İSTANBUL

Tedavi gördüğü ABD'de vefat eden Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun cenazesi, toprağa verildi.

Sinanoğlu için Caddebostan Kültür Merkezi'nde (CKM) anma töreni düzenlendi. Sinanoğlu’nun Türk bayrağına sarılı tabutu salona alkışlarla getirildi. 

Törene, Sinanoğlu’nun eşi Dilek Sinanoğlu, ilk eşi Paula Armbruster'dan olan oğlu Levni Karacabey Sinanoğlu ile yeğeni Pınar Afşar da katıldı.

Kültür Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, gazeteci Hulki Cevizoğlu’nun da yer aldığı törene, Sinanoğlu’nun arkadaşları ve sevenleri yoğun ilgi gösterdi. 

Sinanoğlu’nun hayatının anlatıldığı kısa film gösterimiyle başlayan töreni, Gülgün Feyman sundu.

Törende söz alan Levni Karacabey Sinanoğlu, Türkçe’yi çok az bildiğini belirterek, konuşmasını yarı İngilizce, yarı Türkçe yaptı.

Törenin ardından, Sinanoğlu için Üsküdar Şakirin Camisi’nde öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındı.  

Dilek Sinanoğlu, burada gazetecilerin sorusu üzerine eşi Oktay Sinanoğlu için “Son ana kadar bilimle uğraştı”  dedi.

Sinanoğlu’nun cenaze namazına MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, MHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Bülent Karataş, Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp ve gazeteci Yalçın Bayer de katıldı.

Sinanoğlu’nun naaşı, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Bilim dünyasına adını yazdırdı

''Türk Einstein"ı olarak tanınan ve 1975 yılında özel kanunla ilk ve tek "Türkiye Cumhuriyeti Profesörü" unvanı verilen Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırarak, 28 yaşında Yale Üniversitesi'nde "tam profesör" olmuştu.

Dünyada moleküler biyoloji dalının ilk profesörlerinden biri olan Sinanoğlu, "Atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı(1961)", "Çözgeniter kuramı(1964)", "Kimyasal tepkime mekanizmaları kuramı(1974)", "Mikrotermodinamik(1981)" ve "Değerlik kabuğu etkileşim kuramı(1983)" ile bilim dünyasına adını yazdırmıştı.

Sinanoğlu, tedavi gördüğü ABD'de 20 Nisan'da vefat etmişti.