KARAMAN - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Karaman Ermenek’te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldız, maden ocağındaki çalışmaların kesintisiz devam ettiğini söyledi. Önceliklerinin suyu tahliye etmek olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Su tahliyesinde herhangi bir sıkıntımız olmadı ama suyu tahliye ettikçe arkasından çamurun ve bozulan tahkimatın geldiğini gördük. Suyu boşalıyoruz, yaklaşık yatayda 16 metreye kadar su boşaltıldı ancak boşalttığımız yerlerde bir kısım tahkimatın bozulmuş olmasıyla 1-2 metrelik çöküntüler oluştu. Bu bizim için hem suyu tahliye etmek hem çamuru tahliye etmek hem de bir yandan madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor. Zaman ilerliyor. 18 işçi kardeşimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir."

"Bütün kamuoyu bilsin ki burada kesintisiz 24 saat bir çalışma yapılıyor"

İşlerinin kolay olmadığını, zaman alacağını, bütün ekiplerin kesintisiz çalıştığını vurgulayan Yıldız, çalışmalara katkı sağlayacak 30'a yakın kurumun faaliyetlere katıldığını bildirdi.

Malzeme tedarikiyle alakalı bir sıkıntı olmadığını, yeni malzeme arayışları bulunmadığını dile getiren Yıldız, zamanla mücadele ettikleri için hem nefeslikte hem desandrede iki ayrı koldan çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. 

Ocağın ne zaman boşaltılacağına ilişkin öngörülerinin olup olmadığı yönündeki soru üzerine Bakan Yıldız, her metreyi aştıklarında karşılarına yeni şeyler çıktığına işaret etti. 

Ocağa 5-6 bar civarında gelen suyun, tahminen çamurlu suyun içeride oluşturduğu tahribatı henüz görmediklerine dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

"Her ulaştığımız metre, bize yeni bir tablo çıkartıyor. Bizim o tabloyu, problemi çözmemiz lazım. Suyu aktarmak önceliğimizdi ama suyu aktardıktan sonra çamurun ve tahkimatın bozulduğunu gördük. O tahkimatı yapmadan, bu çalışmayı yapacak arkadaşların güvenliğini sağlamadan çalışmayı sürdüremeyiz. 24 saat çalışma var, bu çalışmanın adının ille su aktarmak olarak anlaşılmaması lazım. Bize yeni gelecek tabloların ne olacağını bilemeyiz. İleride temiz suya geleceğimiz nokta varsa ocağın eğimlerine, plato yaptığı düz yerlere bakarak söylüyorum, güvenliği sağlayarak gerekli çalışmaları yapmamız lazım. Özellikle ocağın giriş alanıyla alakalı çalışmaların rahatlatılması için bir kısım tedbirler almak zorundayız ki çalışanlar orada daha aktif olsun. Bütün kamuoyu bilsin ki burada kesintisiz 24 saat bir çalışma yapılıyor, başlıkları, içerikleri değişmek kaydıyla."

"1-1,5 metrelik çökmeler oldu" 

Ocakta 1-1,5 metrelik çökmeler olduğu bilgisini veren Yıldız, "İleride göçüklerle karşılaşabilir miyiz, karşılaşabiliriz. Şu anda bunu bilmiyoruz. Suyun oluşturduğu basınçla yaşanan deformasyon, bozulma yapılmadan ilerlenemiyor. Tavanı güvence altına almamız lazım ki orada ilerlenebilsin ve en son noktalara kadar ulaşılabilsin" ifadesini kullandı.

Uyarlar'ın madencilik faaliyetleri

Taner Yıldız, Uyarlar ailesinin madencilik faaliyetleri ve buralarda yaşanan kazalara ilişkin soruları yanıtlayarak, şunları kaydetti:

"Biz Uyar Madencilik'in çalışmalarından memnun değiliz. Bu madenlerin sahiplerini anlamadığımızla ilgili bir şey söylemedim. Üzerilerine ruhsatlı, buradaki yapının amcasının üzerine olduğu söylendi, Soma'dan sonra üzerlerinde ruhsat varsa bu ruhsatların kaldırılması talimatı verdim. Biz hem işçi kardeşlerimizin hukukunu koruyarak hem de makul ölçülerde işçi sağlığı ve iş güvenliği sınırları içerisinde yerli kömürün üretilmesiyle alakalı politikalar üretiyoruz.

