ARTVİN - Artvin Valisi Kemal Cirit, kentteki sel ve heyelanla ilgili çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, "Afetle ilgili yüzde 90'lık alanda çalışma bitti. Hopa'da bin 208, Arhavi'de 216, Borçka'da 10 afetzede bulunmakta" dedi.

Hopa ilçesindeki otelde kurum müdürleri, İl Genel Meclisi üyeleri ve siyasi partilerin temsilcileriyle bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapan Cirit, 3'ü kayıp olmak üzere 11 vatandaşı yitirdiklerini söyledi.

Afetle ilgili 27 vatandaşın yaralı olarak sağlık kuruluşlarına müracaat ettiğini dile getiren Cirit, 8 vatandaşın Rize'de tedavisinin sürdüğünü anlattı.

Cirit, sahada 900 görevlinin 282 iş makinesiyle çalıştığını kaydederek, "Küçük çaplı iş makinelerini dahil edersek ,500 iş makinesi ve bin 500'e yakın dönüşümlü çalışan arkadaşımız oldu. Afet süresi içinde karayoluyla ulaşamadığımız vatandaşlarımıza hava nakil araçlarıyla ulaştık. 3 helikopterle 100'e yakın vatandaşın taşımasını, su ve kuru gıda nakli yaptık" diye konuştu.

Daha yolun başında olduklarını belirten Cirit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaraları yeni sarmaya başladık. Elektrik veremediğimiz 4 köy kaldı. Bu akşam itibarıyla 2 köye daha elektrik vereceğiz. Arhavi ve Borçka'da şu anda bir sıkıntı yok. Hopa merkeze yüzde 98 elektrik verdik. Bazı mahallelerde sorun var. Çalışarak aşacağız. Kademeli olarak su veriliyor. 4 köyümüze sağlıklı su ulaşmadı. Yol açısından kapalı köy yolumuz yok. Karadan her köye ulaşım sağlandı. Bazı mahalle ve konutlardaki yol sorunlarını aşmak için çalışıyoruz."

Vali Cirit, kamu ağırlıklı olmak üzere iş makinesi ve birçok alanda destek gördüklerini, Türk Kızılayının 4 noktada sıcak yemek dağıttığını, günlük bin 500 kişiye yemek çıkarıldığını vurguladı.

"Bin 434 kişinin zarar tespiti yapıldı"

Vali Kemal Cirit, bölgedeki hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Cirit, şu bilgiyi paylaştı:

"Yapılan çalışmalarda 6 binanın yıkıldığı, 17 binanın ağır, 11 binanın orta hasarlı olduğu tespit edildi, 24 binanın da boşaltılması talebi yapıldı. Teknik elemanlarımız çalışmalarını yürütüyor. Afetle ilgili yüzde 90'lık alanda çalışma bitti. Hopa'da bin 208, Arhavi'de 216, Borçka'da 10 afetzede bulunmakta. Kayıtlarımıza göre 430 bin litre su dışarıdan ilçemize taşındı. Boşaltma kararı verilen 200'e yakın konutta sıkıntı var. Bu sayının 239'a çıkabileceğini düşünüyoruz. Psikososyal ekiplerimiz afetzedelere yönelik çalışmalarını yürütüyor."

Cirit, AFAD Başkanlığınca "genel hayata etkililik" kararı alındığını dile getirerek, "Hak sahipleriyle ilgili işlemler devam ediyor. SGK, tarımsal krediler, vergiler ve beyanname, kamu bankalarına borçlarla ilgili erteleme oldu, önümüzdeki yılın mart ayına kadar. Özel bankalarla ilgili girişimler devam ediyor" dedi.

Okulların, eğitim dönemine yetişmesi için çalıştıklarına işaret eden Cirit, "8 okulda problem var, 7'si Hopa, biri Arhavi'de. 28 Eylül'e kadar yetiştirmeye çalışacağız. Milli Eğitim Bakanlığından gelen ekip çalışmalarını tamamladı. Eğitim-öğretim dönemine sorunsuz başlayacağımızı umuyorum" görüşünü paylaştı.

"Salgın hastalık yok"

Afet öncesinde daha çok bağırsak enfeksiyonuyla ilgili sıkıntı olduğunu, afetten sonra ise yüzde 50'lik düşüş olduğunu ifade eden Cirit, "Sevinerek söylemeliyiz. Vatandaşımızın bilinci ve dışarıdan getirdiğimiz kapalı su kullanımı, bu düşüşü sağladı. Önümüzdeki süreçte enfeksiyon ve ishal vakalarında artış olmaması için klorlama çalışmalarına bir müddet daha devam edilecek. Depoların sağlıklı olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Vali Cirit, denizlerdeki kirlilik oranının yüksek olduğunu, vatandaşların ikinci uyarıya kadar denize girmemelerini istedi.

"Bizim de hatalarımız olabilir"

Hopa'da metrekareye düşen yağış miktarının 255 kilogram olduğunu aktaran Cirit, "Konya Ovası'nda yağsa, göl haline çevirebilecek bir yağışla karşı karşıya kaldık. Bu, bir doğal afettir. 'İnsandan kaynaklı hatalar var mıdır?' dediğinizde evet, bizler de zaman zaman hatalı tutum ve davranışlar içinde bulunmuş olabiliriz. Dere yataklarıyla ilgili yeniden bir çalışma yapılacak. Afet kapsamında birçok noktada bu çalışmalar yürütülecek" ifadesini kullandı.

Afetten zarar gören vatandaşlar için ev kiralandığını belirten Cirit, "114 vatandaş için kiralama yapacağız. Bir kısım vatandaşın kiralamasını ise yaptık. Kira fiyatları biraz yükseldi. Kamu misafirhanelerimiz selden etkilenen tüm vatandaşın hizmetine açıktır. Bütün gücümüzle buradaki afeti yok edecek çalışmayı yürütmekteyiz" şeklinde konuştu.

Cirit, 1 ile 3 yıl arasında hak sahibi olan vatandaşlara yeni konutlarının teslimini yapmak için çaba harcayacaklarını aktararak, kayıp 3 kişinin bulunması için Emniyet Genel Müdürlüğüne ait kokuya duyarlı üç köpeğin aramalarda kullanılacağını sözlerine ekledi.