ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, SKY Türk 360 televizyonunda yayınlanan Siyaset Meydanı programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin süren bazı davalarla ilgili açıklamaları ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmenin hatırlatılarak, değerlendirmesinin sorulması üzerine Arınç, ''Burada Sayın büyükelçinin kişiliğinden kaynaklanan bir sıkıntı var'' dedi.

Ricciardone'nin Türkiye'de yaşayan herhangi bir yurttaş olmadığının altını çizen Arınç, "Bir başka ülkenin büyükelçisi Türkiye'nin iç işleriyle ilgili bir eleştiri yapabilir mi? Kaldı ki off the record olarak söylenmediği de anlaşılıyor, bir grup gazetecinin, Ankara temsilcileriyle veya muhabirleriyle yaptığı bir söyleşide biraz haddinden fazla da konuların üzerinde durmuş" şeklinde konuştu.

Arınç, şöyle devam etti: "Bence yanlış olan şu; Sayın Büyükelçi Türkiye'de yaşadığını, ABD'yi temsil ettiğini, bir ülkenin temsilcisi iken bulunduğu bir ülkede politik konularla ilgili görüş bildirmemesi gerektiğini düşünmeliydi. Belki o eleştirilirken dozu biraz kaçmış olabilir. Yani bir büyükelçiye 'haddini bil' denecek duruma gelmemesi lazım.''

Tutuksuz yargılanmaları daha doğru olur

Üçüncü yargı paketinde çok önemli değişiklikler yapıldığını aktaran Arınç, ancak sıkıntıların bazılarının sürdüğünü söyledi.

Yeni düzenleme ile tutuklu veya hükümlü sağlık durumu nedeniyle cezaevinde hayatını sürdüremeyecek durumda ise cezanın tehir edilebileceğini kaydeden Arınç, ''Toplumda belli görevleri, itibarları, saygınlıkları olan veya toplumda bugüne kadar yaptıkları görev itibarıyla belli noktalara gelmiş olan insanların delillerin tamamı toplandıktan sonra tutuksuz olarak yargılanmalarının daha doğru olacağını düşünüyorum. Ama vicdanları kanatan iş, dört senedir, beş senedir tutukluluğun halen devam etmesidi"

Ordudan emeklilik ve istifalar

TSK'dan istifaların gündeme geldiği anımsatılarak, bunun orduda bir zafiyete neden olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine Arınç, "Bunun silahlı kuvvetlerde bir zafiyet doğuracağını kesinlikle düşünmüyorum'' dedi.

İmarlı'da kalabildiği kadar kalacak

İmarlı görüşmeleri konusundaki soru üzerine, Arınç, ''(Öcalan, İmarlı'da) Kalabildiği kadar kalacak, hakkında verilen hükmü hepimiz biliyoruz. Bunun dışında bir şey söylemek, düşünmek noktasında da değiliz'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusundaki bir soruyu yanıtlarken, ''Sayın Başbakanımız eğer arzu ederlerse, 2014 seçimleri sırasında konjonktür de müsait olursa, şartlar elverirse, her türlü şartı düşünmek lazım, bu kolay verilecek bir karar değil, elbette aday olabilir, yüz defa bunu hak etmiştir ve biz de bütün gücümüzle sayın Başbakanımızın Cumhurbaşkanı olması için elimizden gelen gayreti gösteririz'' ifadesini kullandı.

Silah desteği sağlanmıyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye konusuna ilişkin bir soru üzerine de Türkiye'nin Suriyelilere insani yardım dışında bir desteği olmadığını belirterek, ''Birilerinin söylemek istediği gibi bir silah desteği Türkiye tarafından sağlanmıyor. Hatta geçmişte dediler ki 'Türkiye müdahale eder'. Hayır müdahaleyi de düşünmüyoruz'' dedi.