İSTANBUL

İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevini 19 ay 10 yürüten İçişleri Bakanı Selami Altınok döneminde hem emniyet teşkilatının hem de Türkiye'nin tarihine kazınan birçok önemli olay ve gelişme yaşandı.

Hükümeti devirmeye yönelik gerçekleştirilen 17 Aralık operasyonunun ardından 19 Aralık 2013'te görevden alınan İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın yerine Aksaray Valisi Selami Altınok atandı. Göreve başladıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğünde yeniden yapılanmaya giden ve çok sayıda sayıda il emniyet müdür yardımcısı, şube ve ilçe müdürüyle rütbeli personelde değişiklik yapan Altınok, ''Paralel Devlet Yapılanması'' tarafından gerçekleştirilen 25 Aralık soruşturmasında ''hukuksuz'' olduğu iddia edilen birçok gözaltı ve arama kararını uygulamadı.

Ukrayna uyruklu Artem Kozlov adlı hava korsanı, 9 Şubat 2014 günü Kharkov-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağını Ukrayna'ya kaçırmak istedi. Pilotların Sabiha Gökçen Havalimanına indirdiği uçaktaki yolcular, Özel Harekat ve Terörle Mücadele şube müdürlüklerine bağlı ekipler tarafından başarıyla tahliye edildi. İstanbul Emniyet Müdürü Altınok'un koordinesinde gerçekleştirilen operasyonla yakalanan hava korsanı Kozlov, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Maltepe'de 17 Şubat 2014'te aile içi şiddet ihbarı üzerine bir eve giden ekipteki polis memuru Mehmet Emin Aydın (47), bıçaklı saldırı sonucu şehit oldu. Bu olay, Altınok'un, İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinde aldığı ilk şehit haberiydi. Cenaze töreninde konuşurken gözleri dolan Altınok, ''Türk milleti, vatan bildiği bu topraklar üzerinde tarih boyunca aynı bayrak altında birlik ve beraberlik içerisinde yaşayabilmesini, şehit ve gazilerimize borçludur'' dedi.

Berkin Elvan'ın ölümü

Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve 269 gün komada kalan Berkin Elvan, 11 Mart 2014'te yaşamını yitirdi. Elvan'ın cenaze töreni öncesinde ve sonrasında Okmeydanı başta olmak üzere birçok ilçede izinsiz gösteriler yapıldı.

Yaşanan toplumsal olaylara polis ekipleri başarıyla müdahale ederken, Okmeydanı'ndaki olaylarda Burak Can Karamanoğlu vurularak öldürüldü.

''Paralel Devlet Yapılanması''na yönelik operasyonlar

Altınok, hükümeti devirmeye yönelik 17 ve 25 Aralık operasyonlarını gerçekleştiren İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki çok sayıda polis müdürü ile rütbeli personeli görevden aldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan yerleşkesindeki bazı bilgisayarlardan internet aracılığıyla bilgi sızdırılması suretiyle ''gizliliği ihlal'', ''usulsüz işlem'' ve ''kayıt silme'' suçlarının işlendiğinin tespit edildi. Bu kapsamda, 22 Mart 2014'te 21 rütbeli polis de açığa alındı.

''Paralel Devlet Yapılanması''na yönelik sürdürülen soruşturmada ''casusluk'' ve ''yasa dışı dinleme'' yaptıkları iddia edilen emniyet personeline yönelik operasyonlar düzenlendi. 22 Temnmuz 2014'teki operasyonda eski İstanbul Terörle Mücadele Şube müdürleri Ömer K. ve Yurt A. ile eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kazım A, eski İstanbul Asayiş Şube Müdürü Ertan E, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Y'nin de aralarında bulunduğu 106 kişi gözaltına alındı.

Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mehmet Nuri Turan'ın şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, 2014'ün aralık ayında ''Tahşiyeciler'' grubuna yönelik düzenlenen operasyonda, ''suç ve delil uydurdukları'', "şüphelilere kumpas kurdukları" iddia edilen 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, gazeteci Nuh Gönültaş, "Sungurlar" dizisinin yapımcısı Salih Asan, "Sungurlar" dizisinin yönetmeni Engin Koç, "Tek Türkiye" dizisinin senaristi Ali Kara ve eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder'in de aralarında bulunduğu 31 kişi yakalandı. Soruşturma kapsamında, Fetullah Gülen hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Soruşturmanın ikinci dalgasında 17 Haziran'da İstanbul'un da arasında yer aldığı 15 ilde düzenlenen operasyonlarda 20 polis gözaltına alındı.

