TEKİRDAĞ 

Asyaport Limanı İşletme Müdürü Kadir Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Asyaport'un faaliyete geçtiğinde dünyanın ikinci büyük konteyner operatörü Mediterranean Shipping Company'nin (MSC), ana limanı olarak kullanılacağını söyledi.

Limanda, 450 milyon dolarlık yatırımın yapıldığını ve bin 200 kişiye istihdam sağlanacağını belirten Uzun, Asyaport'un, Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeler tarafından aktarma limanı olarak kullanabileceğini ve transit liman olarak adlandırılan bir aktarma limanı olacağını vurguladı.

Limanda kullanılacak vinçlerin, Türkiye'de henüz kullanılmayan büyüklükte olduğunu aktaran Uzun, şöyle konuştu:

"Asyaport, dünyada üretilen en büyük vinçlerin kullanıldığı teknolojiye ve en büyük konteyner gemilerinin yükünü boşaltacak ve bu gemilerin yanaşması için yeterli derinliğe sahip bir liman olarak faaliyet gösterecek. Vinçler, limana yerleştirilmeye başlandı. Çin'de üretilen elektrikli e-RTG'lerimiz yani vinçlerimizden 6'sı geldi. Bu vinçler 40 ton taşıma kapasiteli ve sahadaki konteynerin istiflenmesi, gemiden indirdiğimiz veya gemiye vereceğimiz konteynerin istiflenmesinde kullanacağımız saha vinçleri."

Uzun, limana toplam 33 vinç yerleştirileceğini dile getirdi. Limanın ekipmanlarının tamamlanmaya başlandığını belirten Uzun, "Türkiye'nin en büyük limanı olacak. Yılda 2,5 milyon konteyner hareketinin yaşanmasını hedefliyoruz. Tabii bu kapasite çok yüksek bir kapasite. Bunu da otomasyonu, kapasitesi yüksek vinçlerle sağlayabiliriz. RTG'ler de onun ilk parçası" diye konuştu.

Uzun, dünyanın en büyük gemilerinin yükünü boşaltacak ve gemilere yük yerleştirecek olan dev vinçlerin de ocak ayında limana getirileceğini ifade etti.

Gelecek yılın ilk çeyreğine kadar gemi sahil, kara vinçlerinin ve aktarma araçlarının hepsinin limanda aktif şekilde çalışmaya hazır olmasını planladıklarını belirten Uzun, "Asyaport Limanı tamamlandığında, 11 gemi sahil vinci 33 RTG vinç, 49 da terminal traktörümüz olacak. Bin 200 çalışanımızla yeşil bir liman, teknolojisi ve otomasyonu çok yüksek bir terminal olacağız" diye konuştu.