RİGA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AB'nin alabalıkta yüzde 9 antidamping vergisi uygulaması görüşmelerine ilişkin "Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda hesabı, kitabı yapıyoruz. O çıkarları koruyacak şekilde sonuç elde etmek için azami gayret sarf ediyoruz" dedi.

Letonya'ya yaptığı resmi ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik eden Eker, alabalık üzerindeki antidamping vergisinin yürürlüğe konulmaması için AB ile görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi. Danimarka'nın başvurusu üzerine konunun Avrupa Birliği nezdinde değerlendirildiğini ifade eden Eker, "Onunla ilgili değerlendirme yapılıyor. Kasım ayının ortalarına kadar süresi var. Eğer o zamana kadar karar kesinleşirse uygulamaya girer ama bir kaç alternatif var. Biz o alternatifi Türkiye'nin lehine olabilecek şekilde değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Şu anda kararın uygulamaya girmediğine dikkati çeken Eker, Türkiye'nin AB'ye yaklaşık 20 bin ton alabalık ihracatı bulunduğunu kaydetti.

"Türkiye'deki üretici desteklerine itiraz var"

AB'nin, Türkiye'nin üreticiye yönelik desteklerine itiraz ettiğini de belirten Eker, "Bizim gerçekte üretimle ilgili, Avrupa ile mukayese ettiğimizde desteklerimiz onların iddia ettiği gibi değil. Bizim de itirazlarımız var. O konuda müzakereler sürüyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Eker, Ekonomi Bakanlığının bu konuyu takip ettiğini kaydederek, "Biz de onlara bilgi, enformasyon gibi konularda destek sağlıyoruz. Ama şu anda gazetede yazıldığı şekliyle çok paniğe kapılacak bir durum yok" dedi.

Müzakerelerin nasıl bir sonuca ulaşacağı konusunda da Eker, "Biz Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda hesabı, kitabı yapıyoruz. O çıkarları koruyacak şekilde bir sonuç elde etmek için azami gayret sarf ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.