ANKARA - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Zanzibar Adalet ve Anayasa İşleri Bakanı Abubakar Khamis Bakary ve beraberindekileri Diyanet İşleri Başkanlığında kabul etti.

"Zanzibar ile aramızdaki mesafe uzak olsa da bizi kardeş kılan dinimiz dolayısıyla kalplerimiz ve ruhlarımız yakındır" diyen Görmez, Zanzibar'ın Afrika'nın bilim ve tasavvuf merkezi olduğunu, Sultan Abdülhamit'in 1870'li yıllarda Zanzibar'a Afrika'nın tamamına hitap eden bir üniversitesi kurulması talimatı verdiğini anlattı.

Ziyaretin, Türkiye ile Afrika arasında son yıllarda gelişen ilişkilere katkı sağlayacağına inancını dile getiren Görmez, bu kapsamda Zanzibar ile ilişkilerin geliştirilmesinden de memnuniyet duyduğunu vurguladı.

Görmez, İslam dininin ilim, hikmet ve marifet kavramları üzerine bina edilirse doğru şekilde gelişebileceğine ve hayata rahmet sağlayabileceğine işaret ederek, bunun için doğru din eğitimi ve müfredat ve programın önemine dikkati çekti.

Bilginin "dinsel ya da değil" diye ayrılmaması gerektiğini ifade eden Görmez, "Tabiat bilgisi ile kitabın bilgisi birbirinden ayrılmaz. Akıl ile vahiy, din ile hayat birlikte öğretilmelidir. Türkiye'de din öğretiminin en önemli özelliği ve başka pek çok dünyalardan farklılığı buradan kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'de yaklaşık 20 kadar Zanzibarlının din eğitimi aldığını söyleyen Görmez, Zanzibar'daki iki İslam enstitüsüne katkı sağlamayı istediklerini, bunun için iki ülke heyetlerinin neler yapılabileceğini görmek üzere karşılıklı ziyaretler gerçekleştireceğini bildirdi.

Zanzibar Adalet ve Anayasa İşleri Bakanı Bakary ise Türkiye'nin İslam dünyasındaki önemine işaret ederek, Zanzibar'dan birçok öğrencinin Türkiye'de eğitim almasını istediklerini söyledi. 

Konuşmaların ardından Bakary, Görmez'e işlemeli bir sandık, Görmez de Bakary'ye Kuran-ı Kerim hediye etti.