Kombi; kat kaloriferleri, LPG ve doğalgaz ile çalışan, evin sıcak suyunu ve ısınmasını sağlayan, ekstra bir şofbene gerek duymayan bir sistemdir. Oldukça kolay, kullanışlı ve çok pratiktir. Evler, iş yerleri, ofisler ve kafeler gibi mekanların yanı sıra çeşitli yaşam alanlarında kullanılan kombi modelleri ideal bir ısınma sistemidir. Özellikle yoğuşmalı kombiler büyük bir tasarruf sağlar ve ekonomiktir. En iyi yoğuşmalı kombiler, enerji tasarrufu sağlar. Kombi fiyatları ’nı öğrenmek için cimri.com internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Kombi Türleri Nelerdir?

Kombiler; taze hava alış ve kirli gaz çıkış mekaniğine göre bacalı kombi ve hermetik kombi olarak ikiye ayrılır. Yakıt türüne göre ise LPG’li, doğalgazlı olarak ikiye ayrılır. Ateşleme mekaniğine göre pilot alevli ve elektronik başlatmalı olarak çeşitlenir. Kapasitesine göre ise 17.000 - 20.000 kcal/h kapasiteli, 24.000 - 25.000 kcal/h kapasiteli ve 27.000 - 30.000 kcal/h kapasiteli olarak üçe ayrılır. En ucuz baymak kombi çeşitleri ve fiyatları için cimri.com tek adresiniz!

Bacalı Kombi

Bacalı kombi, kurulduğu yeri havasından yararlanan ve yanma sistemi olan yerin açık olan ve baca yoluna sahip olan kombilerdir. Bacalı kombi taktırmak isteyen kişiler mutlaka bacanın randımanlı çalışıp çalışmadığını kontrol etmelidir. Çünkü baca tıkanıklığı riski, ciddi tehlikelere yol açabilir. Banyo gibi 8 metrekareden az bir alana sahip odalara asla bacalı kombi monte edilmemelidir. Bacalı kombi sahibi olmak isteyen herkes öncelikle yaşadığı il ve ilçede bacalı kombi montesinin serbest olup olmadığını gaz dağıtım firmalarından öğrenmelidir.

Hermetik Kombi

Hermetik kombiler; hermetik ve yoğuşmalı kombi olarak ikiye ayrılır. Bu tür kombilerde ateşleme yapmak için ihtiyaç duyulan hava bir fan yardımı ile dışarıdan içeri taşınır. Yanma başladıktan sonra meydana gelen atık gazı ise mekanik sistem sayesinde dışarı atar. Hermetik kombiler, hava sirkülasyonunu kullanmadığı için bulunduğu alanı devamlı havalandırmak gerekmez. Bu açıdan oldukça avantajlıdır.

Yoğuşmalı hermetik kombiler ise suyun yoğuşma özelliğini kullanır. Suyun gaz diğer bir deyişle buhar halinden sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Doğalgaz ateşlendiği anda ortaya çıkan su buharının sahip olduğu ısı, kombinin enerjisine aktarılır böylece % 109 oranında verimle çalışır. Bu işlemde yoğuşan su, sistemden dışarı atılır. Bacalı kombilerde verim % 92 iken yoğuşmalı kombilerde bu oran % 109’dur.

Kombi Seçimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kombi satın alırken ilk önce evinizin metre karesini öğrenmeniz gerekir. Evin metrekaresine göre kombi seçimi yapmak verim ve tasarruf sağlar. 80-90 m² evler için 17.000 kcal/h kombiler, 90-150 m² evler için 20.000 kcal/h kombiler ve 150 m² ile üzeri evler için 24.000-36.000 kcal/h kombiler idealdir. Kombi satın alırken mutlaka bu tür kriter ve detaylara dikkat etmeniz gerekir.

Kombi satın alırken mutlaka kalitesine ve markanın size sunduğu bakım ve onarım hizmetlerine dikkat etmelisiniz. Teknik servis desteği vermeyen bir markadan alacağınız kombi daha sonra birçok sorunla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.

Kombi seçimi yaparken mutlaka kolay ve pratik kullanıma sahip modellere yönelmeniz gerekir. Soğuk havaya ve donmaya karşı korumalı, pompa sisteminin kaliteli olması oldukça önemlidir. Kombiler evi ısıtmanın yanı sıra sıcak su sağladığı için elektronik ateşleme mekanizması kullanılmalıdır. Kombi satın alırken bu hususlara dikkat ederseniz uzun vadede verimli, tasarruflu ve sorunsuz bir kombi kullanımı gerçekleştirmiş olursunuz.

En Kaliteli ve Ucuz Kombi Modelleri

100 m²’den küçük evler için mutlaka hermetik kombi satın almanoz gerekir. Bu tür küçük alanlarda yeterli miktarda radyatör alanı olmayacağı için yoğuşmalı kombiler ise yoğuşamayacağı için hermetik kombiler oldukça uygun seçimler olacaktır. 20 kW gücüne sahip kombiler bu tür evler için yeterlidir. 20 kW gücüne sahip Alarko kombi, ECA kombi ya da Ariston kombi modelleri tercih edilebilir. 100 m² ile 200 m² arası orta büyüklükteki dairelerde, yoğuşmalı kombiler oldukça verimli bir çözüm olacaktır. Fakat bu büyüklükteki bir evde tüm petek radyatörleri çalıştırmayacaksanız yoğuşmalı yerine hermetik kombileri tercih etmeniz gereklidir. Bu tür daireler için Demirdöküm kombi, Alarko kombi, Ariston kombi ya da ECA kombi markaları seçilebilir.

200 m²’den büyük evler için mutlaka tam yoğuşmalı kombiler seçilmelidir. En az 7 metretül radyatör peteğin hepsinin açık olması gerekir. Ayrıca bu tür kombilerin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olmak için kombi ve radyatör bağlantısında kullanılan plastik boruların oksijen bariyerli özelliğe sahip olması gerekir. Bu tür daireler için tam yoğuşmalı Buderus kombi ve Alarko kombi modelleri çok idealdir.