ŞIRNAK - Terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırıları bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösterilerin ardından terör örgütü yandaşlarının güvenlik güçlerine ait zırhlı araçların geçişini engellemek amacıyla kazdığı hendekler nedeniyle yaşanan olaylar Cizre'de hayatı olumsuz etkiledi.

Cizre'den ayrıldılar

Yaklaşık 4 aydır yoğun şekilde devam eden ve 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar nedeniyle tedirginlik yaşanan Cizre'de, bazı aileler ilçeyi terk ederken, hendeklerin kazıldığı Sur, Nur ve Cudi mahallelerinde yaşayanlardan bazıları da diğer semtlere taşınmayı tercih ediyor.

Çözüm süreciyle hareketlenen ilçe ekonomisi de devam eden sıkıntıdan büyük pay alırken, piyasada adeta yaprak kımıldamıyor. Olaylar nedeniyle sık sık kepenk kapatmak zorunda kalan ve bazen günü siftah yapamadan geçiren esnaf sıkıntı içerisine düştü.

Günlük satışı 6 ay öncesine göre yarı yarıya azalan esnafın çoğunluğu çeklerini ödemekte güçlük çekiyor. Bu arada satışa çıkarılan ancak talep bulamayan arsa ve konut fiyatlarında da yüzde 40'a varan düşüş oluştu.

''Bankalar kredi taleplerini bekletiyor''

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı, AA muhabirine, 5 yıldızlı bir otel yapımı için 6 bankaya kredi başvurusunda bulunduklarını ancak olumlu yanıt alamadıklarını söyledi.

Kredi alamadıkları için bölgeye sağlanan teşvik uygulamasından faydalanamadıklarını kaydeden Çağlı, ''Teşvik belgesi aldık ancak kullanamıyoruz. Yaşanan olaylar nedeniyle Cizre'yi güvenli bulmayan bankalar kredi taleplerini bekletiyorlar. Bankalara talep edilen teminatın 3 katını vermemize rağmen kredi alamıyoruz'' ifadesini kullandı.

Yatırımlar da etkilendi

Başkan Çağlı, Cizre Organize Sanayi Bölgesi'ndeki mevcut 25 projeye geçen yıl girişimcilerin yoğun talep gösterdiğini bunlardan 6'sının fabrikasını tamamlayıp üretime başladığını söyledi.

Kalan 19 projenin ise devam ettiğini dile getiren Çağlı, şöyle konuştu:

''Ancak olaylar nedeniyle firmalar beklemeye geçti. Çünkü kredi alamıyorlar. İlçedeki birkaç firma da yaşanan olaylar nedeniyle Gaziantep'e gitti. Talep olmadığı için 6 aydan beri daire satılmıyor. Geçen yıl 100 bin liraya sattığım daireleri bugün 80 bin liraya satamıyorum.''

''Çeklerimizi ödeyemiyoruz''

Esnaf Mirza Yaneş, yaşanan gelişmelerden esnafın mağdur olduğunu satış miktarında yüzde 70-80 civarında azalma olduğunu söyledi.

Durgunluk nedeniyle bazı esnafın iş yerini devrettiğini hatta birkaçının ilçeden taşındığını vurgulayan Yaneş, ''Çok sıkıntı çekiyoruz. Çeklerimizi ödeyemiyoruz'' şeklinde konuştu.

''Biz de bıktık, çok zor durumdayız''

Kuyumcu Sadık Coşkun ise olaylar sırasında kepenk kapatmak zorunda kalan esnafın zor günler geçirdiğini söyledi.

Bir önceki yıla göre satışlarında yüzde 70 düşüş olduğunu kaydeden Coşkun, şöyle dedi:

''Eskiden hafta sonu düğün olur satış yapardık. 2 aydır Cizre'de düğün bile yapılmıyor. Bu nedenle altın satamıyoruz. Birkaç esnaf Cizre’yi terk edip gitti. Dükkan benim olmasaydı ben de giderdim. Artık barış gelsin, çözüm olsun. Her gün cenaze oluyor, her gün kepenk kapanıyor. Biz de bıktık, esnaf olarak çok zor durumdayız. Sadece esnaf değil simitçi de boyacı da zor duruma düşüyor.''

''Taşınmayı planlayan aileler evini satışa çıkardı''

Emlakçı Cengiz Tatar da ilçedeki gerginliğin emlak fiyatına olumsuz yansıdığını işaret ederek, ''Arsa ve ev fiyatlarındaki düşüş yer yer yüzde 40'a ulaşıyor. Ancak buna rağmen alıcı yok. Cizre'den taşınmayı planlayan aileler evini satışa çıkardı'' diye konuştu.