ŞANLIURFA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, birilerinin fitne ateşi yakmaya çalıştığını, Suriye'de, Irak'ta yanan o ateşin Türkiye'ye sıçramasını, bu topraklarda ezeli ve ebedi olarak kardeş olmuş 78 milyonun arasına asabiyeyi, etnik mezhebi, çatışmayı sokmayı istediğini belirterek, "Şanlıurfa'dan, İstiklal Madalyası için yan yana savaşmış Türklerin, Kürtlerin, Arapların şehrinden sesleniyoruz, sizin fitne aşkınıza karşı bizde kardeşlik aşkı var. İstilacıların istila ateşine karşı istiklal aşkımız ne kadar kuvvetli, köklüyse, fitnecilerin, bölücülerin, teröristlerin fitne aşkına karşı kardeşlik aşkımız da o derece büyüktür." dedi.

Başbakan Davutoğlu, Şanlıurfa'nın kurtuluşunun 96. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, GAP Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen İstiklal Madalyası takdim töreninde, Şanlıurfalıları, "peygamber şehri, kendini kurtaran şehir, kardeşlik şehri Urfa'nın yiğit insanları" diyerek selamladı.

Tam mutabakatla İstiklal Madalyası

Davutoğlu, Ankara’da gençlerle bir araya geldiği bir toplantıda, Şanlıurfalı bir gencin, ecdadına yakışır şekilde, "Sayın Başbakan'ım bize İstiklal Madalyası'nı verir misiniz?" dediğini, bunun üzerine bu hediyenin en kısa sürede verilmesi için gerekli çalışmaları başlattığını anlattı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlığında, tam mutabakatla, çok kısa sürede İstiklal Madalyası'nı Şanlıurfa'ya vermek için gerekli düzenlemenin yapıldığını dile getiren Davutoğlu, milletvekillerine ve kanunu hemen onaylayarak, bu güzel hediyeyle Şanlıurfa'ya gelmelerini sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

"Bir gün Şam da özgür olacak"

Nemrut'un küfür aşkına karşı iman aşkının Şanlıurfa'da doğduğunu, burada ateşin suya döndüğünü belirten Davutoğlu, Şanlıurfa'nın o zamandan beri peygamberler, iman ve imanın getirdiği hikmetin okutulduğu, öğretildiği, büyütüldüğü bir şehir olduğunu kaydetti.

Şanlıurfa'nın, Anadolu'daki istiklal ateşinin de öncülüğünü yaptığını, Kahramanmaraş ile Gaziantep ile İstiklal Savaşı'nın ilk habercisi olduğunu anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"1921 sonrasında aziz vatan topraklarının dışında kalan Halep'te, Rakka'da, Haseke'de, Deyrizor'da, Humus'ta bugün kan, gözyaşı varsa emin olun 100 sene önce onların istiklal aşkını yaşayamamış olmalarındandır. Şehirlerimiz bölündü, Tel Abyad Akçakale'den, Suruç Kobani'den, Resulayn Ceylanpınar'dan ayrıldı ama bu istiklal şehri her zaman, o günden bu güne o aziz vatan topraklarıyla bağını koparmadı. Bugün 520 bin kardeşine ev sahipliği yaparken, Şanlıurfa'da doğan istiklal aşkının, inşallah Halep şafağında da doğması için hepimiz dua ediyoruz. Birgün Halep de Rakka da Humus da Şam da özgür olacak inşallah."

"Birileri fitne ateşi yakmaya çalışıyor"

Birilerinin haritalar çizdiğine, "Sykes-Picot" dediğine, Şanlıurfa'yı kardeşlerinden ayırmaya çalıştığına dikkati çeken Davutoğlu, 100 yıl sonra Şanlıurfa'nın kardeşlerine bağrını açtığını söyledi. Davutoğlu, İstiklal Madalyası'nı haketmiş Şanlıurfa'ya başları dik, alınları açık girdiklerini ifade etti.

Davutoğlu, birilerinin başlatmaya çalıştığı fitne ateşine karşı kardeşlik aşkının da Şanlıurfa'da seda bulduğunu dile getirerek, "Birileri fitne ateşi yakmaya çalışıyor, birileri Suriye'de, Irak'ta yanan o ateşin Türkiye'ye sıçramasını istiyor, birileri, bu topraklarda ezeli ve ebedi olarak kardeş olmuş 78 milyonun arasına asabiyeyi, etnik mezhebi, çatışmayı sokmak istiyor. Şanlıurfa'dan, İstiklal Madalyası için yan yana savaşmış Türklerin, Kürtlerin, Arapların şehrinden sesleniyoruz, sizin fitne aşkınıza karşı bizde kardeşlik aşkı var. İstilacıların istila ateşine karşı istiklal aşkımız ne kadar kuvvetli, köklüyse fitnecilerin, bölücülerin, teröristlerin fitne aşkına karşı kardeşlik aşkımız da o derece büyüktür." dedi.

"Kardeşliğimizi baltalamaya çalışıyorlar"

Başbakan Davutoğlu, kendileri istiklal hizmet vizyonuyla hareket ederken bölücülerin yollarını kesmeye çalıştığını belirterek, "Aşkımızı, kardeşliğimizi baltalamaya çalışıyorlar. Şehirlerimizi, ilçelerimizi kana bulamaya, çukurlar kazmaya, barikatlar kurmaya çalışıyor. Onlar istilacı ordulardan daha kuvvetli değiller. İstilacılara bu memleketi teslim etmemiş Şanlıurfalılar fitne ateşine karşı da dimdik durdular. Hepinize teşekkür borçluyum. Bu hainleri, bu alçakları Şanlıurfa'ya yaklaştırmadığınız için, terör ateşine karşı kardeşlik aşkını yaşattığınız için Şanlıurfa'ya teşekkür borçluyuz." ifadesini kullandı. 

Davutoğlu, bunun için Bakanlar Kurulu üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, eski Meclis Başkanları ve 78 milyonun yüreğiyle, aşkıyla, birliğiyle, kardeşliğiyle Şanlıurfalıların huzuruna geldiklerini söyledi.