ANKARA - Konfederasyonlar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Adana, İstanbul, Konya ve Zonguldak'ta kutlayacak.

Türk-İş, Memur-Sen ve Hak-İş, KESK ve DİSK ile Türkiye Kamu-Sen, dünya genelinde işçi ve emekçiler tarafından birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü ilan edilen 1 Mayıs kapsamında 4 ilde geniş katılımla kutlama yapacak.

Geçen yıl 1 Mayıs'ı Kadıköy Meydanı'nda kutlayan Türk-İş, Soma ve Ermenek'te yaşanan maden faciaları nedeniyle 2015'te hem kutlama hem de anma için "madenci kenti" olarak bilinen Zonguldak'ı tercih etti.

Kutlamalarını 2014'te Diyarbakır'da yapan Memur-Sen ile Kayseri'de gerçekleştiren Hak-İş, bu yıl Konya'da birlikte olacak.

KESK ve DİSK ise bu yıl da kutlamalar için Taksim Meydanı'nı tercih ederken, Türkiye Kamu-Sen'in adresi Adana olacak.

"Alan takıntımız yok"

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konfederasyon olarak bu yıl 1 Mayıs'ı Zonguldak merkez olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında kutlayacaklarını söyledi.

Zonguldak'ta iş kazaları ve taşeron işçilik başta olmak üzere çalışma hayatının tüm sorunlarını yüksek sesle dile getireceklerini ifade eden Atalay, "Bizim alan takıntımız yok ama isteyen istediği yerde kutlasın. Temel gaye, çalışma hayatının sorunlarını ülke gündemine taşımak olmalı" dedi.

Atalay, Zonguldak'ta kutlamanın yanı sıra Soma ve Ermenek'teki maden facialarında hayatını kaybeden işçilerin de anılacağını vurguladı.

"Önemli olan nerede kutlandığı değil neler söylendiğidir" 

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da türkülerle, halaylarla ve çiçeklerle 1 Mayıs'ı kutlamak istediklerine işaret ederek, bunun 1 Mayıs'ın ruhuna da uygun olduğunu dile getirdi.

Konya'da Memur-Sen ile Mevlana'nın hoşgörüsüne uygun kutlama programı hazırladıklarına dikkati çeken Arslan, "1 Mayıs kutlamalarında önemli olan nerede kutlandığı değil neler söylendiğidir. Kim nerede kutlamak istiyorsa kutlasın ama 1 Mayıs'ı sadece Taksim Meydanı ile özdeşleştirmek de doğru değil. Bu her şeyden önce Anadolu'daki işçilere ve emekçilere haksızlık" değerlendirmesinde bulundu.

"1 Mayıs eylem değil, bayram ve kutlamadır"

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasının hiçbir hukuksal gerekçesinin olmadığını savundu. Çerkezoğlu, gerek ulusal gerekse uluslararası mahkemelerin Taksim konusunda kendilerinin haklılığı yönünde kararlar verdiği belirtti.

Milli futbol takımının galibiyetlerinin ardından dahi Taksim Meydanı'nda kutlamalara izin verildiğini vurgulayan Çerkezoğlu, "1 Mayıs bir eylem değil, bayram ve kutlamadır. Hükümet, Taksim'i kutlamalara kapatarak hukuksuzluk yapıyor. Bizim için kutlama alanı Taksim Meydanı'dır. 1 Mayıs kutlamalarını Taksim'de yapmak için hazırlandık" ifadeleri kullandı.

Çerkezoğlu, Taksim'in kutlamalara açılması için geçen hafta İstanbul Valisi Vasip Şahin ile görüştüklerini ve olumlu cevap alamadıklarını anımsattı. İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ten görüşme talep ettiklerini bildiren Çerkezoğlu, Taksim'in kutlamalara açılması için son ana kadar diyaloglarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.