Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasına devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile şehit yakınları katıldı.

Duruşmada, iddianamede müşteki olarak yer alan kişi ve kurumların katılma talepleri alındı.

Taleplere ilişkin iddia makamının görüşünü alan ve sanıklara diyeceklerini soran mahkeme, yapılan müzakerenin ardından kararını açıkladı.

Katılma talepleri kabul edildi

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, katılma talebinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Başbakanlık, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti, TÜRKSAT, TBMM, milletvekili Ramazan Can, Avrupa Birliği Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Vatan Partisi, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ve milletvekili Ali Özkaya'nın katılma taleplerinin kabulüne hükmetti.

Mahkeme, davaya katılma talebinde bulunmasına rağmen Bursa Barosu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, HAK-İŞ ve Memur-SEN'in ise suçtan doğrudan zararları olmadığı nedeniyle reddine karar verdi.

"FETÖ'nün talimatıyla hareket edenlerden şikayetçiyim"

Katılma taleplerinin kabulünün ardından 15 Temmuz şehitlerinin yakınları ile gazilere söz verildi.

Şehit Bülent Aydın'ın eşi Şahnaz Aydın, 15 Temmuz darbe girişiminde bulunanlardan şikayetçi olduğunu bildirerek, "İnsanın en temel hakkı yaşama hakkıdır. Eşim Bülent Aydın'ın yaşam hakkını elinden alanlardan şikayetçiyim." ifadelerini kullandı.

Darbe girişiminde Genelkurmay'da yaralanan gazi Memduh Tarık Türköz de "Üzerimize kurşun yağdıran herkesten şikayetçiyim." dedi.

15 Temmuz kahramanı Ömer Halisdemir'in yakınları da avukatları aracılığıyla sanıklardan şikayetçi olduklarını belirten dilekçeyi mahkemeye sundu.

Gazi Ahmet Karakaya ise olay günü Jandarma Genel Komutanlığı önünde yaralandığını dile getirdiğini belirterek darbe girişiminde sorumluluğu olanlardan şikayetçi olduğunu kaydetti.

Şehit yakını ve gazi Şenol Gençer, kardeşinin 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne atılan bomba sonucu şehit olduğunu, kendisinin de yaralandığını beyan etti. Sanıklardan şikayetçi olduğunu aktaran Gençer, davaya katılmak istediğini bildirdi.

Gazi Münir Bağcı, FETÖ'nün darbe girişimi gecesi hem kendisinin hem de oğlunun yaralandığını kaydederek, "FETÖ'nün talimatıyla hareket edenlerden şikayetçiyim." diye konuştu.

Diğer şehit ve gazi yakınlarının da beyanlarda bulunmasının ardından duruşmaya öğle arası verildi.