ANKARA

Yaklaşık 11 milyon emekli, 7 Haziran seçimlerinin ardından Meclis'e girecek siyasi partilerin intibak başta olmak üzere temel sorunlarını çözmesini bekliyor. 

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, AA muhabirine, emeklilerin yıllardır çözüm bekleyen sorunlarının bulunduğunu belirterek, 7 Haziran seçimi öncesi siyasi partilerin emeklilere dair vaatlerinden memnun olduklarını ifade etti.

CHP'nin seçim bildirgesinde emeklilere dini bayramlarda iki maaş ikramiye verme vaadinin gerçekleşmesi halinde emeklilere rahat nefes aldıracağını vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:

"Yıllardır düşük gelirleriyle bir yaşam standardını tutturmaya çalışan emekliler, açlık sınırının bile altında kalan gelirleriyle geçinmekte zorlanıyor. Bayram ikramiyeleri böyle bir ortamda emeklilerimize az da olsa bir nefes alma imkanı sunacaktır ancak geçmişte de birçok kez gördüğümüz gibi bozulan ekonomik dengelerin faturasının bizlere ödetilmemesi kaydıyla bu gerçekleşmelidir. Konunun siyasi polemik haline dönüştürülmeden emeklilerimizi rahatlatacak ivedi ve kalıcı tedbirlerin bir an önce TBMM gündemine getirilerek Meclis'in oy birliğiyle yasal güvenceye kavuşturulması en büyük beklentimiz. Emeklimizi gerçek anlamda rahatlatacak kalıcı çözüm ise yıllardır her fırsatta dile getirdiğimiz ve halen hukuki süreçlerini işlettiğimiz intibak davamızdır. Emekli öncelikle bunun çözülmesini tüm siyasi partilerden bekliyor."   

"CHP'nin vaadi avcılar derneğindeki yazıya benziyor"

Memur-Sen'e bağlı Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Emin Şenver de maddi imkansızlıklar nedeniyle emeklilerin yaşam şartlarının iyi olmadığını belirterek, emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

AK Parti'nin sosyal ve siyasal alanda önemli birçok değişim ve dönüşüme imza attığını ifade eden Şenver, emeklilerin intibaktan yararlanamaması, eş ve çocuk parasını alamaması ve promosyon verilmemesi gibi sorunlarının çözüm beklediğini dile getirdi.

Hükümetin, emeklilerin bin lira ve altındaki gelir ve aylıklarına temmuz ayıdan geçerli olmak üzere 100 liralık artış yapmasının önemli olduğunu vurgulayan Şenver, bu rakamın bir miktar daha artırılmasını istediklerini söyledi.

Şenver, CHP'nin seçim bildirgesinde emeklilere dini bayramlarda iki maaş ikramiye verme vaadinin kulağa hoş geldiğini ama kaynak belirsizliği nedeniyle bunu gerçekçi bulmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Avcılar ve atıcılar derneklerinin duvarlarında 'At atabildiğin kadar yalana itirazımız yok' yazar. CHP'nin emekliye iki maaş ikramiye vaadi de buna benziyor. CHP, bunun için kaynağı nasıl bulacak, bunu bir yıla mahsus mu verecek yoksa süresiz mi verecek? Bunların netleşmesi lazım."

"Seçimden seçime hatırlanmak üzücü"

Emekli Muharrem Bizden de birçok emeklinin asgari ücretin altında maaşla geçinmek durumunda kaldığını belirterek, ülkenin kalkınarak bugünlere gelmesinde alın teri olan emeklilerin bu hizmetlerinin karşılığını alması gerektiğini söyledi.

Hükümetin bin lira ve altında geliri olan emeklilere 100 lira seyyanen zam yapmasını ve CHP'nin dini bayramlardaki iki maaş ikramiye verme vaadini emekliler açısında olumlu bulan Bizden, "Emeklilerin başta maaş artışı olmak üzere çözüm bekleyen birçok sorununun olduğu aşikar. Emekliler, bu sorunların siyasi malzemeye dönüştürülmeden samimiyetle çözülmesinden yana. Emekliler için atılan adımlar ve vaatler mutluluk verici ama seçimden seçime hatırlanmak da bir o kadar üzücü" dedi.