ANKARA

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Dioksin/Furan (PCDD/PCDF) analiz laboratuvarı kurularak, daha önce yurt dışına gönderilen yıllık yaklaşık 500 numunenin artık Türkiye'de analiz edileceğini belirterek, böylece yıllık 2 milyon liranın yurt dışına gitmesinin engelleneceğini söyledi.

Güllüce, Gölbaşı Çevre Referans Laboratuvarı'nda, "Online İzleme Merkezi, Dioksin Furan Laboratuvar Kurulumu ve Çevre Denetimi Araç Dağıtım Programı"na katıldı.

Bakan Güllüce, burada yaptığı konuşmada, her çeşit kirliliğin izlenmesinin bu tür merkezlerde on-line gerçekleştirildiğini söyledi.

Bakanlığının, 81 ilde 186 istasyondan oluşan hava kalitesi izleme ağıyla ölçümler yaparak sonuçları anında "www.havaizleme.gov.tr" internet adresinden vatandaşların bilgisine sunulduğunu ifade eden Güllüce, "Hava kalitesi verilerini halkın anlayabileceği hale getirmek için Hava Kalitesi İndeksi geliştirerek kullanmaya başladık. Verilere halkın her ortamda rahatça erişebilmesi için verilerden otomatik hesaplanan indeks, bazı şehirlerde, sokaklarda bulunan LED ekranlarda anlık yayımlanmaya başladı. Uygulamanın tüm ülkeye yaygınlaştırılması için çalışmalar sürdürülüyor" diye konuştu.

Güllüce, ulusal hava kalitesi izleme ağını 2015 yılı sonunda 240, 2016'da ise 330 istasyona çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Marmara Temiz Hava Merkezi kurduklarını anımsatan Güllüce, bu tür 7 merkez daha kurma çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getirdi.

Bacalar on-line izleniyor

Güllüce, kirletici vasfı yüksek 95 sanayi tesisine ait 240 bacanın anlık izlendiğine işaret ederek, "Bu sayede sanayi tesislerini 7 gün 24 saat takip ediyoruz. Çevre kirliliğine sebep olmalarının önüne geçiliyor. Sınır değerini aşan sanayi tesislerine yasal işlem uygulanıyor. Ümit ediyorum ki 2015 yılı sonuna kadar 281 tesise ait 621 bacayı on-line izlenecek hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Çevre referans laboratuvarında 189'u akredite, 300'den fazla parametrenin analizinin yapıldığını vurgulayan Güllüce, 2014'te laboratuvarda tüm kapsamlarda bin 508 numunede yaklaşık 22 bin parametrenin tamamlandığını anlattı.

Dünyanın en iyi 5 laboratuvarından biri

Güllüce, çevre referans laboratuvarının en son teknolojiyle donatıldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Çevre analizlerinde daha önce TÜBİTAK dışında hiçbir laboratuvarda yapılamayan bir analiz laboratuvarı yapılmaktadır. Bu analiz laboratuvarı, ülkemizin en iyisi, dünyanın ise en iyi 5 laboratuvarından biri olmuştur. Ülkemizin en iyisi, dünyanın en iyi 5'i diyoruz. Türkiye, artık bu cümleleri, bu kelimeleri telaffuz ediyor. Bunlar hepimizi duygulandıran güzel şeyler. Dünyanın en iyi laboratuvarından birisi diyoruz. Dünyada 190 küsur ülke var. Siz bu 5 laboratuvardan birisine sahipsiniz... Yeni kurduğumuz bu laboratuvarda, diğer laboratuvarlarda 1 haftada yapılabilen analizler 1 günde yapılabilecektir. Analiz laboratuvarı kurularak, daha önce yurt dışına gönderilen, yıllık yaklaşık 500 numunenin ülkemizde analiz edilmesi sağlanacak. Analiz bedeli yıllık 2 milyon liranın yurt dışına gitmesi engellenecek."

Laboratuvarları gezdi, çalışanlardan bilgi aldı

Konuşmasının ardından, Çevre Referans Laboratuvarlarının yenilenen birimlerini gezen Güllüce, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış'tan konuya ilişkin bilgi aldı.

Güllüce, burada bir gazetecinin "Havası en kirli il hangisi?" sorusu üzerine, verilerin anlık olduğunu, bu nedenle anlık değerlendirmelerin doğru sonuç vermeyeceğini anlattı.

Online İzleme Merkezinin çalışmaları hakkında bilgi alan Güllüce, birimleri tek tek gezerek, çalışanlarla sohbet etti, işleyiş hakkında bilgilendirildi. Güllüce, laboratuvarları gezerken de basın mensuplarına çevre konusunda bilgiler verdi.

Bakan Güllüce, daha sonra il müdürlüklerinin hizmetine sunulacak çevre denetim araçlarının anahtarlarını teslim etti. Güllüce, bu sırada bir çevre denetim aracına, egzoz gazı denetimi yapılmasını da izledi.

Öte yandan, basın mensuplarının, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konut alacaklara yönelik açıklamasının ayrıntılarının sorulması üzerine Güllüce, çalışmaların devam ettiğini, sonuçlanınca kendisinin ya da Başbakan'ın gerekli bilgileri kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.