Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, engelli vatandaşların gerek kamu gerekse özel sektördeki istihdamının artırılmasına yönelik çalışmalar, engellilerin adil rekabet ortamında yarışabilmesi amacıyla ayrı ve merkezi bir sınav sisteminin oluşturulması, engelli çalıştıran işverenlere getirilen yeni teşvikler, on binlerce engellinin dört duvar arasından çıkarak hayatın içerisinde yer almasını sağladı. 

Bakanlığın verilerine göre, 2002'de memur olarak çalışan engelli sayısı 5 bin 777 iken bu rakam 24 Ağustos 2016'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törende gerçekleştirilen son yerleştirmelerle 48 bin 963'e ulaştı.

Kamuda "engelli işçi kotası" aşıldı

Merkezi sınav sisteminde yapılan son düzenlemeler ile kamuya sadece memur statüsünde değil, "engelli işçi" statüsünde de alım yapabilmenin önü açıldı.

Bakanlığın güncel verilerine göre, kamu kurumlarının işçi statüsünde çalıştırmakla yükümlü olduğu toplam engelli sayısı 8 bin 542 iken, kamu kurumları bu zorunluluk sınırının da üstüne çıkarak 10 bin 689 engelli işçi istihdam etti.

Özel sektörde 88 bin engelli çalışıyor

2014'te yapılan düzenlemeyle zorunlu olmadığı halde engelli vatandaşları çalıştıran işverenler ile zorunluluk kapsamında belirlenen kotanın üzerinde engelli çalıştıran işverenlere sağlanan sigorta pirimi destek miktarının yüzde 50'den yüzde 100'e çıkarılmasının, özel sektörde engelli istihdamının teşvik edilmesi açısından önemli etkisi oldu.

Bu teşvik sonucu özel sektörde çalışan engellilerin sayısı 2016 itibarıyla 88 bin 190'a ulaştı.

Halen özel sektörün engelli vatandaşları çalıştırmakla yükümlü olduğu kota 104 bin 790 iken, engelli vatandaşları istihdam etmekle yükümlü olan kurumlarda 23 bin 613 açığı bulunuyor.