MUĞLA - Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen Ölüdeniz Mahallesi'ndeki Babadağ Hava Sporları ve Rekreasyon Merkezi, yaz sezonunda yerli ve yabancı binlerce macera tutkunu turiste ev sahipliği yapıyor.

Doğası, manzarası ve denize yakın olması özelliğiyle yamaç paraşütü tutkunlarının tercih ettiği Babadağ, alınan güvenlik tedbirleri ve yeni pistleri ile her yıl uçuş sayısını artırıyor. Geçen yıl 164 bin 823 kişinin uçuş yaptığı Babadağ'da, kış aylarındaki elverişsiz hava koşullarında uçuş yapılması için 5 ay önce bin 200 kodunda yeni bir pist açıldı.

Kış aylarında yüksek kesimlerine yağan kar ve sert havası nedeniyle uçuşa izin vermeyen Babadağ, bulut altı olarak tabir edilen yeni pisti ile 5 ayda 5 bin kişiyi uçurdu.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Fethiye Güç Birliği Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Babadağ'ın bin 200 koduna yapılan pistin ilçedeki turizmin 12 aya yayılmasına önemli etkisi olduğunu söyledi.

Kış sezonunda özellikle Uzakdoğudan gelen yabancı turistlerin günde 100 ila 200 arasında uçuş yaptığını anlatan Arıcan, bu turistlerin de ilçedeki otellerde konaklayarak kış sezonunda turizmcileri sevindirdiğini belirtti.

Arıcan, 5 ay önce hizmete açılan pistte bugüne kadar yaklaşık 5 bin uçuş yapıldığını, yaptıkları çalışmayla turizmin bir ayağını 12 aya yaymış olduklarını vurguladı.

"800 metre kodunda da pist açmayı hedefliyoruz"

İlerleyen yıllarda 800 metre kodunda da bir pist açarak kış sezonunda daha çok uçuş sayısı elde etmeyi hedeflediklerini ifade eden Arıcan, şöyle konuştu:

"Babadağ'ın bin 700, bin 800 ve bin 900 pistlerine giden yol, kış aylarında kar nedeniyle kapanıyor. Bu nedenle bin 200 koduna yeni pist açıldı. Hava şartları çok elverişsiz olmadığı sürece buradan güvenli uçuş yapılabiliyor. Dünyada en çok tercih edilen yamaç paraşütü merkezlerinin başında gelen ilçemizde artık yılın her günü uçuş yapmak mümkün. Bu pist uçuş sayısını artırdığı gibi ilçedeki turizmcilere ve esnafa da ölü sezonda can suyu oluyor."

"Uçuş rakamlarına baktığımızda haklı olduğumuz ortaya çıktı"

Ölüdeniz Pilot Kooperatifi Başkanı Celal Yıldız ise pilotlar olarak yıllardır alçak irtifadan bir kalkış pisti istediklerini dile getirdi.

Elverişsiz hava şartları nedeniyle her yıl yaklaşık 6 bin yolcuyu uçurmadan gönderdiklerini vurgulayan Yıldız, "Uçuş rakamlarına baktığımızda haklı olduğumuz ortaya çıktı. Şu anda ayda binin üzerinde uçuş yapılıyor. Bu da kış aylarında da ilçede turizmin olduğunu gösteriyor" dedi.

Yıldız, bu pist sayesinde mayıs ayında başlayan sezonun daha erken tarihe çekildiğini, bunun da ilçenin kış turizmine geçtiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

"Çoğunlukla Güney Koreli ve Çinli turistler geliyor"

Kış mevsimde çoğunlukla Güney Koreli ve Çinli turistlerin bölgeye geldiğini bildiren Yıldız, turistlere "neden Fethiye'ye geldiniz" diye sorduklarında "yamaç paraşütüyle uçmak için geldik" cevabını aldıklarını, bunun da kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.

Ölüdeniz'in dünyada kış aylarında yamaç paraşütü uçuşuna elverişli yerlerin başında geldiğine işaret eden Yıldız, şunları söyledi:

"Babadağ, doğası ve fiziki yapısıyla dünyadaki sayılı yerlerden birisi. Uçuş yapmak isteyen single (tekli) pilotlar da burayı tercih ediyor. Bu insanlar konaklamalarını ve ihtiyaçlarını da burada gidererek ilçe turizmine önemli katkı sunuyor. Biz de pilotlar olarak yerli ve yabancı tüm misafirlerimizin uçuşlarını güvenli şekilde yapmaları için elimizden geleni yapıyoruz."