TRABZON - Trabzon Meteoroloji 11. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve bölgesel tahmin merkezinin, afet öncesi kuvvetli sel ve yağış olabileceği beklentisiyle bölgeyi takibe aldığını anımsattı.

Bu nedenle cuma günü bölgeye değerlendirme raporu çektiklerini ifade eden Gültekin, şöyle konuştu:

"Bölgedeki bütün birimlerimize 'pazar günü saat 12.00 itibarıyla kuvvetli sel ve yağış olabileceği'ne dair ihbar verildi. Belediyelerden saat başı anonslar yapılmaya başlandı. Vatandaşlarımız önceden tedbiri aldı ve oluşabilecek can ve mal kaybı büyük oranda engellemiş oldu ancak Hopa'da meydana gelen sel olayı tüm zamanların en şiddetli yağışı olduğu için tahribatların önüne geçmek mümkün olmadı ama en az hasarla kurtulduğumuzu düşünüyorum."

Değerlendirme yapılırken geçmiş yıllardaki yağış verilerinin de dikkatte alınması gereğine dikkati çeken Gültekin, "Bu 12 saat içerisinde 255 kilogram ve dolayısıyla önceki sel olaylarında tüm zamanların en kuvvetli yağışında 12 saatte 170 kilogram yağış düşerken  Hopa selinde 6 saatte 187 kilogram yağış kaydedildi.Hopa selindeki yağış miktarı, bütün önceki rekorların iki katından fazla yağış anlamına geliyor" diye konuştu.

"Yağış 53 yıllık kayıtlarımıza geçti"

Meteoroloji olarak görevlerinin, yağış boyutlarını tahmin edip yerel yöneticiler ile vatandaşları önceden uyarmak olduğuna dikkati çeken Gültekin, şunları kaydetti:

"Hopa'da meydana gelen yağış da tüm zamanların rekorlarını alt üst ederek yağış miktarı bakımından ikiye ve üçe katlayarak meydana gelen bir yağış olduğu için normal görünen bir yağış değildir. Hopa'da meydana gelen yağış şu ana kadar meydana gelen en kuvvetli yağış olarak bizim 53 yıllık kayıtlarımıza geçti. Bir anda meydana geldiği için dere yatakları artık o suyu taşıyamadı, sel ve heyelanlara yol açtı."

Hopa'nın Türkiye'nin en fazla yağış alan bölgelerinden biri olduğuna işaret eden Gültekin, "Hopa'da bugün itibarıyla da 50 kilogramın üzerinde yağışlar bekleniyor. Dere yatakları hafriyat ve çamurlarla dolu. Dolayısıyla şu an bu mevsimde bu anda yağacak her bir yağmur damlası az da olsa tehlike meydana getirebilir" diye konuştu.

Gültekin, beklenen yağışın sele yol açma ihtimali bulunduğunu kaydederek vatandaşlara "dikkatli olmaları" uyarısında bulundu.