İZMİR - Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş, yüksekokulları bünyesinde bünyesinde açılan "Çim Alan Tesis ve Yönetimi" programı mezunlarının Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait futbol sahalarında çalışmaları için bir protokol yapma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Prof. Dr. Küçükerbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulları bünyesinde 2013-2014 akademik yılından itibaren öğrenci alımına başlanan "Çim Alan Tesis ve Yönetimi" programının ilk mezunlarını bu sene vereceğini söyledi.

Çim alanların Türkiye'de gelişim içinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Küçükerbaş, şöyle konuştu:

"Türkiye'de çim alanları ve sektörü ilerliyor. Çim ve zemin dediğimizde aklımıza futbol geliyor ama bunun dışında Antalya bölgesinde 15'i geçen ve 50'lere varacağı söylenen golf alanları var. Bunların bakımı ve yönetimi söz konusu. Çimler ve yeşil alanlar her geçen gün önemsenmeye başladı. Türkiye'de sadece ziraat mühendisleri ve peyzaj mimarlarının haftada 4 saat bu konuda eğitildiklerini dikkate alırsak, bu konuda uzman varlığından söz edemeyiz, bu eksiklik hep kendini hissettirdi. Çok önemli bir sektör, çok ciddi rakamlarla konuşulabilen bir dönemi yaşayan Türkiye'de gerçek uzmanlar yetiştirmemiz gerektiğini düşündük. Senato ve rektör hocamızın desteğiyle YÖK'e başvurumuzu yaptık ve 2013-2014 yılından itibaren öğrenci alımına başladık."

Küçükerbaş, futbol sahalarının zeminleri konusunda bakanlığın çok hassas olduğuna dikkati çekerek, "Bakanlık bizimle irtibat içinde, bir ay önce bakanımızın başdanışmanı ile Ankara'da görüştük, toplantı yaptık, bu toplantıyı onlar önermişti. Mezunlarımızın özellikle Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait futbol sahalarında göreve başlamaları için bir protokol imzalama çalışmaları sürüyor" şeklinde konuştu.

TÜBİTAK destekli proje 

Yrd. Doç. Dr. Ali Salman da Türkiye'de futbol sahaları, golf alanları, park ve bahçelerin çok genişlediğini, ilk mezunlarını verecekleri programın piyasada eksik olan ara insan gücünü yetiştirmeyi amaçladığını bildirdi.

Türkiye'nin çim çalışmalarında tohum anlamında dışa bağımlı olduğuna işaret eden Salman, "Yapılan bir çok uygulama yanlış bakım-onarım veya yetersiz bilgiden dolayı çok kısa sürede ortadan kalkabiliyor. Bunun sonucunda milli servetimiz heba oluyor" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Salman, yaptıkları bilimsel çalışmalara öğrencileri de dahil ettiklerini, örnek olarak TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle  farklı çimlerin farklı yüksekliklerde futbol sahasına uygunluğunu araştırdıklarını, bu konuda topun zıplaması, gitmesi, sürtünmesi gibi bir çok şeyi araştırdıklarını kaydetti.

Yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler veren Salman, "Bazen zeminlere çok dikkat edilmediğini düşünüyoruz. Bunun bilimsel çalışmaları, katmanları var, bunları yerine getirmezseniz, uygun çakılları, taşları kullanmazsanız, sadece yüzeye bakarak başarılı bir sonuca ulaşmanız mümkün gözükmüyor" diye konuştu.

Öğrenciler

Öğrencilerden Nisan Kadıoğlu Türkiye'de böyle bir ihtiyaç olduğunu gördüğü için bu programı seçtiğini ifade ederek, "Planlarımız içinde Türkiye'de isim olabilmek, bir şeyleri başarmak var. Türkiye'de başta futbol sahaları olmak üzere çim alanlarda sorunlarına çözüm olmak istiyoruz" dedi.

Kayahan Torun ise "Bu alandaki boşluğu doldurmak için mezun olduğumuzda fırsatları değerlendirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.