ŞANLIURFA - Halep'e bağlı Kobani (Ayn el Arap) ilçesinde IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Kurban Bayramı'nı evlerinden uzakta geçirecek.

Yaklaşık 15 gündür süren ve 160 bini aşkın insanın evlerini terk etmesine sebep olan çatışmalar, Kobani bölgesinde devam ediyor. Canlarını kurtarmak için ülkelerinden kaçan Suriyeli Kürtler, Türkiye'de hayata tutunmaya çalışıyor. Tüm ihtiyaçları karşılanan sığınmacılar, bayrama ülkelerinden uzakta girecekleri için üzülüyorlar. 

Vatanlarından ayrı olmanın yanı sıra kurban kesemeyecekleri için hüzünlü olduklarını belirten Suriyelilerin en büyük temennisi ise bundan sonraki bayramları evlerinde geçirmek.

"Bizim için bayram, savaşın bittiği gündür"

Çatışmalardan kaçarak çocuklarıyla Suruç'a gelen Suriyeli Huriye Abdullah, 3 yıldır korku içinde yaşadıklarını ancak evlerini terk etmediklerini söyledi.

Bugüne kadar tüm bayramları doğduğu topraklarda kutladığını belirten Abdullah, "Son zamanlarda büyük acılar yaşadık, yakınlarımız öldü, topraklarımızdan ayrıldık. Ama bunların en önemlisi bayramı yaşayamayacağız. Zaten bizim için bayram savaşın bittiği ve ülkemize döndüğümüz gündür. İlk kez bayramı dışarıda yaşayacağım. Umarım bu son olur" dedi.

Mehmet Mustafa El-Ali de her bayramda kurban kestiğini, bu yıl da koç hazırladığını ifade eti.

Bayrama çatışmaların gölgesinde girdiklerini dile getiren Ali, "Muhtemelen Kurban Bayramı'nda bu sıkıntılar bitmez. Önceden bir koçu kurban olarak belirlemiştik ama bu adağımızı yerine getiremeyeceğim için üzgünüm" diye konuştu.

Halit Sellum ise tüm Müslümanların bayram heyecanı yaşadığını ancak kendilerinin bundan mahrum kaldığını kaydetti.