İSTANBUL

Habertürk Televizyonu'nda canlı yayınlanan ''Teke Tek Özel'' programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlama ile ilgili olarak, ''Suriye ile bu işin ilişkisi olacağı ihtimaline varmıyorum'' dedi.
 
''Teröre karşı bir ortak mücadeleyi vermemiz lazım. Teröristin iyisi kötüsü olmaz. Terörist, teröristtir'' ifadelerini kullanan Başbakan Erdoğan, ''Bu mücadeleyi biz milletçe beraber, ortaklaşa omuz omuza verirsek, terörizmin belini kırarız. Terörizmin belini kırdığımız anda da Türkiye pik yapar. Her yönde yapar, demokraside de ekonomide de yapar. Bu noktada bizim önümüzü kesmeye evelallah kimsenin gücü yetmez'' şeklinde konuştu.

Kafatasındaki ben kimliğini ortaya koyuyor


Canlı bombanın kafatasındaki bir ben lekesinden teşhis edildiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, kesin neticeyi DNA testlerinden sonra açıklamak istediklerini söyledi.

İmralı, beklentilere doğru adımlarını atıyor

Başbakan Erdoğan, terör sorununun çözüm sürecine ilişkin, ''Şu anda İmralı, beklentilerimize cevap verecek noktaya doğru bir defa adımlarını atıyor. Nedir o? Bizim şu anda gördüğümüz şey, o da silahların bırakılmasından yana bir tavrın içerisine girmiş. Çünkü bakıyor ki bu işin artık çıkışı bu'' dedi.

Dünyada terörle mücadele verenlerin bir anda netice alamadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Biz 10 yıldır bu mücadelenin içindeyiz. Birkaç yıldır, gerek müşterek hareket etmede, gerek istihbarat paylaşımında iyi bir noktaya geldik. Şu anda istihbarat paylaşımında herhangi bir problem yaşanmıyor'' şeklinde konuştu.

Belediyelere yapılan baskınlar

Başbakan Erdoğan, belediyelere yönelik incelemelerle ilgili olarak, ''Tabi en fazla belediyeye biz sahibiz. Partimizdeki belediyelerden 599'u, CHP'den 454, MHP'den 231 ve BDP ile ilgili 96 belediye ile ilgili soruşturma izni verilmiş. Yani üçte biri bizim.

Antalya belediye başkanıyla ilgili soruşturmayı bizzat savcı kendisi davet ederek yapıyor. Eskişehir'le ilgili konu da yine daha önce de birçok girdi çıktıları olmuş. En sonunda da yine yargı bu süreci açıyor. Şimdi burada herhangi bir sıkıntı yoksa zaten yargıda bu sıkıntının olmadığı ayan beyan ortaya çıkacaktır'' şeklinde konuştu.

TSK anayasal bir örgüttür

Başbakan Erdoğan, ''Başta eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ olmak üzere, diğer generallerimizin hiçbirine alışılmış anlamda 'terör örgütü mensubu' demek bir defa çok ciddi bir yanlıştır. Bu affedilemez'' dedi.

''Bu tanımlamayı yapanlar şu anda bulundukları makam itibarıyla, kendilerini sağlamda görseler bile tarih onları affetmez'' ifadelerini kullanan Başbakan Erdoğan, ''Türk Silahlı Kuvvetleri, bir örgüttür ama terör örgütü değildir, anayasal bir örgüttür'' şeklinde konuştu.

Tutuklama olayının son seçenek olarak düşünülmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

''Hemen böyle geleni alayım atayım içeri olmaz. Bu adam terörist, tamam tutukla. Ama şimdi öyle şeyler oluyor ki teröristi bile bir kapıdan alıyorsun, diğer kapıdan bırakıyorsun. Ama kalkıyorsun Genelkurmay Başkanı'nı alıyorsun içeri atıyorsun. Genelkurmay Başkanı'nı niye içeri atıyorsun arkadaş, tutuksuz yargıla. Onu mahkumiyete taşıyacak bir şey varsa, bitir işi. O zaman kimse zaten konuşamaz. Bu bizi üzüyor, şahsen ben bir Başbakan olarak üzülüyorum.''

Cumhurbaşkanlığı adaylığı


Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili olarak da ''Önümüzde 1,5-2 sene var. Bunun şu anda gündemimize girmemesi lazım. O günler geldiğinde zaten partimizin yetkili kurulları da sayın Cumhurbaşkanımız da bizler, bunları oturur aramızda konuşuruz, hesabını yaparız, adımlarımızı da atarız''