ANKARA - Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) haziran ayında en fazla reklamlar şikayet edildi.

AA muhabirinin RTÜK'ten aldığı bilgiye göre, haziranda RTÜK Çağrı Merkezi aracılığıyla bin 542, RTÜK web sayfasından bin 288 olmak üzere toplam 2 bin 830 bildirimde bulunuldu.

Reklamlarla ilgili şikayet sayısı da önceki aya göre yüzde 37.40 arttı. Bu bildirimler arasında bir sakız reklamına ilişkin şikayetler öne çıktı. Şikayetlerde ilk sırayı yüzde 48 ile bir sakız markasının reklamı aldı.

Vatandaşlar, toplumun ahlaki yapısına uygun olmadığı, cinsellik içerdiği, öpüşme sahnelerinin çocuk ve gençleri olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle sakız reklamını şikayet etti.

Öte yandan reklamların sık ve uzun olması da vatandaşın bildirimlerinin yüzde 15'ini oluşturdu.

Cep telefonu, bal, cinsel ürün satışı

Ayrıca tele alışveriş türündeki programlarda da yüzde 57 ile en çok cep telefonu satışı yapılan reklamlar şikayet edildi. Alınan ürünle gönderilen ürünün aynı olmadığı, bozuk ve kırık çıktığı bu şekilde insanların aldatıldığı, dolandırıldığı vatandaş bildirimlerinde sıkça vurgulandı.

Son dönemde giderek artan bal ve cinsel ürün satış programları da vatandaşın tepkisini çekti.

Dizilere yönelik şikayetler ise yaz sezonu nedeniyle bir önceki aya göre yarı yarıya azaldı. Vatandaşlar, bu dönemde en fazla çocukların ve gençlerin gelişiminin olumsuz etkilendiği gerekçesiyle "O Ses Çocuklar" ile "Küçük Ağa"yı RTÜK'e şikayet etti.