ÇANAKKALE -  Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı anma törenleri kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda "Şafak Ayini" düzenlendi.

Gece Çanakkale'den Gelibolu'ya geçen on binden fazla Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, uyku tulumları ve battaniyeler içinde, tören alanına kurulan dev ekranlarda Çanakkale Savaşı'na ilişkin belgesel, film, röportaj ve çeşitli şehirlerdeki Anzak Günü törenlerini izleyerek ayinin başlamasını bekledi.

Saat 5.30'da alana katafalkın konulmasıyla başlayan tören bir saat sürdü.

Törene, Birleşik Krallık Galler Prensi ve oğlu Henry, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Yeni Zelenda Başbakanı John Key, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve  İrlanda Devlet Başkanı Michael Higgins'in yanı sıra çeşitli ülkelerin devlet büyükleri ve büyükelçileri katıldı.

Törende konuşan Yeni Zelanda Başbakanı Key, Gelibolu çıkarmasının ve Çanakkale savaşının Yeni Zelenda için anlam ve öneminden bahsetti.

Türkiye'nin her yıl Avustralyalı ve Yeni Zelandalılara gösterdiği cömertliğin ve misafirperverliğin, Gelibolu'nun iyileştirici gücü, affediciliği ve diplomasiyi de sembolize edişini gösterdiğine işaret eden Key, Türk halkına ve Türk hükümetine minnettarlığını dile getirdi.

Avustralya Başbakanı Abbott ise Çanakkale savaşının modern Türkiye'yi olduğu kadar Avustralya ve Yeni Zelanda'yı da şekillendirdiğini belirtti. Abbott, "Gelibolu'da savaşanlar gönüllü askerlerden çok daha fazlası, modern Avustralya'nın kurucu kahramanları oldular" dedi.

Törende, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden yabancı ülke askerlerinin ailelerine gönderdiği mektubu da okundu.

Tören, saygı duruşunun ardından Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının okunması ve alana çelenklerin konulmasıyla sona erdi.

Tarihte Anzaklar ve Anzak Anma Günü

Anzak, Birinci Dünya Savaşı başlarında Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasıyla oluşuyor.

Anzaklar önce 1915'te Çanakkale'de, daha sonra da Ortadoğu ve Avrupa'da müttefikleri adına savaştı. Anzak Günü ise 25 Nisan 1915'te Gelibolu’da karaya çıkışın yıl dönümü.