Engel Grupları
- Bedensel Engelliler
- Görme Engelliler
- İşitme Engelliler
- Konuşna ve dil sorunları
- Psikiyatrik/psikolojik sorunlar
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
- Öğrenme güçlükleri
- Nörolojik bozukluklar
- Otizm-asperger
- Diğer engel grupları: süreğen hastalıklar

Gördüğünüz gibi 10’a yakın engel grubu bulunmaktadır. Engellilerin sorunları dediğimizde her engel grubunun kendine özgü sorunları bulunmaktadır. Örneğin bir tekerlekli sandalye kullanıcı ile bir işitme engellinin sorunları aynı değildir. Tekerlekli sandalye kullanıcısı için mimari sorunlar birinci sırada gelirken işitme engelliler için mimari şartlar hiçbir şekilde sorun değildir. Biz yinede genel sık karşılaşılan sorunları maddeler halinde sıralayalım.

Engellilerin Sorunları:

- Mimari sorunlar (yolların, kaldırımların kamu ve özel sektöre ait binaların engellilerin erişimine uygun olmaması)
- İşsizlik (yapılan araştırmalara göre engelli bireylerin büyük bir çoğunluğu iş bulmakta zorlanmaktadır)
- Toplum tarafından dışlanma.
- Eğitim (engellilerin çoğu mimari koşullar nedeniyle eğitim alamamaktadır)
- Sosyalleşememe ( mimari koşullar nedeniyle evinden çıkamayan engelliler sosyal hayatın içine katılamaz.)
- Ailesi tarafından terk edilmesi (Acı olsa da engelli çocuğu olan bazı aileler çocuklarını ya topluma göstermekten utanmaktalar yada onu terk etmekteler.)

Devletin Engelli Sorunlarına Yaklaşımı

Özellikle son yıllarda devlet engelli sorunlarına eğilmiş bu alanda yasal düzenlemeler yaparak engellilerin yaşadığı sıkıntıları çözmeye çalışmıştır. Ancak bu yasal düzenlemelerin birçoğu kâğıt üzerinde kalmış yaşama indirgenememiştir. Yasal olarak zorunlu olmasına rağmen ülkemizde hala çoğu kamu binası engellilerin erişimine uygun değildir. Aynı şekilde toplu taşım araçlarının neredeyse %90’ı engelliler için uygun değildir. Bununla birlikte umumi tuvaletler, lokanta, alışveriş merkezi, parklar, sinema ve tiyatrolar da engelliler için uygun değildir. Engelli Sorunlarına Çözüm Önerileri

Öncelikle engellilerle ilgili devlet (hükümet) nezdinde kararlar alınırken mutlaka engellilerin görüşü sorulmalı. Örnekse alınacak her karar öncesi engellilerle ilgili STK lar çağrılıp görüşleri alınmalıdır. Toplum tarafından engelliliğin anlaşılması için kamu spotları yaptırırlıp toplumsal farkındalık yaratılmalı. Engellilerin sosyal yaşama katılımı ve görünür olmaları sağlanmalı.

Türkiye ve Dünya’da Engellilik

Türkiye dünya ülkeleriyle kıyaslandığında engellilerin yaşama katılımı, özel eğitim, sağlık, vb. gibi konularda devletten daha az destek aldığını görüyoruz. Avrupa ülkelerine baktığımızda özellikle engelliler ve spor konusuna çok destek verildiğini haberler veya yazılı basından okuyoruz. Son yıllarda ak parti engelsiz yarınlar için büyük adımlar atmış ve engellilere engelsiz bir dünya engelsiz bir türkiye sloganıyla büyük atılımlar gerçekleştirmiştir. Bunlardan bir kaçı özürlü hizmetleri yeni adıyla engelli hizmetleri birimi oluşturmuş ( özürlüler idaresi başkanlığı ) İstanbul gibi büyükşehirlerde özel birimler kurmuştur. Ak parti rehabilitasyon merkezlerine sağladığı katkılarla özürlü bireylerin yaşam hakkına verdiği önemi göstermiştir. Özellikle bakım hizmetleri (evde bakım maaşı vb gibi) bunlara örnek gösterilebilir.

Engellilerle İlgili Dernek Vakıfların Engelli Sorunlarındaki Yeri?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de STK ların engelli sorunlarının bilinir ve görünür olmasında yeri büyüktür. TSD, tesyev, ofd gibi dernekler engelliler için el ele vererek sosyal hizmet yada sosyal sorumluluk görevlerini yerine getirmeye çalışan kurumlardandır. Bunun yanısıra spor federasyonu ve gönüllü kişiler engelli sporculara gönüllü sponsor olarak spor eğitim merkezi vb gibi merkezlerden destek alıp engelli sporcuların önünü açmaya çalışmışlardır. Bu çabaların sonucu, Ebru Bulgurcu gibi pek çok engelli sporcu milli sporcu ünvanı alarak ülkemizi uluslararası arenada temsil etmişlerdir. Tabi tüm bunların yanı sıra belediyelerde bu konuda aktif rol üstenlenmişlerdir. İstanbul belediyesi, ankara belediyesi bunlardan birkaç örnektir.

Özel Sektörün Engellilere Hizmeti

Özel sektörde %3 özürlü çalıştırma zorunluluğu vardır. Bunun yanısıra zorunluluk olmadan bazı kurumsal firmalar engellilere avantaj sağlamaktadır. Örneğin turkcell telefon hizmetlerinde engellilere özel kampanyalar düzenlemektedir

Kaynak: Engelliler.gen.tr Platformu