İSTANBUL

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaralananlardan tedavisi Türkiye'de yapılacak 14'ü çocuk 23 Filistinli'yi taşıyan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçak, İstanbul'a geldi.

Tel Aviv'den hareket eden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçakla Sabiha Gökçen Havalimanı'na gelen yaralıları, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve beraberindekiler pistte karşıladı.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türkiye'ye getirilen 14'ü çocuk 23 Filistinli yaralıya ilişkin, "Türkiye'ye dua ve teşekkür ediyorlar. Bundan sonra da şartlar elverdiği müddetçe yaralıları getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda, Filistinli yaralıların hastanelere sevkinin ardından gazetecilere açıklama yapan İşler, askeri uçakla 14'ü çocuk 23 yaralının getirildiğini söyledi.

Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğunu belirten İşler, "Az önce onlardan 2'sini hastanelere gönderdik. Bacağı kopan ve çeşitli şekilde yaralananlar var. Uçağın içerisine de biraz önce girdik. Teker teker ziyaret ettik" diye konuştu.

İşler, yaralılarla birlikte Türkiye'ye gelen refakatçılarla da konuştuklarını anlatarak, "Türkiye'ye dua ve teşekkür ediyorlar. Aynı zamanda da manzara hiç iç açıcı değil. Bildiğiniz gibi daha önce de 3 defada 2 yaralı, 4 yaralı ve ardından 18 yaralıyı getirmiştik. Şimdi yine askeri uçakla 23 yaralıyı birden getiriyoruz. Bundan sonra da şartlar elverdiği müddetçe yaralıları getirmeye devam edeceğiz" bilgisini verdi.

 Bu savaşın bitmesi lazım

Başbakan Yardımcısı İşler, savaşta binlerce masum insanın öldüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

"Saldırılar, dün itibariyle yeniden başladı. Bugün en son gelen rakamlar 20 civarında ölü olduğunu bildiriyordu. Yine yüzlerce yaralı var. Bu acının bir an önce dinmesi ve bu savaşın bitmesi lazım. Bu savaşın mağdurları, biraz önce gördüğümüz gibi çocuklar. 6 yaşında çocuk, 7 yaşında kız çocuğu var. Az önce onları gördük, yüreklerimiz parçalandı. İkisinin de şuurları kapalıydı. Artık, bu acılara son vermek lazım. İsrail saldırılarının bir an önce durması lazım. Uluslararası kamuoyunun da bu konuda hassas olması lazım. Bu coğrafyada yaşanan acılar, gerçekten büyük sıkıntılara yol açıyor. Filistin meselesi, Filistin ile barış sağlanmadığı müddetçe de Ortadoğu'da ve İslam dünyasında barışın gelmeyeceğini herkes biliyor. Elbirliğiyle barışın sağlanması için herkesin, uluslararası camianın, Birleşmiş Milletler'in (BM) harekete geçmesi gerekmektedir."

Türkiye'nin barışın, huzurun ve istikrarın sağlanması için üzerine düşeni yaptığını vurgulayan İşler, acıların sadece Gazze'de, Filistin'de değil aynı zamanda Suriye'de, Irak'ta da yaşanmaya devam ettiğini belirterek, bir an önce yaraların sarılması için el birliğiyle gayret edilmesi gerektiğini ifade etti.

 Yardımlar bir şekilde ulaştırılıyor

Bir gazetecinin, Gazze'ye gönderilen son yardımlara ilişkin sorusunu İşler, şöyle yanıtladı:

"Saldılar başlayınca 5-6 gün içinde, 15 bin koliyi Gazze'deki insanlara dağıttık. Saldırılar, ramazandaydı. Ramazanda sıcak yemek çıkardık. Günde 15 bin kişiye sıcak yemek dağıtıldı. Daha önce bölgeye 20 tır yardım malzemesi gönderildi. Yeni yardım tırları da hazırlandı. Medikal yardımlar gönderiliyor. Bu yardımları çok daha hızlı ulaştırabilirdik ama malumunuz Gazze bir kuşatma altında. Hava, deniz ve kara kuşatması var. Dolayısıyla iç piyasadan bunlar tedarik edildi. Şartlar elverdiği müddetçe de dışarıdan da yardımları ulaştırma gayreti içerisindeyiz. Yardımlar bir şekilde ulaştırılıyor. Ama en acı olan taraf, saldırıların devam etmesiyle insanlar ölüyor, yaralanıyor, evler yıkılıyor. Yine kan ve gözyaşı akıyor."

