TCG SALİH REİS - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Denizkurdu 2015 Tatbikatı'nın "seçkin gözlemci günü" başladı.

Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin sevk ve idaresinde gerçekleştirilen tatbikatın "seçkin gözlemci günü", TCG Salih Reis Fırkateyni'nin Aksaz Deniz Üs Komutanlığı rıhtımından ayrılmasıyla başladı.

Fırkateyn, limandan ayrılmadan önce komuta kademesi gemiye geldi. Gemiye ilk olarak Donanma Komutanı Koramiral Kösele çıktı. Ardından gelen Genelkurmay Başkanı vekili ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, geminin güvertesinde törenle karşılandı.

Orgeneral Akar, gemiye çıkışında denizcilere özgü "silistire" adı verilen selamlama düdüğü çalındı. Güverteye çıkışında önce Türk Bayrağı'nı selamlayan Akar, Donanma Komutanı Koramiral Kösele ve gemi komutanının ardından tören mangasını selamladı.

Orgeneral Akar'ın ardından gemiye Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ile Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi gemiye çıktı.

Komuta kademesinin yerini almasının TCG Salih Reis, limandan ayrıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "seçkin gözlemci günü"ne öğle saatlerinde katılması bekleniyor. Erdoğan, tatbikatın sancak gemisi TCG Salih Reis'e, gemi seyir halindeyken helikopterle inecek.

Denizkurdu 2015 Tatbikatı 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2015 yılı tatbikatlar programına istinaden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan Denizkurdu Tatbikatı, Donanma Komutanlığınca 14-28 Mayıs tarihlerinde Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz’in Türk karasularında gerçekleştiriliyor.  

Tatbikatla gerçek hedeflere fiili güdümlü mermi atışları icra ederek birlik ve gemilerin harbe hazırlık seviyelerinin geliştirilmesi, harp kabiliyetlerinin en yüksek düzeye ulaştırılması, birlik ve personelin görevlerine olan alışkanlıklarının artırılması amaçlanıyor.

Denizkurdu 2015 Tatbikatı, birlik ve gemilerin Gölcük, Erdek, Foça ve Aksaz limanlarından 14 Mayıs'ta hareketiyle başladı, harbe hazırlık eğitimleri ile askeri senaryoya dayalı serbest oyun faaliyetleri icra edildi.

Eğitimlerin ardından birlik ve gemiler 18-19 Mayıs tarihlerinde İzmir, Foça, Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Marmaris ve Aksaz limanlarını ziyaret etti, gemiler halkın ziyaretine açıldı. 

Tatbikatın seçkin gözlemci gününde, su üstü gemileri ve helikopterler yüksek eğitim seviyelerini sergilemek için Aksaz Deniz Üssü'nden hareketle Aksaz açıklarında su üstü hedeflerine 2 farklı tip güdümlü mermi ve top atışları gerçekleştirilecek.

Atışlar kapsamında Sea Hawk helikopterinden su üstü hedeflerine karşı kullanılan Hellfire güdümlü mermisi ile fırkateynlerden hava ve su üstü hedeflerine karşı kullanılan Sea Sparrow güdümlü mermisi atışları icra edilecek.

Tatbikata katılan unsurlar

Tatbikata 11 fırkateyn, 6 korvet, 21 hücümbot, 8 denizaltı, 4 mayın avlama gemisi, 15 yardımcı sınıf gemi, 6 karakol gemisi, 8 SAT, 4 SAS timi, 4 deniz karakol uçağı ve 16 helikopter ile 1 sahil güvenlik arama kurtarma gemisi, 20 sahil güvenlik botu, 4 sahil güvenlik helikopteri ile sahil güvenlik deniz karakol uçağı katılıyor. Tatbikatta Hava Kuvvetleri Komutalığının unsurları ile havadan ihbar ve kontrol uçağı da yer alıyor.