Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de yer aldığı 4 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesince büyük salonda yapılan duruşmaya, haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklar katılmazken, tarafları avukatları temsil etti. Yabancı uyrukluların da bulunduğu çok sayıda mağdur da duruşmaya katıldı.

Duruşmada, yoklamanın yapılmasının ardından Mahkeme Başkanı Maksut Karakulak, celse arası bir kısım mağdur avukatlarınca reddihakim talebinde bulunulduğunu ancak talebin henüz İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlanamadığını açıkladı.

Mahkeme Başkanı, reddihakim talebinin karara bağlanamaması nedeniyle duruşmaya devam edilemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine söz alan mağdur avukatlarından Yasin Şamlı, bilirkişi raporu almak için girişimlerde bulunduklarını, İngiltere ve Hollanda'dan olmak üzere ön raporlar aldıklarını belirterek, ''Ancak bize sürenin yetersiz olduğunu söylediler. Bu nedenle süre verilmesini talep ediyoruz.'' dedi.

Avukat Selçuk Kar da reddihakim talebinin vereceği karar ile red sürecinin tamamlanmayacağını çünkü bu karara karşı da itiraz yolunun açık olduğunu ifade ederek, bu hususun da dikkate alınarak, duruşma günü verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, reddihakim talebine ilişkin kararın İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinden dönüşünün beklenilmesine karar vererek, duruşmayı 2 Aralık'a erteledi.

Reddihakim talebi

Bu arada, bazı mağdur avukatlarının celse arası yaptığı reddihakim başvuru dilekçesinde, bilirkişi raporu alınması talebi ve İsrail ile yapılan antlaşmaya ilişkin beyanda bulunmak için uzun süre istemelerine rağmen, mahkemenin kısa güne duruşma verdiği belirtilerek, ayrıca duruşma tutanağına tarih yazıldıktan sonra tekrar tutanaktaki tarihin değiştirildiği iddia edildi. Bu nedenlerle mahkeme heyetinin ihsas-ı rey yaptığı öne sürülen dilekçede, heyetin ve zabıt katibinin reddi talep edildi. Mağdur avukatlarının reddihakim talebini İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi karara bağlayacak.

Ceza istemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında, "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek"ten 9 kez ağırlaştırılmış müebbet, "mala zarar vermeye azmettirmek", "yağma suçuna azmettirmek", "eziyet suçuna azmettirmek", "haberleşmenin engellenmesine azmettirmek", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek", "yaralama suçuna azmettirmek" ve "silahla yaralama suçuna azmettirmek"ten de toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.