İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinde yaptığı ziyaretler, konuşmalar, Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerinde gerçekleştirilen tadilat, restorasyon çalışmaları, köşkteki sanat eserleri, protokol uygulamaları ve hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerine ilişkin bilgilerin, fotoğrafların toplandığı 17 kitap tanıtıldı.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Tarabya Köşkü'nde düzenlenen basın toplantısında, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Saray İstiaresi" metaforuna atıfta bulunurken, sarayın, aydınlığın ve feyzin merkezi, ışıltılı bir alan olarak toplumun daima gözünün önünde yer alan bir mekan olarak tanımlandığını söyledi. İsen, "Biz, cumhurbaşkanlığı süresinin tamamlandığı şu aşamada, hemen hemen yaptığımız bütün işlerle biraz bu ilkeden hareket ettik. Yapılan işlerin topluma örnek olmasını ve kendi sahasının en iyi en değerli en kaliteli örnekleri olmasına gayret ettik" dedi.

Gül'ün 7 yıllık dönemi çerçevesinde hazırlanan 17 kitaptan 14'ünün tamamlandığını, 3'ünün de baskıda olduğunu anlatan İsen, "Diplomasi konuşmalarından Çankaya'nın zenginliklerine varıncaya kadar çok geniş bir skalada çok güzel ürünlerle karşı karşıya kalacaksınız. Bunların önemli bir bölümü daha önce vardı, bizim dönemimizde ortaya çıkmış ürünler değil. Mesela resim koleksiyonu, Çankaya'nın hazineleri, mekan düzenlemesi, varolan mekanların daha aktif hale getirilmesi ve çok daha büyülü dokunuşlarla etkileyici mekanlara dönüştürülmesi sağlandı bu evrede" diye konuştu.

İsen, çalışmaların yapılmasında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sağladığı imkanların yanı sıra eşi Hayrünnisa Gül'ün hassasiyetlerinin önemli rol oynadığını, yönlendirmeleri çerçevesinde profesyonel bir ekiple çalışıldığını ve Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki ekibin de çalışmalara titizlikle katkıda bulunduğunu vurguladı. 

Soruları da yanıtlayan İsen, Gül'ün, çalışmalara fotoğraf konusunda katkısı olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, çalışmaların her birinin öncelikle Cumhurbaşkanı Gül'ün sağladığı imkanlarla gerçekleştiğine ve önemli bir kısmının gezileri, konuşmaları ve benzeri faaliyetleri içerdiğinden doğrudan kendisiyle ilgili olduğuna işaret ederek, kitapların oluşmasında Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün katkısı olduğunu belirtti.

İsen, "Bu kitaplar, bittiği zaman Beyefendinin önüne konulmuş kitaplar değildir. Her aşamasında onunla ilişki kurularak, görüşler alınarak ortaya çıkmış ürünlerdir" dedi.

"7 yıllık görev süresi içerisinde siz de Sayın Cumhurbaşkanımızla çalıştınız. Sizin hafızanızda neler kaldı?" sorusuna İsen, "Çok şey... Onlara böyle bir soru çerçevesinde cevap vermek... 7 yıl çok hareketli renkli bir dönem, başta iç ve dış seyahatler, mekan düzenlemeleri, kültür sanat konusundaki çalışmalar olmak üzere Türkiye'nin hafızasında yer edecek önemli çalışmalar yapıldı. 'Bunlardan bir tanesini bana anlatın' deseniz, doğrusu böyle bir tercihte bulunamam" yanıtını verdi. 

Hayrünnisa Gül'ün de köşk yemeklerinin menüsünün oluşturulmasında katkısının olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine İsen, "Şüphesiz" ifadesini kullandı.

Mustafa İsen, şöyle devam etti: 

"Bizim köşk mutfağımız, genelde daha çok Batılı mutfaklar çerçevesi içinde standart yemeklerin sunulduğu bir mekandır. Belki de ilk defa tarihinde Anadolu yemekleri o günkü konumlarıyla yani her zaman, burada sıklıkla yer alan Kayseri Mutfağı, Kayseri Mutfağı konumuyla değil, biraz Çankaya'ya taşınabilecek biçimde yeniden üretilerek bu menülere girmiştir ve bunların sayısı hiç az değildir. Orada Hanımefendinin katkıları ciddidir." 

İsen, "Kendisi mutfağa girer miydi?" sorusuna, "Sınırlı sayıda elbette ama oluşumunda ve onun bir sunum haline gelinceye kadarki evresinde ciddi katkıları olmuştur" karşılığını verdi. İsen, yerel mutfaklardan çok sayıda ürünün, Çankaya mutfağında sunulabilecek çerçeveye dönüştürülerek ikram edildiğini söyledi.

"Vahdettin Köşkü'nün restorasyonunu hiç beğenmiyorum"

Basın toplantısı davetlileri arasında yer alan Prof. Dr. İlber Ortaylı da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Tarabya Köşkü'nün tarihçesine ilişkin bilgi verdi. Ortaylı, bu tür binaların kullanılması ve değerlendirilmesi gerektiğini, kullanılmaması halinde çöktüğünü dile getirdi.