Soruşturmanın üçüncü dalgasında ise ''suç ve delil uydurdukları'', ''kumpas kurdukları'' iddia edilen 8 polis gözaltına alındı. Gözaltına alınan bir polis müdürünün evindeki aramada, bazı telefon dinleme kayıtlarının kopyaları bulundu. 

1 Mayıs 2014

2014 yılındaki ''1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü''nde gerçekleştirilen izinsiz gösteriler ve olaylarda 166 kişi gözaltına alındı. Eylemcilerin üzerinde yapılan aramalarda, 12 parça tesirli bomba ve 37 molotofkokteyli de ele geçirildi.

Gezi olaylarının yıl dönümü olan 31 Mayıs'ta İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından alınan yoğun önlemler nedeniyle büyük bir olay veya herhangi bir provokasyon yaşanmadı.

Deniz Seki

''Uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtay Ceza Genel Kurulunca onanmasının ardından aranan şarkıcı Deniz Seki, 15 Kasım 2014'te yakalandı. İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince nişanlısı Faruk Salman'ın Esenyurt'taki evinde yakalanarak adliyeye göderilen Seki, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Sırp taraftarın öldürülmesi

Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız Telekom takımları arasında 21 Kasım'da oynanan THY Avrupa Ligi maçı öncesi çıkan olayda Sırp taraftar Marko Ivkovic'in (25) hayatını kaybetti. Cinayete ilişkin Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği tarafından kurulan özel ekibin günlerce yaptığı çalışmanın ardından yakalanan şüpheli tutuklandı.

Özbek din adamı Abdullah Buhari'nin 10 Aralık'ta Zeytinburnu'nda uğradığı silahlı saldırıda hayatı kaybetmesine ilişkin gözaltına alınan Çeçenistan uyruklu bir kişi tutuklandı.

Sarıyer'de 24 Aralık 2014'te trafik ışıklarında lüks aracıyla beklerken uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Ali Ekber Akgün cinayetine ilişkin 2 saldırgan tutuklandı.

Aynı gün Şişli Nişantaşı'nda gerçekleştirilen silahlı saldırıda kaldırımda yürüyen Vedat Şahin ve bir adamı öldü diğeri ise yaralandı. Kardeşinin intikamını almak isteyen Sedat Şahin liderliğindeki organize suç örgütüne yönelik düzenlenen 13 Mart 2015'te düzenlenen operasyonda 14 tabanca, 3 otomatik tüfek, 2 çelik yelek ele geçirilmiş saldırı hazırlığındaki 19 kişi gözaltına alınmıştı.

2015

Dolmabahçe Sarayında saygı nöbeti tutan emniyet personelinin bulunduğu kulübeye 1 Ocak'ta uzun namlulu silah ve el bombasıyla saldırıda bulunan Fırat Özçelik tutuklandı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

Sultanahmet'te 6 Ocak akşamı İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı Turizm Şube Müdürlüğüne Çeçenistan uyruklu Diana Ramazova bombalı saldırıda bulundu. Olayda iki aylık hamile olduğu belirlenen Ramazova yaşamını yitirirken, polis memuru Kenan Kumaş şehit oldu, 2 polis memuru da yaralandı.

Esenyurt'ta 26 Ocak'ta MHP seçim irtibat bürosu açılışında karşıt görüşlü bir grupla partililer arasında çıkan kavgada silahla vurulan Cengiz Akyıldız öldü, 4 kişi yaralandı.

Taksim Meydanı'nda 31 Ocak'ta polis noktasına silahlı saldırıyı gerçekleştirdikten sonra kaçan şüphelinin Elif Sultan Kalsen olduğu tespit edildi.

Fatih'te 5 Mart'ta uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Tacikistanlı muhalif lider Umarali Kuvatov'un soruşturmasında 1 kişi tutuklandı.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesinde 31 Mart'ta yaşanan terör saldırısında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz şehit edildi. Operasyonda teröristler Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol öldürüldü.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine 1 Nisan'da bir kadın terörist tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Güvenlik görevlilerinin karşılık verdiği olayda öldürülen saldırganın terör örgütü DHKP/C üyesi Elif Sultan Kalsen olduğu belirlendi.

