ARTVİN - Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Türkiye'nin en zengin bitki örtüsüne sahip illeri arasında yer alan Artvin'de yetişen bitkilere ilişkin bilgileri "Artvin'in Doğal Bitkileri" adlı kitapta topladı.

Eminağaoğlu, yaptığı açıklamada, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 karasal ekolojik bölgesinden birinin Artvin olduğunu belirterek, "Artvin, sahip olduğu 4 önemli bitki ve doğa alanı, bir biyosfer rezerv alanı, 2 milli park, 3 tabiatı koruma alanı ve 2 tabiat parkıyla biyolojik çeşitlilik açısından ülkemizin en önemli illerinden biridir." dedi.

Türkiye'nin en önemli biyosfer rezerv alanı olan ve 6 köyden oluşan Camili Havzası'nın Borçka ilçesinde bulunduğunu dile getiren Eminağaoğlu, "UNESCO, İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Koordinasyon Konseyi kararıyla 29 Haziran 2005'te dünya biyosfer rezervleri ağına dahil edilen Camili Havzası, 25 bin 395 hektardan oluşuyor. Camili biyosfer rezerv alanında 23'ü endemik 990 bitki türü yayılış gösteriyor. Aynı şekilde Borçka-Karagöl Tabiat Parkı'nda da 11'i endemik olmak üzere yüzlerce bitki türü bulunuyor." diye konuştu.