ANKARA
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, geçici barınma merkezlerinde 268 bin 97 Suriyeli sığınmacı yaşıyor. En çok sığınmacı sırasıyla Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis'te bulunuyor.

AFAD öncülüğünde, ülkelerindeki iç savaş sebebiyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli ve Iraklılar için Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Mardin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana ve Malatya'da geçici barınma merkezleri kuruldu. Burada sığınmacıların her türlü fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçları karşılanmaya devam ediyor.

Son 5 yıldır sığınmacılara insani, maddi, eğitim, sağlık gibi alanlarda yardım yapan AFAD, savaştan kaçan yaklaşık 3 milyon Suriyeli sığınmacıya sağlık hizmetlerini de ücretsiz sunuyor.

Üç barınma tipi
AA muhabirinin AFAD'dan edindiği verilere göre, nisan ayı itibarıyla geçici barınma merkezlerinde 268 bin 97 Suriyeli sığınmacı yaşıyor.

Türkiye'deki Suriyeliler için 10 ilde toplam 26 çadır kent kurulurken, bunlardan 6'sı konteyner, 16'sı çadır ve 5'i de bölme olmak üzere üç "barınma tipi"nden oluşuyor.

Çadır kentler arasında, ilk üç sırada 107 bin 958 sığınmacıyla Şanlıurfa, 48 bin 772 ile Gaziantep ve 33 bin 509 ile Kilis yer aldı.

En az sığınmacının yaşadığı barınma merkezlerinde ise ilk sırada 7 bin 954 ile Malatya yer alıyor. Osmaniye 9 bin 358 ile ikinci sırada, Adıyaman, 9 bin 564 ile üçüncü sırada bulunuyor.

Iraklılar sadece İslahiye ve Midyat'ta
Barınma merkezlerindeki Suriyelilerin sayılarına bakıldığında, en fazla sığınmacı 5 bin çadırın bulunduğu Akçakale'de yaşamını sürdürüyor. Akçakale'de 29 bin 830 sığınmacı barınıyor.

2 bin 364 bölme barınma tipinden oluşan İslahiye-2 çadır kentinde ise 8 bin 410 Iraklı yaşıyor.