BOŞANMA DAVALARI


Hiç kimse bir ailenin yıkılmasını, eşlerin yalnız çocukların sahipsiz ve aile bireylerinin ezik bir hayat sürmesini istemez. Zira bir çocuk için boşanma çok büyük bir yıkımdır. Öyle ki çocuklar bu yıkımı 40 yaşına da gelse atlatamaz. Bunu çevrenizdeki ebeveynleri ölen ve boşanan şahıslar üzerinde tetkik etmeniz mümkündür. Ölüm her ne kadar kabullenilebilse de bir bireyin annesinin ve babasının boşanmış olması o şahsın dünyasında derin bir yıkıma neden olmaktadır ve o şahsa sonucu ağır manevi ve maddi yükler yüklüyor.

Hal böyle iken boşanmanın da ehveni şer olarak görülebileceği haller vardır. Bu halleri özel ve genel boşanma şartları içerisinde işleyeceğimiz gibi evliliğin yürütülmesi eşlerden beklenilemeyecek bir boyut aldığında kangren tüm bünyeyi sarmadan kesilmelidir. Başka bir ifade ile ip inceldiği yerden koparılmalıdır, aksi taktirde gün gelir en sağlam yerinden kopar ve canınız yanar. 

  1. Boşanmak için ne yapmalıyım ve gereken şartlar nelerdir ?

Öncelikle boşanmak için kararlı olup olmadığınız konusunda kendinizi sorgulamalısınız. Kararsızlık sizi sürekli olarak yıpratır ve zaman kaybına uğramanıza yol açar. Boşanma hususunda kesin olarak kararınızı verdikten sonra açacağınız davanın çekişmeli mi yoksa anlaşmalı mı olacağı hususunda karar vermeniz ve yol haritanızı çizmeniz gerekmektedir.

      2. Boşanma davası için avukat tutmalı mıyım?

Hiç bilen ile bilmeyen bir olur mu? Bilen ile bilmeyen arasındaki fark karanlık ile aydınlık, ölü ile diri arasındaki farka benzer.  Hangi konu olursa olsun işi ehline veriniz. Zira kanunlarımız usul eksikliklerini affetmemekte, yaptığınız bir hata davayı kaybınıza yol açabilmektedir. Bir profesyonelin size kazandırdıkları vermiş olduğunuz ücretten daha fazlası olacaktır. Özellikle müşterek çocuğun velayeti, mal paylaşımı, maddi manevi tazminat, nafaka, tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası gibi haklarınızın korunması açısından boşanma süreci nde avukat tan yardım almanız lehinize olacaktır. Ayrıca hukukçu olmayan kişiler boşanma dilekçesi nasıl hazırlanır? dava dilekçesinde ve yargıtay aşamasında gereken şartlar nelerdir? Tanıma-tenfiz davası nasıl yürütülmektedir?  Duruşma aşamaları nasıl ilerlemektedir? gibi bir çok hususu bilmemektedir ve bu konularda gereksiz paniğe kapılmaktadırlar. Bu nedenlerle davalara bir avukata iştirak ederek girmeleri gereklidir.

3. Boşanma sebepleri nelerdir?

Türk Medeni Kanununda boşanma sebepleri sayılmış olup, özel haller olarak

I. TMK md.161-Zina

II. TMK md.162-Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış

III. TMK md.163- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

IV. -TMK md.164-Terk

V. TMK md.165 ,Akıl hastalığı boşanma nedeni olarak sayılmıştır.

TMK md 166 / f.1-2 de genel boşanma sebebi olarak “evlilik birliğinin temelden sarsılması”

TMK md.166/ f.3 de, “anlaşmalı boşanma”

TMK md.166/ f.4 de de “ 3 yıllık fiili ayrılık nedeniyle boşanma” 

şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma gibi sebepler düzenlenmiştir.

4. Boşanma davası nerede nasıl açılır ?

Boşanma davasının nerede açılacağı hususunda TMK bizlere yol göstermektedir.

TMK Madde 168 – “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili

mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı

aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.”

Boşanma davası görevli mahkeme olan Aile Mahkemelerinde açılmalıdır. Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi’nde boşanma davanızı açabilirsiniz.

5. Boşanma davasını hangi tarafın açtığının bir önemi var mıdır?

Boşanma davasını hangi eşin açtığının, yani sizin davacı veya davalı olmanızın size herhangi bir katkısı bulunmamaktadır. Dikkat edilmesi gereken husus eşlerin kusur durumları ve bu durumun belgeler, deliller sunularak ispat edilmesidir.

6. Boşanma davaları ne kadar sürmektedir?

Bu sorunun cevaplanmasında mahkemelerin iş yoğunluğu ve dava dosyasının, delillerinin eksiksiz olması yargılamanın hızlı olması hususunda önem arz etmekle birlikte anlaşmalı boşanma davaları tek celsede, çekişmeli boşanma davaları ise en az 4 celse de bitmektedir.

7. Çocuğun velayeti kime verilir ?

    Eşler arasında mal paylaşımı, nafaka, maddi manevi tazminat vs. hususlarda bir şekilde anlaşılsada çoğu zaman velayet konusunda derin anlaşmazlıkların çıktığı görülmektedir. Çocuğun velayetinin kime verileceği belirlenirken eşlerin eğitim durumu, maddi durumları, psikolojik durumları, çocukların yaşı, tercihi gibi durumlar gözönünde bulundurularak toplum ve çocuk açısından hangi tarafa velayetin verilmesi sağlıklı olacaksa velayet o tarafa verilir. Velayet verilecek olan tarafın sosyo-ekonomik durumu ve çocuğun eğitimine ve gelişimine sağlayabileceği katkılar da önem arz etmektedir.



Av.Burak EVCİ