Dün Sayın Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da açıkça ifade etti, kusurun açığa çıkarılmasıyla alakalı kimsenin tereddüdü olmasın. Bu konudaki irademiz tamdır. Dünyadaki yaptırımlar, cezalar değil, ahiretteki vebale de inanan insanlarız. O yüzden kimsenin gözünün yaşına bakmayız. İster Uyar olsun ister uymayan, bu konuda tavizimiz olmaz. Buradaki aynı şirket değil. Akrabası olduğu söyleniyor. Asıl ruhsat burada kendisinin üzerine değil."

Bakan Yıldız, kurtarma çalışmalarına odaklanılmışken buradaki yoğunlaşmanın başka konularla bozulmaması gerektiğini, idari ve adli tüm çalışmaların yapıldığını vurguladı.

"Olanları birebir paylaşıyoruz"

İlerleyen metrelerde göçüklerle de karşılaşabileceklerini ifade eden Yıldız, "Burada basınçlı çamurla beraber su geldi. Nereyi dağıttığını, hangi tahkimatı bozduğunu şu anda bilmiyoruz ama göçük varsa da göçük oldu deriz. Bu nereden kaynaklandı, son derece ortada. Basınçlı çamurla beraber su geliyor ve ahşap tahkimatları rahatça dağıtabiliyor. Dağıttığı yerden tavan çökebilir. Şu anda şantiyede maden ocağında ne oluyorsa birebir paylaşıyoruz" diye konuştu.

"Suyun beşte biri azaldı diyebilir miyiz" sorusuna Yıldız, "Hayır" yanıtını verdi.

Elvan: "Tüm imkanlar seferber edildi"

Çamur kitlenin yeraltından temizlenmesi, temizlenen kesimin tahkimatının yapılması ve suyun tahliyesinin yürütülen çalışmalarda önceliklerini oluşturduğunu dile getiren Elvan da çalışmalarda en son teknolojinin kullanıldığını söyledi.

Elvan, şu anda 75-80 civarında işçinin iki yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

İşlere yönelik umutlarının her geçen gün azaldığını belirten Elvan, "Elimizden geldiğince tüm imkanlar seferber edildi, çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Elvan, bir soru üzerine, savcılığın başlattığı soruşturmayla ilgili kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi.

Her gelişmeyi basınla ve kamuoyuyla paylaştıklarını anlatan Elvan, şöyle konuştu:

"Herhangi bir sorunuz varsa biz bunları cevaplandırmaya hazırız ama kulaktan dolma bilgilerle haber geçilmesi son derece yanlıştır. Doğru haberi geçelim, sizden hiçbir şeyi saklamıyoruz. Ne varsa olan biten neyse açıklığıyla ortaya koyuyoruz. Birilerinin buraya gelip, fısıltılarla şurada şöyle oluyormuş, burada böyle oluyormuş diye bir taraftan insanları provoke edici, diğer taraftan da yalan haber üreten kişilere lütfen itibar etmeyiniz."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik

Herkesin üzerine düşen görevi azami şekilde yerine getirdiğini ifade eden Bakan Çelik ise ocakta olup bitenler ve yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi kaynağının yaptıkları açıklamalar olduğunu vurguladı.

Sabah bölgeye geldiklerinde, "Su çekiminin tahliyesinin bir miktar durdurulduğu ve çalışmaların yapılmadığı, tahkimatın yapılmadığı" gibi son derece olumsuz, gerçeği yansıtmayan bazı değerlendirmelerle karşı karşıya kaldıklarını anlatan Çelik, şöyle konuştu:

"Sayın Bakanlarla birlikteydik, bunlar doğru değil, tam aksine gerek tahkimatla gerek içerideki materyallerin dışarıya atılması ve suyun tahliyesiyle ilgili yoğun çalışma içinde olan yüzlerce arkadaş varken yanlış bilgilendirmenin yapılmaması ve bilgi kaynağının mutlaka bu açıklamalar çerçevesinde değerlendirilmesinin doğru olacağı kanaatindeyim. Kamuoyuna yanlış bilgi vermeyelim. Gerçekten son derece ehil arkadaşlarımız planlı bir şekilde şu anda ocağın metrelerce altında çok düzenli bir çalışmayı sürdürüyor. İnşallah kısa süre içinde yol alırız temennisinde bulunuyorum."

