Arabistan’da kullanılan çarşaflara karşın Anadolu’da kullanılan feraceler, aynı amaca hizmet etmekte, uzun kollu, bol, yakasız ve genellikle koyu renklidirler. Günlük elbise olarak kullanılan feracelere, Osmanlı döneminde sıklıkla rastlanmaktadır.

Abaya ya da ferece adıyla da anılan ferace, Osmanlı döneminde Anadolu topraklarında sıklıkla kullanılmış, sonrasındaki çarşaf ve pardösü kullanımı nedeniyle tercih oranı bir miktar düşmüş, son zaman modasındaki oryantalist çizgiler sebebiyle yeniden gündeme gelmiş ve yoğunlukla tercih edilir bir hal almıştır. Daha önceki dönemlerde Arabistan ziyaretinde bulunan, Hac ya da Umre vazifelerini yerine getiren kişilerce oradan gelirken yanlarında getirilmek usulüyle kullanılan feraceler, bugün toplumun büyük bir kesimi tarafından kabul görmüş ve rağbet görmektedir. Geleneksel tesettür giyiminde eski ama yeni bir çığır açan feraceler, son dönemin gözde parçalarındandır.

Hızlı ve aceleci yaşam koşulları, kişisel hazırlıklarla ilgili zamanı kısıtlamakta ve kişileri pratik ürünlerin kullanımına itmektedir. Dini gereklilikleri yerine getirmek amacıyla tercih edilen tesettür giyim şeklinde de birçok parçanın kombinlenerek kullanılması bir miktar vakit kaybına neden olmakta, o nedenle kişiler şık, kullanışlı, rahat ve bir o kadar da pratik ürünlere yönelmektedirler. Çarşaflar ve feraceler bu anlamda pratiklik sağlamakta olup, tercih edilmektedirler. Lakin çarşaflarda herhangi bir tercih sebebi olmayışı ve bir miktar siyasi duruş simgeler hale gelmesi, bu seçeneği de eleyerek feraceleri gündeme oturtmuştur. Feraceler çarşaflar ve pardösüler gibi kıyafet üzerine giyilen birer dış giyim parçalarıdır, elbise değildir lakin duruşu bir elbiseyi andırmakta, o nedenle modern bir duruş sergilemekte ve aynen elbiseler gibi birçok kumaştan, birçok modelde ve dizaynda üretilebilmektedir.

ferace modelleri, yaşa, bedene, mevsime, zevke, kültüre, kullanılacağı ortama göre çok farklı şekillerde olabilmektedir. İlk kullanım yıllarında sadece bol ve siyah olan feraceler, günümüze uyarlanarak çok farklı haller almıştır. Özellikle de günlüğün dışında abiye kıyafetleri tamamlamak için kullanılan feracelerin en gözde modelleri tül ve yarasa kollu olanlarıdır. Osmanlı döneminden sonra Arap esintisiyle Türk topraklarına ikinci kez giriş yapan ferace, bir süre ithal edilmiş, sonrasında bu konudaki talep dikkate alınarak üretimine başlanmıştır. Günümüzde birçok marka tarafından üretilmekte olan feraceleri, reel ya da online mağazalarda bulmanız mümkündür. Türkiye’de üretimi yapılan ferace modelleri, kumaşları, işlemeleri ve bedenleri gibi özellikleriyle Türk mutaassıp bayanlarına uyarlanmış, zevklerine, kültürlerine ve yaşam şartlarına uygun hale getirilmiş, aynı zamanda da kullanım kolaylığı sağlanmıştır.

Gündeme geldiğinde yurtdışından geliyor oluşu nedeniyle edinmesi zor ve pahalı olan feraceler, artık birçok firma tarafından üretiliyor oluşu nedeni ile çok daha kolay ulaşılabilir bir hal almıştır. ferace modelleri ve fiyatları hakkındaki detaylı bilgiyi, bu alandaki iddialı isimlerden biri olan e- tesettür firmasının internet sayfasından edinebilir ve kolaylıkla ürünleri satın alabilirsiniz. Bir nevi pardösü olan feraceler, tunik ve çarşaf arası bir görüntü sağlamakta, çok amaçlı kullanılmakta ve uygun fiyatlara satılmaktadır. Herhangi bir pardösüden çok daha uygun fiyatlara satın alabileceğiniz feraceler, çok daha geniş bir kullanım alanına sahip ve şıklardır.

Eskiden olduğu gibi ferace giyiyorum diyen bir bayana çarşafa girmiş düşüncesiyle oluşan önyargılı bakış değişmiş, artık devlet daireleri dahil tesettürlü giyimin kullanılabileceği birçok alanda feraceyle bulunmakta mümkün bir hal almıştır. Çeşitliliği ve modernliği nedeniyle konuya vakıf olmayan kişiler tarafından kullanılan ürünün ferace olduğu bile anlaşılamamakta, birçok muhafazakar genç tarafından zevklerine ve tarzlarına uyduğu gerekçesiyle tercih edilmektedir. Bu anlamda bakıldığında çok daha büyük fırtınalar koparacak olan feraceler, modadaki yerini uzun süre koruyacağa ve tesettür giyimdeki en önemli parçalardan biri hale geleceğe benziyor.