1992-93 Eğitim Öğretim yılında faaliyete başlayan Açık Öğretim Lisesinden 19 yıllık süre içerisinde 553.841 öğrenci mezun oldu ve bunlardan 48, 695 öğrencinin mezuniyeti 2012 yılında gerçekleşti.

Açık Öğretim Lisesi'nde yılda 3 sınav yapılıyor ve bu sınavlar sırasıyla, Ocak, Mayıs ve Temmuz ayında yapılıyor. (Yalnız 3. dönem yani Temmuz sınavına bakanlığın kararıyla sadece 17 yaş ve üstü öğrenciler katılabiliyor)

Açık Öğretim Lisesi'nde yılda 3 sınav yapılıyor ve bu sınavlar sırasıyla, Ocak, Mayıs ve Temmuz ayında yapılıyor. (Yalnız 3. dönem yani Temmuz sınavına bakanlığın kararıyla sadece 17 yaş ve üstü öğrenciler katılabiliyor)

Açık Öğretim Lisesi'nde müfredat yani ders programı olarak örgün liselerle aynı derslerin döneme yayılmış hali vardır. Örneğin örgün bir lisede lise 1 Matematik dersi AÖL'de, Matematik 1 ve Matematik 2 olarak ''2'' döneme ayrılır. Yani örgün liselerdeki sınıflarınAçık Lise'deki karşılıkları şöyledir;

Lise 1: AÖL: 1. ve 2. dönem
Lise 2: AÖL: 3. ve 4. dönem
Lise 3: AÖL: 5 ve 6. dönem
Lise 4: AÖL: 7. ve 8. dönem

Başvuru Tarihleri

Açık Öğretim Lisesi 2014 – 2015 Eğitim Öğretim Yılı II. Dönem Yeni Kayıt Başvuru Tarihleri: 02-13 Şubat 2015

2. Başvuru Yeri

İl ve ilçelerde bulunan Halk Eğitimi Merkezi ile Meslekî Eğitim Merkezi Müdürlükleri,

AÖL için, her yıl belirlenen Yeni Kayıt Katılım Bedelini ödemek zorundadır. 2015 yılında, bir dönem için Yeni Kayıt Katılım Bedeli, 25 TL olarak belirlenmiştir.

Öğrenci adayı, T.C. Kimlik numarasını beyan ederek Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası veya Halk Bankasının herhangi bir şubesine giderek MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına, 20 TL ödeyecek ve dekontu muhafaza edecektir. (Not: Halk Bankası ayrıca havale ücreti talep etmektedir.)

Yeni kayıt katılım bedelinin 5 TL’ si ise Halk Eğitimi Merkezi veya Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü Okul Aile Birliklerinin vereceği banka hesap numarasına veya söz konusu okullardaki ilgili görevliye makbuz karşılığında ödenecektir.

Yeni Kayıt için Katılım Bedelinin ödendiği, sistem üzerinden görülmektedir. Sistemde görünmeyen ödemeler, kaydınızın gerçekleşmesini engeller. Bunun için Katılım Bedelinizi doğru hesaba yatırdığınızdan emin olunuz. Yeni Kayıt Katılım Bedeli anlaşmalı bankaların ATM’lerin den yatırılmaktadır.

AÖL için Bankamatikten Para Yatırılırken İzlenecek Adımlar

1-GİRİŞ tuşuna basınız.
2-Dil seçeneklerinden TÜRKÇE tuşuna basınız.
3-Ana sayfadan ÖDEME İŞLEMLERİ tuşuna basınız.
4-EĞİTİMÖDEMELERİ tuşuna basınız.
5-Karşınıza gelen seçeneklerden M.E.B ÖDEMELERİ ni seçiniz.
6-Ödeme yapmak istediğiniz sınav türünü seçiniz. (AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ YENİ KAYIT ÜCRETİ)
7-ATM tuşları yardımıyla TC KİMLİK NUMARANIZI girin ve GİRİŞ tuşuna basınız.
8-Yatıracağınız 20 TL’yi düzgün biçimde hazırlayın ve DEVAM tuşuna basınız.
9-Paranızı ekranda gösterildiği şekilde bölmeye yerleştirin ve GİRİŞ tuşuna basınız.
10-Para tanımlama işlemi için lütfen bekleyiniz.
11-Yatırdığınız tutarla ekrandaki tutarı karşılaştırın, kabul edilen tutarı onaylamak için DEVAM tuşuna basınız.
12-Ekranda görünen bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra onay için EVET tuşuna
basınız.
13-Paranız yatırılırken lütfen ATM’den ayrılmayınız.
14-İşleminiz tamamlandıktan sonra makbuzunuzu almayı unutmayınız.

2014-2015 AÖL Sınav Tarihleri

2015 yılında AÖL öğrencileri için yapılacak olan 1. Dönem sınavları 3 ve 4 Ocak 2015 te uygulanacaktır. Açık Öğretim Lisesi Genel Müdürlüğü henüz,Açıköğretim Lisesi - AÖL 2014-2015 Öğretim Yılı İş Takvimini Yayınlamadı.   

Ayrıca,yine yukarıda vermiş olduğumuz "2014-2015 AÖL Sınav Tarihleri Öğrenci Girişi" Linkini tıklayarak açılan sayfada duyurular bölümünden izde anlık olarak Açıköğretim Lisesi 2014-2015 Öğretim Yılı İş ve Sınav Takvimini Sorgulayabilirsiniz.

AÖL birçok kişinin eğitimini dışarıdan tamamlamasını sağlamıştır.