Bir gazetecinin "Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tarabya Köşkü'nü kullanmayacak, Vahdettin Köşkü'nü kullanacak" ifadeleri üzerine Ortaylı, şunları söyledi: 

"Vahdettin Köşkü'nün restorasyonunu hiç beğenmiyorum. Tarihi realiteye, mimari kurallara sadık bir restorasyon olmadığını herkes biliyor. Vahdettin'in şehzadeliğinden kalmadır. İsterseniz varislerine sorun, isterseniz mimari tarihçilerine isterseniz tarihçilere, hiçkimse mutabık değildir bugünkü restorasyondan onu söylemek zorundayız." 

Ortaylı, "Sayın Başbakana söyleyecek misiniz?" sorusuna da "Hayır, söylemem. Beni hiç ilgilendirmiyor yapılan işler. Devletin neleri nasıl kullanacağına hiçbir şekilde müdahale edemem çünkü güvenlik meselesi var ortada. Kocaman bir şehirde bir devlet reisi, hükümet başkanının oturacağı yerin nasıl düzenleneceğini biz bilemeyiz bütün yönleriyle. Ama binanın restorasyonu ve aldığı biçimde hiç mutabık değilim" karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün gezilerinden bir anısı sorulan Ortaylı, "Bir şeye çok şaşmıştım. Tahran'da herkesten daha uzun oturdu. Protokol çok karmaşıktı, yerli protokol, iyi bölümlenememişti nedense. Sabaha kadar oturdu neredeyse, görüşmeler yapıldı. En çok işgal eden de bizimkilerdi, Türk basınıydı çünkü onlara haliyle herşey bitince vakit kalıyor. Vakit de geceyarısını geçmişti" diye konuştu.

Kitaplar

"Çankaya'nın Hazineleri" kitabında, Gül döneminde başlatılan ve sürdürülen restorasyon ve konservasyon faaliyetleri, koleksiyondan seçilen porselen, seramik, cam, gümüş, metal, halı ve mobilya gibi eserler, geçirdiği restorasyonlar, daha önceki kullanımları, bugün bulundukları mekanlarla birlikte anlatıldı.

Abdullah Gül ve Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde sürdürülen sosyal sorumluluk projelerini konu alan "Adım Adım Geleceğe" kitabında, konuşmalardan bölümler, fotoğraflar ve gazete kupürleri yer alıyor. Çankaya Köşkü'nün mutfağı, yemekleri, davet sofraları ve sunumları, yemeklerin hazırlık ve gerçekleştirme aşamalarının anlatıldığı "İhtimam, Zarafet-Lezzet" kitabının İngilizcesi de hazırlandı.

"Çankaya Köşkü'nün Değişen Yüzü"nde Çankaya Köşkü'nde mekanlarda gerçekleşen değişim, "Tarabya Köşkü'nün Değişen Yüzü"nde Tarabya Köşkü'nde mekanlarda gerçekleşen değişim, fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor. "Boğaziçi'nde Bir Bahçe"de ise Tarabya Yerleşkesi'nin florası, var olan ve sonradan kazandırılan bitkiler, mevsimsel fotoğraflar yer alıyor. 

Cumhurbaşkanlığının kurumsal kimlik çalışma ve unsurlarının tarihsel sürecini ve geldiği nokta "Çankaya Olmak, Dün-Bugün-Daima" kitabında, Çankaya Köşkü'nde uygulanan devlet protokol kuralları, uygulamalar, fotoğraflar ve grafikler eşliğinde "Çankaya Köşkü'nde Protokol" kitabında anlatıldı.

Gül'ün üniversitelere yaptığı ziyaretlerdeki konuşmalarının bir araya getirildiği kitap "Gelecek Yakın" adını taşırken, "Demokrasi ve Hukuk Yolunda" kitabında da TBMM yasama yılı açılışlarındaki konuşmaları toplandı. Cumhurbaşkanı Gül'ün, yabancı basın yayın organlarına verdiği mülakatların bulunduğu "Global Perspektif" kitabının yanı sıra "Türkiye'yi ve Dünyayı Yeniden Düşünmek" kitabında da dünyaya ve Türkiye'ye bakışını anlatan konuşmalar derlendi. "Diplomaside Erdemli Güç"te de Gül'ün yurt içinde ve yurt dışında dış politikaya ilişkin yaptığı 80 konuşması yer aldı.

"Edirne'den Ardahan'a Herkesin Cumhurbaşkanı"nda ise 81 ili ziyaret eden Gül'ün il ziyaretleri özel fotoğraflarla sunuldu. "Türkiye'yi Dünyaya Taşımak" kitabında da 60'tan fazla ülkeye giden ve yüzden fazla yabancı devlet adamını Türkiye'de ağırlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temasları, seçilen fotoğraflarla okuyuculara sunuldu. 

Kitaplardan biri de Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi'nde bulunan ve "Atatürk'ün Bağ Evi" olarak bilinen "Müze Köşk"e ayrıldı. Kitapta, mekanın önemli tanıkları, mimari özellikleri, geçirdiği onarımlar, eklemeler, restorasyonlar, müzede kullanılan objeler yer aldı. 

"Cumhurbaşkanlığı Sanat Koleksiyonu" başlıklı üç ciltlik kitap ise sanat koleksiyonundaki eserlerden hazırlandı. Üç ciltlik kitabın birincisinde tablolar, ikinci ciltte resim, heykel ve objeler, üçüncü ciltte geleneksel sanatlardan örneklere yer verildi.