'Kadın Elinde Yerli Patates'

Niğde'de "Kadın Elinde Yerli Patates" projesi kapsamında yerli tohum eken kadın çiftçiler ürünü hasat etti.

'Kadın Elinde Yerli Patates'

Niğde'de "Kadın Elinde Yerli Patates" projesi kapsamında yerli tohum eken kadın çiftçiler ürünü hasat etti.

17 Ekim 2017 Salı 10:52
168 Okunma
'Kadın Elinde Yerli Patates'

Niğde'de Patates Araştırma Enstitüsü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü iş birliğiyle uygulanan "Kadın Elinde Yerli Patates" projesi kapsamında eğitim alan kadın çiftçiler, toprakla buluşturdukları yerli tohumdan elde ettikleri patatesin hasadını yaptı.

Alay beldesi yerli patates çeşitleri demonstrasyon alanındaki tarlada düzenlenen etkinlikte, 8 yerli patates çeşidi hasat edildi.

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, patates tohumunda dışa bağımlılıktan kurtulmak ve bu konuda bir üs haline gelmek istediklerini söyledi.

2015 yılından beri yürüttükleri çalışmaların sonucunda 8 yerli patates çeşidini Türk tarımına kazandırdıklarını dile getiren Pırlak, şöyle devam etti:

"Bu çeşitlerimizin üreticilerimiz ve kamuoyuyla paylaşılması amacıyla ıslah çalışmalarının yanında eğitim faaliyetleri de yürütüyoruz. Bu kapsamda 'Kadın Elinde Yerli Patates' projesini uyguladık. Patates üretimi yapılan köy ve kasabalardaki kadın çiftçilerimizi 2 hafta süreyle Enstitümüzde ağırladık. Onlara patates yetiştiriciliği, hastalık ve zararları, tohumluk üretim sistemi, hasat ve depolama konularında eğitim verdik."

"Kadın çiftçilerimizle hem yerli patateslerin performanslarını görmek hem de yerli çeşitlerimizi tanıtmak"

Kadın çiftçiler vasıtasıyla yerli çeşitleri tanıtmak istediklerini belirten Pırlak, "Bu yıl bölgenin lider kadın çiftçilerine yerli patates çeşitlerini vererek, toprakla buluşmasını sağladık. Bizim en büyük amacımız, kadın çiftçilerimiz vasıtasıyla hem yerli patateslerin performanslarını görmek hem de yerli çeşitlerimizi bu vesileyle tanıtmak. Kamuoyundan çok güzel tepkiler aldık." dedi.

Çiftçi Naciye Erol da yerli patates tohumlarının ithallerine göre daha verimli olduğunu ifade etti.

Erol, "Deneme için Enstitümüz bize yerli tohum verdi. İlk yerli tohumu tarlamıza ektik. Tohumlarımızın verimi çok güzel, ithal tohumlardan daha güzel. İthal tohumlardan elde edilen patatesten sadece kızartma yapılırken, yerli tohumdan elde edilen patatesten yemeklik de yapabiliyoruz. Hepsi çok güzel, çok kaliteli." diye konuştu.

AA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.