MALATYA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya Valisi Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret ederek, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Şehrin idari ve mülki amirlerinin bir ve uyumlu çalışmasının önemine değinen Özhaseki, bunun en güzel örneklerinden birinin Malatya'da yaşandığını belirterek, yetkilileri tebrik etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın gözaltına alınmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Özhaseki, belediyelerin kanundaki tarifinin "Bir bölgede bulunan insanların mahalli, müşterek ihtiyaçlarını karşılayan kamu kuruluşu'' olarak yer aldığını belirtti.

"Durum içler acısı" 

Belediye başkanlarının kendilerine verilmiş işleri yaptıklarını, kabaca alt ve üst yapılarla uğraştıklarını, insanları mutlu edecek projelerle ilgilendiklerini bildiren Bakan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Hiçbir belediye başkanı vatanı bölmek için uğraşmaz. Hiçbir belediye başkanı terör örgütüne para aktaracağım diye uğraşmaz, onlara yataklık yapmaz, onların yanında olup destek vermez ama bunu yaparsa ne olur, kanun da cezasını verir. Şimdi kanuni süreçlerin işlediği bir süreçteyiz. Bakın 25 belediye başkanı PKK'dan, 5 tanesi de farklı sebeplerden görevinden alındı. Yerlerine vali yardımcısı veya kaymakam arkadaşlar kayyum olarak atandılar. Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanımız ile bir toplantı yaptık ve bu arkadaşlarımız da geldiler. Kendi ilçelerini anlattılar. Durum içler acısı. Ben bu belediyeleri tek tek incelediğim zaman şunu gördüm, bunlar devletten adlığı paranın en fazla yüzde 30'unu personele aktarmak zorundalar fakat bunun çok üzerindeler ve bu kaynakları kendi çağırdıkları militanlara maaş olarak aktarıyorlar. Sadece bütçenin belli bir kısmını personele aktarmakla kalmıyorlar, hizmet satın alma suretiyle ihaleler yapıyorlar, taşeronluk dediğimiz sistem. Örnek olarak, biz temizlik işlerine yüz kişi alacağız veya park ve bahçelerde 100 kişi çalıştıracağız diyerek ihaleler yapıyorlar yine kendi militanlarını dolduruyorlar, çuvalla adam çalışıyor sonra da buradan topladıkları paraları başka yerlere gönderiyorlar.''