Emekli Orgeneral Ergin Saygun'un oğlu Tolga Saygun, babasının infazının durdurulması ve sağlık sorunları sebebiyle tahliyesine karar verilmesine ilişkin, ''Keşke bu karar, hastane kendilerine bildirdiği zaman alınsaydı. Ameliyatlara, ölüm risklerine gerek kalmasaydı'' dedi. 

''Balyoz Planı'' davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Orgeneral Saygun'un, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce infazının durdurulmasına, sağlık sorunları sebebiyle tahliyesine karar verilmesinin ardından Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi önünde açıklama yapan oğlu Tolga Saygun, mutlu olduklarını ancak kararın geç alındığını söyledi. 

Tolga Saygun, ''Keşke bu karar, bu tip hastalıklara sebebiyet vermeyecek bir tarihte alınsaydı'' dedi. 

Şu anda babasının sağlığından başka bir şey düşünmediklerini söyleyen Saygun, ''Keşke bu karar, hastane kendilerine bildirdiği zaman alınsaydı. Ameliyatlara,  ölüm risklerine gerek kalmasaydı. Yine de söylenecek şey, babamın ameliyata girerken bile söylediği gibi, 'Allah devlete zeval vermesin'dir. Biz her zaman dediğim gibi yere düşen bayrağı alırız, yolda yürümeye devam ederiz'' şeklinde konuştu. 

Ergin Saygun'un durumuyla ilgili soruya karşılık da Tolga Saygun, ''Bize, 'sabah ayıltmaya çalışacağız ancak ayılmama gibi bir risk de var' denildi. Tabii, doktorlar çok zor bir ameliyatı gerçekleştirdiler. Onlara teşekkür ederim. Hayati tehlike devam ediyor. Normal bir kalp ameliyatından sonra her hastada oluşabilecek  yüzde 3-5 oranındaki riskler, babamda şu anda yüzde 20-30 mertebesinde. İnşallah bu riskleri babam, direnci ve azmiyle kaldıracaktır. Mahkemede de söylediği gibi 'Beni öldüremeyeceksiniz' sözünün arkasında duracaktır'' ifadelerini kullandı. 

Son yapılan ameliyatın kararı hızlandırıp hızlandırmadığı sorulan Saygun, bu konuda çok fazla yorum yapmak istemediğini belirterek, ''Eğer ameliyat bu kararı hızlandırdıysa bunun takdirini de size bırakıyorum. Bu ülkede bir karar alınması için herhangi bir davada insanların bu kadar ölüm riskleri olan ameliyatlara girme eşiğine gelmesi gerekiyorsa, söyleyecek çok fazla bir sözüm yok artık. Allah devletimize zeval vermesin'' şeklinde yanıt verdi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tutuklu yargılanan askerlere ilişkin açıklamasının etkili olup olmadığının sorulması üzerine ise Saygun, şunları söyledi:    

''Ülkemizde yargı bağımsızdır. Başbakanımız kendi görüşünü bildirmiştir diye düşünüyorum. Bugüne kadar hep söylenen, yargının bağımsız olduğu üzere, Başbakanımızın bu açıklamasının da bir etkisinin olmamış olması gerekir diye tahmin ediyorum.'' 

-Saygun'un avukatı-

Emekli Orgeneral Saygun'un avukatı Sedat Küçükyılmaz ise mahkemenin vermiş olduğu kararın cezaevi müdürü tarafından tebliğ edildiğini belirterek, ''25 Aralık'ta verilmesi gereken bir karar bugüne kaldı. Mehmet Akif Ersoy Hastanesi'nin 20 Aralık tarihli verdiği raporda, hastanede kalmasının enfeksiyona neden olabileceği, Saygun paşanın kalp kapakçıklarının metalik olması nedeniyle virüs kapabileceği belirtilmişti. Hastanede uzun süre kalmaması gerektiği de açıkça yazılıydı. Ancak mahkeme bu raporu yeterli görmedi'' diye konuştu. 

Saygun'un kalp kapakçığına bulaşan bir virüs nedeniyle ameliyata alındığını hatırlatan Küçükyılmaz, ''Kalp kapakçığı değiştirildi. Bu esnada bu durum Adli Tıp Kurumu'nun raporunu ivedileştirmesine yol açtı. 45 gün beklettikleri raporu tam ameliyat günü verdiler. O rapor üzerine de mahkeme tahliye kararı verdi. İnşallah, bu başarılı geçen ameliyatın sonucu da iyi olacak. Kısa sürede evine götüreceğiz diye düşünüyorum'' ifadelerini kullandı. 

Saygun'un diyabet sorununa da dikkati çeken Küçükyılmaz, ''Ameliyat oldukça uzun, 9 saat sürdü. Bu sürede umuyorum ki bir rahatsızlık oluşmadı. Yaralarının iyileşmesi diyabet nedeniyle biraz uzun zaman alacak. İnşallah bütün bunlar atlatılacak. Sağ salim buradan çıkmış olacağız'' dedi.