 Uluslararası kamuoyu kör ve sağıra oynuyor

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Uluslararası camianın Gazze'ye yönelik tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna  "Uluslararası camia, BM Güvenlik Konseyi şu ana kadar bir adım atmadı. Açıklamaların ötesine geçemediler. Güçlü bir açıklama sadece BM'nin okulu vurulduğu zaman geldi. Maalesef, İsrail söz konusu olduğu zaman bütün uluslararası kamuoyu kör ve sağıra oynuyor" karşılığını verdi.

23 yaralı tedavi altına alındı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, Gazze'deki saldırılarda yaralanan 23 Filistinli tedavi edilmek üzere AFAD'ın koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı, TİKA, Türk Kızılayı ve Dışişleri Bakanlığı işbirliğiyle Türkiye'ye getirildi.

Gazze halkının maruz bırakıldığı saldırılarda yaralanan 23 yaralı Filistinliyi ve 23 refakatçisini Türkiye'ye getirmek üzere, Genelkurmay Başkanlığı'na ait 1 uçak dün saat 07.05'te İsrail'e havalandı.

AFAD'ın koordine ettiği tahliye ve transfer operasyonlarıyla triyaj ve kimliklendirme çalışmaları yapılan yaralılar ve refakatçileri Erez sınır kapısından geçirilerek, Ben Gurion Havalimanı'na transfer edildi.

Tel Aviv'den hareket eden Türk Silahlı Kuvvetleri 222. Filo Komutanlığına bağlı C-130 Herkül tipi askeri uçak, saat 22.00'de Sabiha Gökçen Havalimanı'na indi. Yaralılar, ambulanslarla Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Gazze'de yaralanan 25 Filistinli ve 15 refakatçisi Türkiye'ye getirilerek, tedavi altına alınmıştı.

222. Filo Komutanlığına bağlı C-130 Herkül tipi askeri uçaktan indirilen yaralılar, ambulanslarla Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Filistinli yaralılarla birlikte gelen refakatçilerin de bir otelde misafer edileceği öğrenildi.

12'si, Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde

Türkiye'ye getirilen Filistinlilerden 12'si, Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Hastaneye ambulanslarla getirilen yaralılar, acil servisten içeri alındı. Yaralı Filistinliler, cerrahi gözlem odasındaki müdahalenin ardından, servislere çıkarılacak.

Bu arada, yaralıların ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla tercüman görevlendirildi.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Recep Demirhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaneye 12 yaralı getirildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bunlardan 4'ü erişkin, 8'i çocuk. Yaşları 1,5 ile 61 arasında değişiyor. Yaralıların genel durumları orta. Çok iyi de değil çok kötü de değil. Daha çok ortopedik yaralanma, kırıkları daha fazla olan hasta grubu. Bacakları kırık olanlar var. Omurgaları kırık olan hastalar var. Karınlarından ameliyat geçirip, enfeksiyon kapanlar var. Bunlara gerekli müdahaleler yapılacak. Destek tedavileri yapılacak" dedi.

Demirhan, tetkiklerin sonucuna göre planlama yapılıp sabahtan itibaren tedaviye başlayacaklarını ifade etti.

"İnşallah enfeksiyon nedeniyle ciddi bir problem çıkmazsa 12'sini de buradan taburcu eder, göndeririz" diyen Demirhan, yaralıların bu geceden itibaren servislere aktarılacağını söyledi.

Demirhan, yaralılar için hastanenin 10. katında bir bölüm hazırladıklarını dile getirerek, yaralı Filistinlilerle gelen refakatçilerin ise Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesindeki otelde misafir edileceklerini sözlerine ekledi.