Terör örgütü DHKP/C'ye yönelik 4 Nisan'da yapılan operasyonda aralarında İngiliz vatandaşı Stephen Shah Kaczynski'ninde bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı. Kaczynski'nin Avrupa'da DHKP/C ile diğer sol örgütler arasındaki diyaloğu sağladığı ve örgüte Savcı Kiraz eyleminin talimatını getirdiği ortaya çıktı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde yaşanan olaylarda 6'sı polis memuru 24 kişi yaralandı, 203 kişi gözaltına alındı.

15 Mayıs'ta başlatılan ve kamuoyunda ''Selam Tevhid'' olarak bilinen ''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasıyla ilgili aralarında bir yarbayın da bulunduğu 10 muvazzaf asker gözaltına alındı.

Terör örgütü DAEŞ'e uluslararası katılımı engellemek için Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları ile Büyük İstanbul Otogarı'nda "mülakat odaları" kuran Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 1 yılda 550 kişiyi riskli bularak, ülkelerine iade etti. 

Gaziosmanpaşa'da, 22 Temmuz'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H üyeleri, DAEŞ üyesi olduğunu iddia ettikleri 45 yaşındaki esnaf Mürsel Gül'ü öldürdü.

5 bin polisle terör operasyonu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü koordinasyonunda 24 Temmuz'da DAEŞ, PKK ve DHKP/C'nin de aralarında bulunduğu terör örgütlerine yönelik yaklaşık 5 bin polisin katılımıyla 26 ilçede yapılan operasyonda 37'si yabancı uyruklu 104 kişi gözaltına alındı. Bağcılar'da ekiplere ateş açan terör örgütü DHKP/C üyesi Günay Özarslan öldürüldü.

Okmeydanı'nda 25 Temmuz'da yaşanan silahlı saldırıda 3 polis memuru ve 1 vatandaş yaralandı.

Gazi Mahallesi'nde, 26 Temmuz'da terör örgütü operasyonunda ölü ele geçirilen Günay Özarslan'ın cenazesi için toplanan ve dağılmayan gruba müdahale sırasında düzenlenen silahlı saldırıda polis memuru Muhammet Fatih Sivri şehit oldu.

Sultanbeyli'de 10 Ağustos'ta Fatih Polis Merkezine düzenlenen bombalı saldırıda 3'ü polis, 7'si vatandaş olmak üzere 10 kişi yaralandı. Bombalı saldırının ardından çevrede güvenlik önlemi alan polise ateş açan 2 kişi çatışmada öldürüldü. Olayda yaralanan Bomba İnceleme ve İmha Şube Müdürü Beyazıt Çeken ise kaldırıldığı hastanede şehit oldu.

Aynı gün ABD Başkonsolosluğuna silahlı saldırı gerçekleştirdikten sonra yaralı ele geçirilen kadının terör örgütü DHKP/C üyesi Hatice Aşık olduğu belirlendi. Aşık tedavisinin ardından tutuklandı.

Fenerbahçeli futbolcu Mehmet Topal'ın 12 Ağustos'ta trafikte seyir halindeyken aracına isabet eden kurşunun, uzaktan ve hedef gözetilmeden ateşlenen bir silahtan çıktığı belirlendi.

Sarıyer'de 13 Ağustos'ta bir restoranda ruhsatsız silahla yakalanan Onur Özbizerdik, tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Trafikte tartıştığı motosiklet sürücüsünü 17 Ağustos'ta polis lojmanları önünde tabancasıyla vurarak öldüren İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Yılmaz, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yılmaz, avukatının bir hafta sonra yaptığı itiraz üzerine tahliye edildi.

Esenler'de 18 Ağustos akşamı polis ekiplerine silahla ateş açan gruptan 1 kişi vurularak öldürüldü. Gözaltına alınan 4 kişi tutuklandı.

Dolmabahçe Sarayı'ndaki polis noktasına 19 Ağustos'ta düzenlenen silahlı saldırıda, 2 terörist yakalandı. Şüphelilerin kısa süre önce AK Parti İstanbul İl Başkanlığına saldıran kişiler olduğu ortaya çıktı. DHKP/C'li teröristler tutuklandı.

Star Medya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sancak'a 20 Ağustos'ta silahlı saldırı düzenlendi. Aracına kurşun isabet eden Sancak, saldırıdan yara almadan kurtuldu.