ANKARA 

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, yapılan kara propagandadan etkilenen Rusya vatandaşlarına seslenerek, "Türkiye güvenli bir yerdir, sizin eviniz gibidir, istediğiniz gibi gelebilir tatilinizi rahat geçirebilirsiniz. Seyahat etmek hakkı insanın en temel hakkıdır. Ben bu sorunun büyümeden çözüleceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bakan Ünal'ın katıldığı bir televizyon programında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından bu durumun turizm sektörüne etkileri konusunda yaptığı değerlendirmelere yer verildi.

Uçağın düşürülmesinden sonra Rusya'nın aldığı bazı kararlar olduğunu belirten Ünal, "Olay sonrası hemen sektör temsilcileriyle temasa geçtik. Bizim için avantaj olan şu oldu, bunun turizm açısından sezon sonunda gerçekleşmiş olması ve diğer taraftan süreç içerisinde Türkiye'nin, Suriye sınırlarının aynı zamanda NATO sınırlarında olması ve angajman kuralları gereği haklı olduğu bir konuyla karşı karşıya bulunmamız. Bu, bizim dünyaya anlatabileceğimiz bir şey" ifadesini kullandı.

Olayın sadece turizmle ilgili olmadığını belirten Ünal, her krizin aynı zamanda fırsat olduğunu kaydetti. 

"Biz B planını hazırlamış durumdayız"

Türkiye'ye Rusya Federasyonu'ndan 4,5 milyon turist geldiğinin altını çizen Ünal, "Bunun yüzde 75'i Antalya'yı tercih ediyor. Bizim için önemli olan Antalya idi. Sektör temsilcileriyle bir araya geleceğiz. Almayı düşündüğümüz tedbirler var, sektörün krizden etkilenmemesi için. Krize anında müdahale edildi bu nedenle sektör temsilcilerinin rahat olmasını istiyoruz. Rusya-Türkiye ilişkilerinde enerji ve turizm, her zaman yapıcı rol oynamaktadır. Ben inanıyorum ki bu krizin sonunda enerji ve turizm sektörleri için yaralayıcı olmayacaktır. Biz B planını hazırlamış durumdayız" değerlendirmesinde bulundu.

Rus turist sayısındaki azalmanın sadece uçak krizine bağlı olmadığı değerlendirmesinde bulunan Ünal, sayıdaki düşüşün son 1,5 yıldan beri Rusya'nın yaşadığı iç ekonomik daralmayla da ilgili olduğunu kaydetti.