Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York ziyaretinin son gününde de yoğun programı devam etti.

New York’un meşhur Time Square’inde bulunan Marriott Otel’de Müslümanlar ile buluştu. Salonda geniş katılım olduğundan dolayı bir çok kişi salona giremedi. Sadece Türklerin değil diğer ülke vatandaşlarının da yoğun ilgi gösterdiği bir program oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Müslüman Buluşma Programındaki açıklamalarından satır başları; 

"Bu güzel birlikteliğin sürmesini diliyorum. Geçtiğimiz yıl istiklalimize yönelik alçak bir saldırıya maruz kaldık. FETÖ ihanet çetesinin girişimini bertaraf ettik. Bu hain yapılanmanın ele başı buraya çok uzak değil. Amerikanın pek çok yerinde bu terör örgütüne yakın okullar var. Bu okullardan yılda 700-750 milyon dolar elde ediyorlar. FETÖ mensuplarının iade edilmesi için pek çok girişimde bulunduk. Maalesef netice alamadık. Batı ülkeleri karalama kampanyası uyguluyor. PKK'nın ve bağlantılı örgütlerin saldırılarını buradaki dostlarımıza anlatmanızı bekliyoruz. Sizin gibi dürüst ve temiz insanlar bilgilendirmeli."

Amerikada ve dünyanın başka yerlerinde en pervasız çarpıtlamalarını teşkil eden Ermeni Soykırım yaftasını milletimize yapıştırmak için çalıştılar. Son yıllarda giderek artan İslam düşmanlığına karşı birlikte çalışmalıyız. Arakanlı Müslümanlar katlediliyor. 1 milyon Arakanlı ne yazıkki soykırım yolu ile Bangladeşe geçmenin gayreti içinde. Budistleri şirin göstermeye çalışanlara sesleniyorum İslami Terör ifadesini hangi hakla kullanıyorsunuz? Terörü bir akide meselesi haline getiren kimse terörü İslama yakıştırma hakkına sahip yoktur. DEAŞ'ın İslamla alakası yoktur. Terör örgütüdür. Fırat Kalkanı Harekatı ile Cerablus, Dabık, El Bab bütün bu 2 km karelik alanda operasyon yürüttü. 3 bini aşkın DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdik. Peki şuana kadar ne kadar DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdiniz? YPG ile iş birliği halinde değilde TSK, Özgür Suriye Ordusu ve ABD birlikte iş birliği yapsaydık DEAŞ'ı oradan silerdik."

"Terör örgütlerinin eylemlerine karşı İslam'ın aydınlık yüzünü sizler temsil ediyorsunuz. Yapmamız gereken tek şey kendimiz olmak."

"Şuan bütün Kızılay Meksika'da yardım için oradayız. Bir felaket nerede varsa biz oradayız. Amerikadan sonra yardım konusunda Türkiye ikinci sırada. Milli gelire oranla değerlendirince Türkiye dünyada birinci sırada."

Daha sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump bir araya geldi. Erdoğan, ABD ziyaretlerinde her fırsatta birden fazla sefer Trump ile görüşmüş ve Türkiye – ABD ilişkileri en iyi seviyesinde ilerliyor.

 Görüşmede bölgesel meselelerin çözümü için iş birliğinin geliştirilmesi ve tüm terör örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi hususlarında mutabık kalındığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın New York'ta bir araya geldiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Görüşmede, bölgesel meselelerin çözümü için iş birliğinin geliştirilmesi ve tüm terör örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi hususlarında mutabık kalınmıştır.”

İki liderin 25 Eylül 2017 tarihinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gerçekleştirmeyi planladığı referanduma karşı oldukları ifade edilen açıklamada, bu tür bir adımın ciddi sonuçları olacağı vurgulandı.

Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler, ülkelerin devlet başkanları ve halk buluşmaları dışında ABD’li yatırımcılarla da bir araya geldi.

Açıklamada, Türkiye'deki yatırım ortamı, fırsatları, güncel ekonomik gelişmeler ve reformların ele alındığı toplantıya, Boeing, Citigroup, Metlife, GE, PepsiCo, Allergan, Cargill, Chevron, UBS, Blackstone, TPI, Oppenheimer, Abraaj, Coca Cola, General Atlantic ve Qinvest gibi şirketlerin tepe yöneticilerinin yanı sıra, ABD Ticaret Odası gibi kuruluşların yöneticileri de katıldığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yatırımcılara hitabında Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırım çekmek için önemli reformlar yaptığını ve sürekli değişen koşullara göre gerekli düzenlemeleri ve reformlara devam ettiğini aktardığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Erdoğan, yatırımcılar için önemli olan fikri mülkiyet hakları konusunda yeni bir kanun çıkarttıklarını ve Türkiye’nin bu alandaki mevzuatını uluslararası mevzuatla uyumlu hale getirdiklerini söyledi. Erdoğan, birkaç ay önce üretim reform paketini çıkartarak yatırımcılara çeşitli teşvik ve kolaylıklar sağladıklarını da ifade etti. Yatırımcılara her türlü destek ver teşviki verdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Hizmet ve destek amacıyla kurduğumuz Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansımız ve Cumhurbaşkanlığı makamı dahil diğer kurumlarımız vasıtasıyla ülkemizde yatırım yapmak isteyen uluslararası yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlıyoruz' diye seslendi."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kuruluna katılmak üzere geldiği ABD'den, özel uçak "CAN" ile TSİ 03.30'da ayrıldı…

Haber: Anıl Sural 

Fotoğraf: Rona Doğan