ANKARA - TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Sektör Raporu'na göre, eğitim sektöründe yaklaşık 25 bin kurum ve kuruluşta 300 binden fazla kişi çalışıyor.

Okul öncesinde özel okulların öğrenci sayısının kamudaki öğrenci sayısına oranı yüzde 15’lere ulaşıyor. Örgün eğitimde en yüksek oran ve en çok gelişmeye açık grubun, okul öncesi olduğu dikkati çekiyor.

İlkokul ve ortaokullardaki özel kurum öğrenci sayılarının resmi öğrenci sayısına oranı yüzde 3,3, ortaöğretimde yüzde 5 düzeyinde bulunuyor. Okul öncesinde özel kurumların oranı ise yüzde 17'yi buluyor.

Türkiye'de 4 bin civarında yayıncılık alanında kurum faaliyet gösteriyor. Bunların yaklaşık 300'ü gerçekten bandrol alımıyla kitap yayınladığı bilinen kuruluşlardan oluşuyor. Bunların içinde de 100 civarında kurum  eğitim alanında yayıncılık yapıyor. Yayıncılık alanındaki toplam 6 milyar lirayı bulurken bunun 2,5 milyar lira civarındaki kısmınıneğitim alanında olduğu tahmin ediliyor. 

Okullarda servis ve yemek hizmetleri de dahil edildiğinde okul sektöründeki toplam işlem hacmi ise 8 milyar liraya yaklaşıyor. Sektördeki işlem hacminin neredeyse yarıya yakınını okul sektörü oluşturuyor. Okul sektörünü dershane ve yayın sektörü takip ediyor.

Bu tespitler doğrultusunda, danışmanlık şirketleri hariç eğitim alanında faaliyet gösteren kurumların yıllık toplam işlem hacminin 16 milyar düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.

En çok öğrenci dershanelerde

Toplam öğrenci sayılarının oransal dağılımına bakıldığında, en çok öğrencinin yüzde 31 ile özel dershanelerde, yüzde 28 ile sürücü kurslarında, yüzde 17 ile özel okullarda ve yüzde 10 ile muhtelif kurslarda olduğu görülüyor.

Milli Eğitim Bakanlığının, yatırımlar dahil 2014 bütçesi ise 56 milyar lira civarında bulunuyor. 

Özel okul ücretleri

Eğitim sektöründe özel okulların yıllık eğitim ücreti ortalaması 10 bin lira olarak tahmin ediliyor. 

Özel okul ücretleri, şehirlere hatta semtlere bağlı olarak değişiyor. Özel okulların daha yüksek ücretle öğrenci bulabildiği İstanbul'da semtler arasında ücretlerde ciddi farklar ortaya çıkıyor.

Aileler imkanları zorluyor

Türkiye'de eğitime ilginin giderek arttığı vurgulanan raporda, "Aileler dar imkanlarından kısarak çocuklarının geleceği için kaynak ayırmaktan çekinmemektedir" denildi.