Bakan Çelik, "Bu ocağa ruhsat verilmemeliydi" şeklinde basına yansıyan demecinin olduğunun ifade edilmesi üzerine, "Daha önce buraya gelen milletvekili arkadaşlarımız, geçmişteki maden kazaları ile ilgili bazı değerlendirmeler yaptı. Bu arkadaşların bazılarının, bazı yanlış aktarımları oldu. Bunu düzeltmeye dönük bir açıklamaydı. Bugün ifade ettiğimiz gibi konu, şu ocağın içinde olup bitenlerin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasının mücadelesi. Bunu başka noktaya çekmeyi doğru bulmuyorum. Bu doğru bir yaklaşım değil" ifadesini kullandı.

Düne kadar yapılan çalışmalarla su tahliyesiyle ilgili bütün tedbirlerin alındığına işaret eden Çelik, "Konu sudan ibaret olsa zaman vermek mümkün ama içeride gelişen ve muhtemel gelişmelere karşı bir şey söylemek doğru değil. Konu su olsa belki de zaman verme imkanı olacak ama bilemiyoruz, ocaktaki gelişmeleri izleyerek bunları değerlendirmekte fayda var" dedi.

Ekipler, suyun çekildiği bölgeden vagonlarla çamur çıkarıyor

Ermenek'teki kömür ocağında mahsur kalan işçilere ulaşılabilmesi için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Suyun çekildiği bölgelerden vagonlarla çamur çıkarılıyor. 

Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yürütülen çalışmalar kapsamında, ocaktaki su tahliye işlemleri devam ediyor. Etkili olan yağışa rağmen çalışmaları aralıksız sürdüren görevliler, madende suyun tahliye edildiği bölgedeki çamurları da vagonlarla çıkarıyor.

Çalışmalara katılan işçilerden Hayrettin Polat, bu kömür ocağında çalışmadığını ancak destek amacıyla geldiğini söyledi.

Suyun çekildiği alanlarda tahkimatlar yaparak ilerlemeye çalışıldığını vurgulayan Polat, şunları kaydetti:

"Çamur, vagonlara doldurularak çıkarılıyor. Tahkimat yapılarak, su çekilerek arkadaşlara ulaşılacak. Sıra ile vardiyalı olarak çalışıp su ve çamuru çıkarmaya çalışıyoruz. Tahtalarla destek yapılıyor. Su çekiliyor ve ilerleme yapılıyor. 10 metre kadar su inmiş. Su aşağı indiğinde makineyi yanaştırıp çamuru alıyoruz. Su aşağıya doğru çekiliyor. Bugün sabah gelerek çalışmaya başladım. Allah'tan umut kesilmez."

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çalışmanın yapıldığı maden ocağında çalışmaları yerinden takip ediyor.

AFAD, Türk Kızılayı ve yardım dernekleri de maden ocağının yakınında kurdukları çadırlarda, işçi yakınları ve çalışanların ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Çadırlarda sıcak yemek de dahil her türlü sosyal yardım yapılıyor.

İBB Ermenek'e "robot kamera" mobil aracı gönderdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına destek vermek üzere İSKİ'den teknik ekip ve 450 metre derinlikten görüntü aktarabilen "robot kamera" mobil aracı gönderdi. 

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, su baskını dolayısıyla işçilerin maden ocağında mahsur kaldığı Karaman'a İSKİ'den teknik ekip gönderildiği belirtildi. 

Maden ocağında su tahliye çalışmalarına destek vermek üzere, yer altında 450 metre derinlikten görüntü aktarabilen "robot kamera" mobil aracının da bölgeye yollandığı aktarıldı.

Açıklamada, 4 uzman personel ile maden ocağında kamerayla arama yapılacağı ve görüntüler mobil araçtan izlenerek arama kurtarma çalışmalarına destek verileceği bildirildi.