ANKARA

MEB, aynı okulda 8 yılını dolduran öğretmenlere rotasyon getirilmesini öngören yönetmelik taslağındaki süreyi 12 yıla çıkarmayı planlıyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin taslak olarak hazırlandığını ve ilgililerin görüşüne açıldığını belirtti.

Yönetmeliğe ilişkin, 2 bin 177 görüş geldiğini aktaran Aydoğdu, Kayseri'de yapılan toplantıyla bu görüş ve önerilerin değerlendirildiğini kaydetti. Aydoğdu, rotasyonun taslakta 8 yıl planlandığını ancak toplantının sonucunda 12 yıl olması konusunda mutabakat sağlandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne 12 yıl olarak koyduk. Gelecek hafta içerisinde Sayın Bakanımız başkanlığında bir sunum yapacağız. Orada Sayın Bakanımızın verdiği nihai karara göre, rotasyon belli olacak. Bunun yanında, alternatif bir görüşte şu, 15 yıldan başlayarak kademeli olarak rotasyon yapılması. 2014-2015 eğitim öğretim yılında 15 yılını dolduranlar,  2015-2016'da 14 yıl, 13 yıl, 12 yıl, kademeli yapıp geçişleri rahatlatmak amacıyla böyle bir teklifimiz var. Şuradan sonra yapılacak toplantı sonucunda bu netleşecek. Aralık içerisinde de yönetmeliğin çıkacağını düşünüyorum."

Yönetmelik çalışmasında Bakan Nabi Avcı'nın talimatıyla hem eğitim camiasının hem de sosyal tarafların görüşlerinin alındığına dikkati çeken Aydoğdu, rotasyonu tüm sendikalarla da görüştüklerini ifade etti. 

Makul ve mantıklı olan tüm görüşlerin yönetmeliğe alındığını vurgulayan Aydoğdu, yönetmeliğin tüm tarafların görüşü alınarak hazırlandığı için sonucunun çok olumlu olacağını düşündüğünü belirtti. 

Aydoğdu, rotasyonun ilçelerde yapılması kararı aldıklarını da söyledi.

"Yılda 350 bin kişi yer değişikliği için müracaat ediyor"

MEB'in, eş durumu tayinleri konusunda eleştirildiğini dile getiren Aydoğdu, dünyanın hiçbir yerinde MEB'deki kadar öğretmen sirkülasyonunun olduğu bir ülke bulunmadığını ifade etti. 

Aydoğdu, Bakanlığa, yılda 350 bin kişinin yer değişikliği için müracaat ettiğini ve her yıl 150 bin öğretmenin yerinin değiştiğini bildirdi.

Hamza Aydoğdu, "MEB'in iş ve işlemlerin inanılmaz derecede düzenli, tertipli ve çoğu öğretmenin de ihtiyacına karşılık veren bir sistem halinde yürütüldüğünü" kaydetti. 

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ni ilgili kanunlar ve Başbakanlık Çerçeve Yönetmeliği ile üst normları dikkate alarak hazırladıklarını anlatan Aydoğdu, "Biz kendi kafamızda birinin talimatıyla, eşi özel sektörde çalışan ve geçmişte bir yıl olan sigortalılığı üç yıla çıkarmadık. Ağustos ayı içinde Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Çerçeve Yönetmeliği'nde bir yıl olan bu sigortalılık süresi üç yıla çıkarıldı. Bu çerçeve yönetmelik MEB'i ve bütün bakanlıkları bağlayan bir üst normdur" diye konuştu. 

Eş durumu tayinleri görüşülüyor

Tüm bakanlıkların 6 ay içinde kendi yönetmeliklerini çerçeve yönetmeliğe uygun hale getirmesi gerektiğine işaret eden Aydoğdu, şunları kaydetti:

"Bazıları MEB'i eleştirirken, 'Çerçeve yönetmeliğinde olmayan konuları da siz yönetmeliğinize koyuyorsunuz' diyorlar. Doğrudur, çerçeve yönetmeliğinde bir hüküm yoksa bizi kısıtlayan, biz kendi yönetmeliğimize bırakabiliriz. Ama çerçeve yönetmeliğinde bir hüküm varsa, biz onunun aksine bir hüküm ortaya koyamayız. Burada biz de mecburiyetten Başbakanlık Çerçeve Yönetmeliği'ne uygun olarak, eşi özel sektörde çalışan öğretmenlerimize üç yıl olarak koyduk. Fakat Sayın Bakanımız da bu konuda gerçekten bizim hassas davranmamız gerektiği, öğretmenlerimizin hak kaybına uğramaması gerektiği üzerine bize talimat verdi. Biz de bu konuyu Başbakanlıkla, Devlet Personelle görüşüyoruz. Eğer bu konuyla ilgili bizim şubat eş atamasında herhangi bir esneme olursa ya da biz bunu kanun ve yönetmelikler çerçevesinde şubat atamasını düzeltebilir miyiz, düzeltemez miyiz konusuyla ilgili Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıkla ciddi bir çalışma yapıyoruz."

Bu konuyla ilgili bir esneme olursa kamuoyuyla paylaşılacağını bildiren Aydoğdu, ancak şu an çerçeve yönetmeliğe uygun hareket etme mecburiyetinde olduklarının altını çizdi.