ANKARA/KARAMAN

Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı İlker Cebeci, Ermenek'te maden kazasında oğulları Tezcan Gökçe'yi kaybeden ve maddi sıkıntı nedeniyle diş tedavilerini yaptıramayan Ayşe-Recep Gökçe çiftinin diş tedavi masraflarını karşılayacaklarını bildirdi.

 Cebeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Recep Gökçe'nin "Dişlerim yok. Eşimin de benim de dişlerim tükendi. Doktora yaptıracağımız dişler 'tutar mı tutmaz mı' diye sorduk. Yoksulluk nedeniyle gidip taktıramadık. Eğer orada param olsaydı, hemen taktıracaktım" sözlerini basından takip ettiklerini belirtti.

Bunun üzerine Oda yönetim kurulu olarak Gökçe çiftinin diş tedavi masraflarını karşılama kararı aldıklarını bildiren Cebeci, "En hızlı şekilde dişlerinin tedavilerini yapmak istiyoruz. Bunun için kendileriyle diyaloğa geçeceğiz. Ulaşım masraflarını da karşılayacağız. Yarın (bugün) personelimiz kendilerine ulaşmaya çalışacak" dedi.

Valilik'ten "lastik ayakkabı" açıklaması

Öte yandan, Karaman Valiliği, Ermenek'te toprağa verilen maden işçisi Tezcan Gökçe'nin, cenaze töreni sırasında yırtık ayakkabılarıyla dikkatleri çeken babası Recep Gökçe'ye alınan ayakkabılarla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, Gökçe'ye "lastik ayakkabı" gönderildiği şeklindeki haberlerin eksik bilgi içerdiği vurgulandı.

Karaman Valisi Murat Koca'nın Ermenek Kaymakamı Eyyüp Güngör'e, Recep Gökçe'ye kışlık ayakkabı alınması talimatını verdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ermenek Kaymakamı Eyyüp Güngör'ün, İlçe Müftüsü Mehmet Seven'e konuyu iletmesi üzerine, Kazancı beldesi Bucak Mahallesi İmam Hatibi Azim Pişkin ayakkabı alınması için görevlendirilmiştir. Kazancı Merkez Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda ayakkabı satıcısı olan Nurettin Albayrak’tan kışlık deri ayakkabı alınmıştır. Bunun yanında Bucak Mahallesi İmam Hatibi Azim Pişkin, o bölgede yaygın olarak lastik ayakkabı kullanıldığından dolayı kendisi de bir lastik ayakkabı alarak Recep Gökçe’ye hediye etmiştir. Vatandaşımız Recep Gökçe de alınan bu ayakkabıları kabul ederek, yöre şartları nedeniyle lastik ayakkabıyı giymeyi tercih etmiştir. Valiliğimizin lastik ayakkabı alınması konusunda kesinlikle bir talimatı olmamış, alınan lastik ayakkabı tamamen imam hatibin kendi tasarrufu ile gerçekleşmiştir."

Azim Pişkin ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermenek Müftülüğünden telefonla arandığını, Recep Gökçe'ye kışlık ayakkabı alınmasının iletildiğini söyledi.

Kendisinin de muhtar Nurettin Albayrak ile 2 adet ayakkabı aldığını dile getiren Pişkin, "Ayakkabıların bir tanesini kışlık diğerini lastik ayakkabı olarak aldık. Çünkü Recep amca dağa taşa giden birisi. İkisini de biz kundura almış olsaydık Recep amca bu ayakkabısına kıyıp giyemeyecekti. Bundan dolayı biz bir adet kışlık ayakkabı, bir adet de lastik ayakkabı alarak Gökçeler Mahallesine gittik ve Recep amcaya teslim ettik. Ama basın bunu Recep amcaya sadece lastik ayakkabı hediye edilmiş gibi lanse ederek bizleri zor durumda bıraktı" şeklinde konuştu.

"Lastik ayakkabıyı bölgede herkes kullanıyor"

Lastik ayakkabının, bölgede arazi koşulları nedeniyle yaygın şekilde kullanıldığını vurgulayan Pişkin, şunları kaydetti:

"Bağ bahçem olduğu için izin ve tatil günlerinde kendim de bu ayakkabıyı kullanıyorum. Çünkü bizim bu bölgenin kullanmış olduğu bir ayakkabı. Sadece Recep amca değil herkes kullanıyor bu bölgede lastik ayakkabıyı. Ermenek lastiği olarak tabir edilir. Biz de Recep amcaya dağda taşta, bağ bahçeye gittiğinde giymesi için böyle bir ayakkabı aldık. İkinci bir ayakkabıyı kendi inisiyatifimizi kullanarak aldık. Lastik ayakkabı aldığımızdan yetkililerin, bizi arayan kimsenin haberi yok. Bu, mahalle muhtarı ile bizim almış olduğumuz bir ayakkabı."

"Lastik ayakkabı giymemden kime ne"

Toprağa verilen madencinin babası Recep Gökçe ise sürekli lastik ayakkabı giydiğini söyleyerek, "Ben lastik ayakkabıyı nerede olsa giyerim, iskarpin ayakkabıyı giymem. Ahıra giderken iskarpin ayakkabı ile mi gideceğim? Bağa iskarpinle mi gideceğim? Elbette lastik ayakkabı ile gideceğim. Zaten ben şimdiye kadar lastik ayakkabı giyiyordum. Benim lastik giydiğimi herkes biliyor. Bundan kime ne?" dedi.

Gökçe'nin yakınları da bu haberlerden çok rahatsız olduklarını ifade etti.