DİYARBAKIR

Diyarbakır, Batman ve Mardin'de Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü, 2 polisin şehit edildiği terör saldırısı kınandı.

Mardin Adliyesi önünde toplanan bir grup avukat adına açıklama yapan Mardin Baro Başkanı Çelebi Araz, saldırıdan büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

Olayın hızlı bir şekilde aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Araz, şöyle konuştu:

"Yaşanmakta olan çatışmalı süreç, hukuk ve demokrasi yolundan saptırmamalı, Çözüm Süreci'nden vazgeçirmemeli, ülkemizin acil olarak ihtiyaç duyduğu demokratik bir anayasa talebine kulaklarını tıkamasına vesile olmamalıdır. Bölgede yaşanan acıların daha fazlasını yaşamaya, Tahir Elçileri ve nice canları kaybetmeye ne gücümüz ne de tahammülümüz kalmamıştır." 

"Hiç kimse katilleri gizleyemez ve kamuoyunu yanlış bilgilerle yanıltamaz"

Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Sözcüsü Mustafa Aydın, bu cinayetleri işleyen, planlayan ve işbirliği yapan tüm kişi ve odakları lanetlediklerini bildirdi.

"Olay, medyanın canlı şahitliğinde ve halkın izlediği çatışma şeklinde cereyan ettiği halde, kimse ideolojik bir tarafgirlik içinde bunu yansıtmamalıdır" ifadesini kullanan Aydın, şunları kaydetti:

"Hiç kimse katilleri gizleyemez ve kamuoyunu yanlış bilgilerle yanıltamaz. Halkımızın başta hendekler ve barikatlar olmak üzere çatışma, terör, kaos, şiddet ve ölümlerin olmasını istememektedir. Bütün demokrasi güçlerinin, toplum dinamiklerinin ve kamu erkinin bu şiddet sarmalından kurtulabilmek için sorumluluk almaları ve elini taşın altına sokmaları gerekmektedir."

Bingöl

Bingöl Adliyesi önünde açıklama yapan Bingöl Baro Başkanı Abdullah Alakuş, bütün mesleki hayatını akılla, vicdanla ve cesaretle, karanlığı dağıtmak ve adaleti sağlamak çabasıyla geçiren Elçi'yi karanlık bir saldırı ile kaybettiklerini söyledi.

Elçi'nin katledilişinin karanlıkta kalmasına müsaade etmeyeceklerini dile getiren Alakuş, "Hakikat ortaya çıkana ve adalet sağlanıncaya kadar bu katliamın takipçisi olacağız" dedi. 

Diyarbakır

Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, saldırıyı planlayan ve işbirliği yapanları lanetlediklerini söyledi.

Diyarbakır'ın önemli tarihi mekanlarından ve İslami yapıtlarından birisi olan Dört Ayaklı minare önünde yapılan saldırının herkesi üzdüğünü bildiren Ensarioğlu, "Halkımızın geneli çatışma, terör, kaos, şiddet ve ölümlerin olmasını istememektedir. Her sokağında ve mahallesinde İslam'ın, tarihin ve kardeşliğin bir sembolü bulunan ilimizde, düşmanlık, çatışma ve nefret yerine adalet, merhamet, uzlaşı ve barış tohumlarının yeşermesini diliyoruz" ifadesini kullandı.