ANKARA

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) özel okullarda öğrenim görecek öğrencilere verilecek eğitim öğretim desteği için başvurular bugün sona eriyor.

Geçen yıl ilk kez verilen destekten yararlanmak isteyen özel okullar, MEBBİS üzerinden, öğrenciler ise e-Okul aracılığıyla başvurularını gerçekleştirecek. Tercih işlemi yapacak öğrenciler 3 Eylül'de ilan edilecek. Öğrencilerin tercihleri ise 4-10 Eylül'de alınacak. Yerleştirme sonuçlarının 11 Eylül'de ilan edilmesinin ardından, 14-21 Eylül'de nakil ve kesin kayıt işlemleri yapılacak. Ek yerleştirme sonuçlarının ilanı 22 Eylül'de, ek yerleştirme kayıt işlemleri ise 22-30 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Okul öncesinde 20 bin, ilkokul ve ortaokul düzeyinde 50'şer bin, temel lise ve diğer lise düzeyindeki okullarda ise 110 bin olmak üzere 230 bin öğrenci eğitim öğretim desteğinden faydalanacak. Yeni eğitim öğretim yılında, önceki yıllardakiler de dahil olmak üzere 350 bin öğrenciye destek verilecek.

Özel okullarda, 2015-2016 eğitim öğretim yılında teşvikten yararlanacak her bir öğrenci için eğitim kurumlarına okul öncesinde 2 bin 680, ilkokulda 3 bin 220, ortaokul ve lisede 3 bin 750, temel liselere ise 3 bin 220 lira verilecek.

Okul öncesi eğitim kurumlarında (anaokulu ve ana sınıfları) öğrenim görecek, yaşları 48-66 ay arasında olan öğrencilerin velileri veya vasileri, eğitim ve öğretim desteği için resmi veya özel okullardan e-Okuldaki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden başvuracak.

Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen ve herhangi bir okulda kaydı görünmeyen okul öncesi öğrencilerinin velileri veya vasileri, okul öncesi eğitim yapılan resmi veya özel okullara kesin kayıtlarını yaptırarak eğitim ve öğretim desteği için e-Okuldaki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden başvurabilecek. 

İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin velileri veya vasileri, eğitim ve öğretim desteği için e-Okul üzerinden, belirlenen tarihlerde öğrencinin kayıtlı bulunduğu resmi veya özel okul müdürlüklerine müracaat edecek.

8. sınıf öğrencileri ise Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemine göre yerleştirme sonuçlarının ilanından önce kayıtlı bulundukları okul müdürlüklerinden eğitim ve öğretim desteği için başvuru yapabilecek. Bu öğrencilerden başvuru işlemini gerçekleştirmeyenler, yerleştirme sonuçlarının ilanından sonra kaydoldukları okul müdürlüğü üzerinden başvuruda bulunabilecek.

Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazananlar, okulun öğrenim süresi sonuna kadar bu destekten yararlanacak. Ancak bu öğrencilerden uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler hariç olmak üzere, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden yararlanma hakkını kaybedecek.

Veliler veya vasiler, okulların ilan etmiş oldukları yıllık eğitim ücretinin Bakanlıkça karşılanacak eğitim ve öğretim desteğinin dışında kalan bedelini ayrıca okula ödeyecek. 

Destek alan ara sınıf öğrencileri başvuru yapmayacak

2014-2015 öğretim döneminde eğitim ve öğretim desteği devam eden ara sınıf öğrencileri 2015-2016 eğitim öğretim dönemi için destek başvurusu yapamayacak.

Eğitim ve öğretim desteği tercihi yapmaya hak kazanmış öğrencinin velisi/vasisi, başvuru ve yerleştirme takviminde belirtilen tarihlerde tercih işlemlerini yapıp, destek kapsamında kazanmış olduğu okula yine belirtilen tarihlerde kesin kayıt işlemini yaptıracak. Kesin kayıt işlemlerinde nakil onay işleminin tamamlanmasından veli/vasi sorumlu olacak. Kesin kayıt döneminde işlemi yapılmayan öğrenci, hakkını kaybedecek. Destek almaya hak kazanan öğrencilerin veli ve vasileri, e-Okul üzerinden en fazla 15 okul tercih edebilecek.