İSTANBUL 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüslerin kaldırılacağına yönelik iddialarla ilgili, "Metrobüsün bulunduğu hatta artık bir metro gerekiyor. Bu yoğunluğu otobüslerle taşımanız mümkün değil. Metrobüsü kaldırmadan da alttan metro çalışması yapılacak" dedi.

Topbaş, KİPTAŞ Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen Vaditepe Projesi tanıtım toplantısında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, metrobüs hattına ilişkin sorusu üzerine Topbaş, şunları söyledi:

"Gerçekten de İstanbul'da çok ciddi ölçekte dünyanın hiçbir kentinde bu yoğunlukta bir belediye tarafından yapılmayan sistemi ortaya koyuyoruz. Burada 2019 hedefi koyduğumuz çalışmalarda 400 kilometreye tüm raylı sistemlerin erişeceği bir proje çalışması yaptık. Bahçeşehir ve Sultanbeyli'yi 2019 sonrası için düşünmüştük. Ama yoğun bir talep üzerine proje çalışmasını hızlandırdık. İnşallah 2019'da bitirilecek şekilde Sultanbeyli ve Bahçeşehir'e de banliyönün geleceği şekilde bir projelendirme üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu müjdeyi vermek isteriz. Tabii, bizim metrobüs hattımız İstanbul'da çok önemli bir ulaşım sistemi olarak hizmet vermekte, ama çok yoğun talep olduğu için sıkıntı yaşanmakta. Buranın banliyöye dönmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar var. Bu hatla ilgili Bahçelievler'den Beylikdüzü'ne kadar olan hattı Ulaştırma Bakanlığımıza verdik. Projelendirme devam ediyor. Bu hat yapılacak. Zaten bunun daha ilerisi var, çalışmalar sürdürülecek. İstanbul'da kentin iç bölgelerindeki yoğunluğu taşıyacak raylı sistemleri 2019'a kadar bitirmeyi planlıyoruz."

Artık bir metro hattı gerekiyor

Topbaş, "Metrobüsün yerini banliyöler alacak diyebilir miyiz?" sorusuna da, "Hayır. Metrobüs ayrı bir hat, orası metro olacak. Metrobüsün bulunduğu hatta artık bir metro gerekiyor. Bu yoğunluğu otobüslerle taşımanız mümkün değil. Metrobüsü kaldırmadan da alttan metro çalışması yapılacak" yanıtını verdi. 

Sinyalizasyon sıkıntısı olmaz

Marmaray'da sinyalizasyon işlemi tamamlanmadığı için olumsuzlukların yaşanacağı iddiası sorulan Topbaş, Marmaray'da test sürüşlerinin birkaç aydır yapıldığını ve açılış anına kadar devam edeceğini bildirdi. 

Topbaş, "Çünkü sistem devreye girdikten sonra artık sistemi durduramazsınız. Bütün raylı sistemlerde belli bir deneme sürüşleri vardır ve ondan sonra açılır. İnşallah 29 Ekim'de, asırların projesi olarak Cumhuriyetimizi taçlandıracak bir proje, İstanbul'un önemli bir kazanımı olarak devreye girecek. Ulaşım olarak İstanbul'da en önemli ağırlığı taşıyacak bir hizmet unsuru olarak ortaya çıkacak. Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Sinyalizasyon sıkıntısı olmaz" diye konuştu.