MALATYA - Türkiye'ye yönelik faaliyetlerine 2013 yılında başlayan DEAŞ, aynı yıl Türkiye tarafından terör örgütü listesine alındı. 2014 yılında DEAŞ'ın Musul'u ele geçirmesinden sonra Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğunda görevli 49 kişiyi rehin almasıyla artan DEAŞ tehdidi, ilerleyen süreçte yurt dışından ülke içerisine taşındı.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz ve 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde canlı bombalarla düzenlenen saldırıların ardından yapılan çalışmalarda faillerin terör örgütü DEAŞ ile irtibatlı olduğu ortaya çıkarken, İstanbul Atatürk Havalimanındaki terör saldırısı ve Gaziantep'te 20 Ağustos'taki bir düğünde canlı bombayla 58 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının da yine DEAŞ tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi. 

DEAŞ saldırılarına karşı mücadele eden ve güvenliğini her geçen gün artırmaya çalışan Türkiye, terör örgütüne yönelik çok yönlü mücadele örneği veriyor. 

Kasım ayında 365 gözaltı, 131 tutuklama

DEAŞ saldırılarına karşı mücadele eden ve güvenliğini her geçen gün artırmaya çalışan Türkiye, terör örgütüne yönelik çok yönlü mücadele örneği veriyor. 

Operasyonlarına hız kesmeden devam eden Türkiye'de bugüne kadar çok sayıda kişi hakkında işlem yapılırken, sadece kasım ayında 365 kişi gözaltına alındı, 131 kişi tutuklandı.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, yabancı teröristlere karşı yürütülen operasyonlar kapsamında DEAŞ'a yönelik operasyonlarda 1-7 Kasım'da gözaltına alınan 151 şüpheliden 28'i, 8-15 Kasım'da gözaltına alınan 121 kişiden 36'sı, 14-21 Kasım'da gözaltına alınan 45 şüpheliden 29'u, 21-28 Kasım'da ise gözaltına alınan 48 DEAŞ mensubundan 38'i tutuklandı.

Ülke genelinde polis, jandarma ve hudut birliklerinin yürüttüğü operasyonlarda ise örgüte ait çok sayıda doküman, silah ve mühimmat ele geçirildi.

Fırat Kalkanı Harekatı 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetlerince 24 Ağustos'ta Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı başarıyla sürüyor.

Sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi amacıyla düzenlenen harekat kapsamında bölgedeki terör örgütü DEAŞ hedefleri, savaş uçaklarıyla bombalanıyor.

Muhalif unsurlarca, harekatın başlangıcından 25 Kasım'a kadar yaklaşık bin 820 kilometrekare alanda kontrol sağlanırken, 40 mayın ve bin 758 el yapımı patlayıcı imha edildi.

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü DEAŞ'a ait barınma yerleri imha edildi ve çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi.