VAN  - Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van'a getirildiği rivayet edilen "Hakiki Haç"ın bir parçasını barındırmak maksadıyla, Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında inşa edilen Akdamar Kilisesi, 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaklaşık 4 milyon lira harcanarak restore edildi.

Kilisenin aslına uygun olarak inşa edilmesini sağlamak amacıyla, alanında uzman sanat tarihçi, arkeolog ve inşaat mühendislerinin yanı sıra Ermeni asıllı bir mimarın da görev aldığı restorasyon, 2 yıl sürdü.

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un yanı sıra Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, Ermenistan Kültür Bakanı Yardımcısı Gagik Gürciyan ile 30 ülkenin büyükelçisi ve Ermeni cemaati temsilcilerinin katılımıyla açılışı yapılan kilise, Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesinde büyük rol oynadı.

Türkiye Ermenileri Patrikliğinin talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılda bir kez ayin yapılmasına izin verilen kilisede, her yıl eylül ayının ikinci pazar günü düzenlenen ayin için kente gelen Ermeniler, yöre halkı tarafından en iyi şekilde ağırlanıyor.

Kilisede ilk kez yapılan ayin öncesinde Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından gönderilen ve ayin günü kilise bahçesinde sergilenen 2 metre yüksekliğinde ve 110 kilo ağırlığındaki haç da Ermeni din adamları tarafından kutsandıktan sonra kilisenin kubbesine takıldı.

Sonraki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Akdamar Adası'nda başlatılan kazı çalışmalarıyla, kilise çevresindeki manastır alanı ve şapeller de ortaya çıkarılarak, turizme kazandırıldı.