ANKARA/ İSTANBUL

İstanbul'daki Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ölümü nedeniyle Ankara'nın çeşitli yerlerinde düzenlenen protestolar sona erdi.

Kızılay Güvenpark'ta toplanan eylemcilere polis, akşam saatlerinde biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Göstericilerin ara sokaklara dağılması ve barikatlar kurarak yolları kapatması üzerine polisin müdahalesi aralıklarla sürdü. Bu arada göstericiler, polise taş ve havai fişek attı.

Kızılay Meydanı, Ziya Gökalp Caddesi, Kıbrıs Caddesi, Libya Caddesi, Kennedy Caddesi, Tunus Caddesi gibi Ankara'nın ana arterlerinde çöp konteynerleriyle barikat kuran göstericiler geç saatlere kadar eylemlerini sürdürdü.

Ankara'da saat 22.00 sularında başlayan kar yağışının da etkisiyle eylemler sona erdi.

Olaylar sırasında gözaltına alınan 51 kişinin Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi. Gazdan etkilenen bazı eylemciler ve vatandaşlar da hastanelerde tedavi altına alındı.

İstanbul'da polis müdahalesi


İstanbul'un farklı bölgelerinde toplanan gruplar Berkin Elvan'ın ölümünü protesto ediyor.

Polis, Berkin Elvan'ın ölümünü protesto etmek için Galatasaray Lisesi önünde toplanarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba, İstiklal Caddesi üzerinde müdahale etti.

Galatasaray Lisesi önünde toplanarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba, İstiklal Caddesi üzerinde müdahale eden çevik kuvvet ekibinden bir polis memuru, göstericilerin attığı taşın bacağına isabet etmesi üzerine hafif şekilde yaralandı.

Göstericilerden bazıları polislere taş ve bilye atarken, bazı göstericilerin ve yoldan geçen bazı vatandaşlar da buna engel olmaya çalıştığı görüldü. Bu kişiler "hedefimiz polis olmamalı" şeklinde uyarılarda bulunarak, eylemcileri sakin olmaya davet etti.

Zaman zaman ara sokaklarda müdahaleler devam ederken, eylemciler İstiklal Caddesi üzerinde faklı noktalarda toplanarak slogan atmaya devam ediyor. Yaşanan olaylar nedeniyle İstiklal Caddesi'ndeki bir çok dükkanın kepenklerini kapattığı görüldü.

Beşiktaş'ta toplanan bir grup ise Teşvikiye ve Nişantaşı üzerinden Osmanbey'e çıkarak Taksim'e yürümek istedi. Grubun Taksim'e çıkmasına izin vermeyen polisin, eylemcilere Pangaltı'nda müdahale etmesi üzerine, gruptakiler Halaskargazi Caddesi üzerinden Şişli yönüne doğru geri çekildi. Geri çekilme sırasında eylemcilerin bir kaç dükkana zarar verdiği ve bazı siyasi partilerin seçim afişlerini yaktıkları görüldü.

Öte yandan Berkin Elvan'ın cenazesinin bulunduğu Okmeydanı Cemevi önünde bir araya gelen yakınlarının bekleyişi sürerken, Halıcıoğlu Yanyolu Caddesinde slogan atarak toplanan grup, caddeyi kısa süre trafiğe kapattı.

Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyesi oldukları belirtilen bir grup Elmadağ'da bir araya gelerek Taksim'e yürümek istedi. Polis, geçişine izin vermediği grubun önünü TOMA ile kapattı. Yaşananlar üzerine gruptan bazılarının ellerini havaya kaldırarak, üzerlerinde taş ve sopa olmadığını polis yetkilisine gösterdiği görüldü. Gruptakiler Taksim'e geçmek istediklerini, hiç bir şekilde polise ve çevreye zarar vermeyeceklerini söylediler. Grubun geçmesine izin vermeyen polis, eylemcilere müdahale etti.

Öte yandan Beşiktaş çarşı içerisinde toplanan bir grup da ateş yakarak protesto eylemi yaptı.

Kadıköy Altıyol Meydanı'nda toplanarak eylem yapan gruba da polis müdahale etti.

100 gözaltı


İstanbul'daki Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan için İzmir'de düzenlenen gösterilerde yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı.

Alsancak semtinde akşam saatlerinde başlayan protestolarda polis, göstericileri tazyikli su ve biber gazı kullanarak dağıttı. Yaklaşık 100 göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Eylemlerde çok sayıda protestocu da yaralandı.

Yaralılar çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

Diğer iller

Eskişehir'de protesto yapan ve yolu trafiğe kapatan gruba, polis müdahale etti.

Çankırı, Denizli, Zonguldak, Kocaeli, Samsun, Adana, Konya, Çanakkale, Aydın, Uşak, Elazığ, Mersin, Bilecik, Bartın, Edirne, Tunceli, Bolu, Kırklareli, Gaziantep, Muğla ve Batman'da da çeşitli protesto eylemleri yapıldı.

Berkin Elvan için Antalya, Kocaeli, Adana, Karabük ve Bursa'da düzenlenen gösterilere polis müdahale etti.