nin (HES) bu yıl işletmeye açılacağı bildirildi.

Yaklaşık 700 milyon dolarlık bir yatırımla, 517 megavat kurulu güce, 1 milyar 400 bin kilovat saat üretim kapasitesine sahip santralin dünyanın en büyük asfalt çekirdekli kaya dolgulu proje olduğu belirtiliyor.

Botan Çayı üzerine kurulacak 6 santralden biri olan Çetin HES'in tamamlandığında Ilısu HES'ten sonra Dicle Nehri ve kolları üzerinde kurulu ikinci en büyük HES olacağı değerlendiriliyor.

"Su kaynakları açısından çok zengin bir bölge"

Siirt'e gelen Norveç'in Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavin, santralde çalışmalarla ilgili incelemelerde bulundu.

Kanavin, AA muhabirine, Çetin HES'in dünyanın en büyük asfalt çekirdekli kaya dolgulu baraj projesi olduğunu söyledi.

"Çetin HES Barajının yapımı konusunda Norveç'e şans verilmesinden dolayı gurur ve onur duyuyoruz. Bu yatırım,  Türkiye'nin bölgeye verdiği önemin de bir göstergesi" diyen Kanavin, bunun son derece önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.

Projenin bölge halkı ve yetkilileriyle farklı bir etkileşime geçmelerini sağladığını ifade eden Kanavin, "Güneydoğu, su kaynakları açısından çok zengin bir bölge. Dolayısıyla zengin su kaynaklarının enerjiye çevrilmesi için yapılan bu proje de aynı şekilde değerli" dedi.

Çözüm sürecine de değinen Kanavin, sürecin devam etmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Bölge halkına istihdam imkanı

Statkraft Türkiye Genel Müdürü Olav Peter Hypher ise firmaları için Türkiye'nin çok önemli bir pazar olduğunu, devletin de desteğiyle Türkiye'de büyümek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Çetin HES'in Türkiye'deki en önemli projeleri olduğunu ifade eden Hypher, bu projede ülkelerinde geliştirilen bir teknolojiyi kullandıklarını dile getirdi.

Hypher, santralin, bu teknoloji ile hayata geçirilen en büyük örneklerden biri olacağına işaret ederek, uyguladıkları sistemin bölgenin jeolojik yapısı doğrultusunda depreme dayanıklı olduğunu vurguladı.

"Bu teknolojiyi Türkiye'ye sunmaktan mutluyuz. Bu bölgede insanlar bize kucak açtılar. Bu bölgede kendimizi evimizde hissediyoruz" ifadelerini kullanan Hypher, santralin bölge insanına istihdam sağlayacak şekilde projelendirildiğini kaydetti.

Bölgede rahat ve huzurlu bir çalışma ortamı bulduklarına dikkati çeken Hypher, "Biz güvenliğin aynı zamanda insan ilişkilerine dayalı olduğunu da düşünüyoruz. İnanıyoruz ki; projemizi güzel bir şekilde ve doğru yaptıkça diğer konular da yerine gelecektir" diye konuştu.

Hypher, bu yıl tamamlanarak hizmete açılacak santralin üreteceği elektriğin Türkiye'de 460 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğer olduğunu sözlerine ekledi.