ı dönem,ıı dönem,ııı dönem sınav takvimi , 2015-2016 yılı iş takvimi için aöl nin resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.sınavlara çalışmak isteyenler internetten aöl sınav soruları,aöl sınav soru ve cevapları,dönem sınav soru ve cevapları şeklinde arama yaparlarsa aöl nin daha önceki sınav soru ve cevaplarına ulaşabilirler.

kayıt yenileme işlemleri için son güne kalmamak önemli , internet üzerindende öğrencilerin veri girişleri yapılabiliyor.irtibat için aöl nin şehir ve ilçelerinde bulunan AÖL bürolarına başvurabilirsiniz.

bir önceki dönem sınav sonuçları aöl tarafından kontrolünün yapılarak dönem sınav sonuçlarının internette yayınlanmıştır.yeni kayıt işlemleri iş takvimine göre yapılmaktadır,

AÖL MEZUNİYET ŞARTLARI

- Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,

- Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,

- Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,

- Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava gitmiş olması,

- Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,

- Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,

- Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,

- Alan kredisinin 80 veya üzerinde olması (Genel Kültür alanı hariç),

- Alan derslerinin tamamından en az bir defa sınava girilmiş olunması,

- Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması.

 

AÖL den nasıl mezun olunur? diploma nasıl alınır ?

Diplomamı Ne Zaman, Nereden Alabilirim?

Açık Öğretim Lisesinden mezun olarak diploma almaya hak kazanan öğrencilerimizin diplomaları, sınav sonuçları açıklandıktan 2 ay ( bu süreç dönem sonrası iş ve işlemlerin yoğunluğuna göre 3-4 ay olabilir) sonra öğrencilerin belirttiği adres illerinde bulunan Merkez Halk Eğitim Merkezi (ASO) Müdürlüğüne gönderilmektedir. Daha önceki dönemlerde mezun olup diplomasını alamayan öğrencilerimizin Açık Öğretim Lisesine bir dilekçe ile başvurarak diplomalarını Açık Öğretim Lisesi İrtibat Bürolarından herhangi birine gönderilmesini istemeleri gerekmektedir. Ayrıca Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü Emniyet Mah. Milas Sokak No:21 (Konya Yolu Üzeri - Gazi Hastanesi Karşısı)  Teknikokullar/Ankara adresine şahsen veya noterden vekil tayin edilen kişinin başvurması ile de diploma teslim edilebilir.

 

Diplomamı Teslim Almaya Giderken Yanımda Neler Götürmeliyim ?

Diplomasını teslim almaya gidecek öğrencimizin yanında, içinde bulunulan yıl için belirlenen Diploma Harç Ücretini ödediğini gösteren dekont bulunmalıdır. 

Eğer öğrencimiz Açık Öğretim Lisesinden Çıkma Belgesi(Geçici Mezuniyet Merkezi) almış ise Çıkma Belgesini alırken ilgili harcı ödediğinden, herhangi bir ödeme yapmadan Çıkma Belgesinin aslı ile başvurup, diplomasını alabilir.

Diplomayı öğrenci yerine bir başkası alacaksa, alacak kişi noterden vekil tayin edilmelidir. Vekilin noterden alınan vekaletname ve yukarıda belirtilen öğrencinin getirmesi gereken evraklardan biri ile başvurması gerekmektedir. Diploma harç ücreti Ziraat Bankası , Halk Bankası veya Vakıflar Bankasına T.C. Kimlik numarası belirtilerek yatırılacaktır.

 

Diplomamı Kaybettim, Ne Yapmalıyım?

Öğrencilerimiz, Açık Öğretim Lisesinden almış oldukları  diplomayı kaybetmişlerse, diploma yerine geçen Diploma Kayıp Belgesi almak için bir dilekçe yazarak Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne posta yoluyla veya şahsen başvurabilirler. Dilekçenin ekinde herhangi bir  gazeteye verilen zayi ilanı yoksa, dilekçede “gazete ilanı vermediğimden dolayı doğabilecek hukuki sorumluluk bana ait olmak üzere,” ifadesi yer almalı, TC Kimlik No ve Öğrenci No beyan edilmelidir.Söz konusu bu belge öğrencinin dışında bir başkası tarafından alınacaksa, ilgili kişi noterden vekil tayin edilmelidir. Faksla yapılan başvurular dikkate alınmamaktadır.

 

Mezun Oldum Ancak Diplomamı Almadım, Ne Yapmalıyım?

Mezun olan öğrencilerimiz diplomalarını Açık Öğretim Lisesine bildirdikleri adres ilindeki Merkez Halk Eğitim Merkezi (ASO) Müdürlüğünden alabilmektedirler. Diploma, söz konusu Halk Eğitim Merkezinde bulunmuyor ise;

- Diploma basılmamış olabilir.

Basılmama nedeni öğrencinin dosyasında bulunması gereken belge ve bilgilerde eksiklik olmasıdır. İlgili sorunun ne olduğu hakkında, ALO 147 ' yi  aramak suretiyle bilgi alınabilir. Eksik bilgi ve belgelerin Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne gönderilmesi halinde diploma basılacak ve ilgili Halk Eğitim Merkezine gönderilecektir.

- Diploma Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü arşivinde olabilir.

2008 yılından önce mezun olan ancak diplomalarını Halk Eğitim Merkezlerinden almamış öğrencilerimizin diplomaları Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü arşivinde bulunmaktadır. Dilekçe örnekleri içerisinde yer alan “Diploma İade İsteği” dilekçesinin doldurulup Halk Eğitim Merkezi Kanalıyla Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne gönderilmesi halinde diploma, istenilen Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne gönderilecektir.


etiket:öğretim,açık öğretim,açık,açık öğretim lisesi,dönem sınaviöğretim yılı,ııı dönem,ıı dönem,ı dönem,eğitim öğretim,