İSTANBUL

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ayasofya Müzesi'ndeki "Aşk-ı Nebi" sergisinin açılışında, Ayasofya'nın sadece bir mabet olmadığını, önemli şahsiyetlerin burada önemli işler yaptığını söyledi.

Türklerin, Hz. Muhammed'e duyduğu muhabbetten dolayı Müslüman olduğunu aktaran Görmez, şöyle devam etti:

"Medeniyetimizde 'muhabbet' ile 'muhammet' aynı kelimeler olmuş. Tarihimizi kılıç kalkan, oyun, eğlence üzerinden okuyanlar yanılır. Tarihimizi aşk, sevda, muhabbet üzerinden okuyacaksak, bu aşk, sevgi Muhammet Mustafa aşkıdır. Medeniyetimizde bir insanın canı, bütün tarihi eserlerden daha kıymetlidir. Ancak biz son on yıllarda sadece canlar kaybetmiyoruz. Aynı zamanda bir medeniyet yağmalanıyor. Şam'da, Bağdat'ta, Halep'te ve başka yerlerde İslam medeniyeti yağmalanıyor. Müslümanlar sadece kendilerinin değil, kendilerinden öncekilerin medeniyetlerini de muhafaza etmişlerdi. Şimdi ise bütün bunlar yağmalanıyor. Moğol istilasından sonra neredeyse İslam medeniyetinin en çok yağmalandığı, tarihi eserlerin, tarihi mirasın yok olduğu bir dünyada olduğumuz için üzgünüz."

Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç de Hz. Muhammed'in, farklı değerlere saygıyı öğreten, gelmiş geçmiş en büyük kişi olduğunu kaydetti.

Hz. Muhammed'e sevginin, tüm Müslümanların ilham kaynağı olduğunu belirten Zvizdiç, "Hz. Muhammed, farklı kesimlere olan sevgimizi nasıl güçlendirmek gerektiği konusunda en önemli kaynaktır. O, aynı zamanda büyük bir devlet adamı, çok iyi bir baba, komşu, eş ve saygı duyulan biriydi. O, ahlakı ve hareketleriyle en iyi örnekti, hepimize yön gösteren bir kişiydi. Bunun için melekler ona hep dua okur ve salavat getirir. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Görmez ve Zvizdiç tarafından kurdele kesilerek, serginin açılışı yapıldı.